Jäällä liikkujan turvavarusteet – Näin pakkaat ja kasaat kelluttavan repun


Jäällä turvalliseen liikkumiseen ei tarvita Pirkka-niksejä vaan järkeä ja oikea varustus. Näiden varusteiden tai edes osan näistä avulla teet jäillä liikkumisesta turvallisempaa. Listaus alkaa helpoimmista ja päättyy jäillä aikaa viettävän retkiluistelijan Raisan oppeihin kelluttavan repun pakkaamiseen. 

❤️ Kiitos Raisa ohjeiden jakamisesta ja siitä, että saan jakaa ne tekstinä netin syövereihin kaikkien iloksi ja ennen kaikkea avuksi. 

Tärkein turvallisuusvarustus on mukana oleva ystävä ja sen jälkeen naskalit joissa pilli. Näillä kahdella pärjää jo pitkälle, mutta pistä mietintään loput listatut varusteet. Hyvät naskalit? Mitä ottaa huomioon ja miksi? [TULOSSA]
  
⭐Ennen pilkille tai jäille lähtöä kerro myös läheisille, minne olet menossa ja milloin aiot palata kotiin. 
 
✅ Ystävä ✅ Naskalit


Vedenpitävä pussi puhelimen suojaksi

Tärkeä turvavaruste jäillä liikkujille, vedenpitävä pussukka puhelimelle.
Ilkan puhelimen turva ja näytöllä Stadin kovimpiin lukeutuva kalapaikka.

Minigrip pusseja löytyy varmaan jokaisen kodista, mutta jos ei löydy voi sellaisia käydä ostamassa muutamalla eurolla kymmeniä kappaleita. Pussiin laitetaan jäille mennessä kännykkä suojaan kastumiselta, jos tippuu jäistä läpi. Tämä mahdollistaa sen, että saat yhteyttä auttajiin, jos pahin tapahtuu. Myös autonavaimet kannattaa suojata pussittamalla.

Ystäväni Ilkka (@ilkka_fishinghiking) on ratkaissut tämän hienosti ja hänellä puhelin roikkuu kaulalla vesitiiviissä pussissa joka reissulla. Puhelin ei tipu avantoon eikä kastu, jos käyttäjä tippuu avantoon. 112-sovellus vielä aloitusnäytöllä, jos apua tarvitsee tilata paikalle. Vedenpitäviä suojapusseja löydät esimerkiksi Partioaitasta.


✅ Ystävä ✅ Naskalit ✅ Vedenpitävä pussi 


Jääsauva / jääpiikki – Kairaa nopeampi jään testaus

Jääpiikki kertoo jään kovuuden ja kestävyyden. Muista tarkkailla jäätä aina edetessä.
Kaupasta ostettu tai itse tehty, tekniikka ja tiedon saanti on sama. Kuvat: Timi Laitinen / Pekka Lindblad

Jääsauvat ja jääpiikki ovat myös uusi tuttavuus, sauvojen hyödyn olen ymmärtänyt seuraamalla muiden lähettiläiden päivityksiä. Mietin ensiksi, että olisin tehnyt jääpiikin harjanvarresta, jonka kärkeen upottanut rautatangon. 

Päädyin lopulta tilaamaan Varuste.netistä TSL Semnoz XL Ice Skating -retkiluistelusauvat joista toinen päätyy Timille.

Näin teet jääpiikin
Ei se kaunis ole, mutta toimii! Kuva: Pekka Lindblad

Jääsauvan ja jääpiikin etu on, että jäällä kulkiessa voi iskeä jäätä edessään ja näkee sen kovuutta. Sauvan piikki menee läpi noin 5 cm teräsjäästä, joka on minimi edes järkevälle jäille menemiseen. Turvallisempaa liikkuminen on vähintään 10 cm teräsjäällä!

👉 Huom! Muista, ettei jää ole tasapaksuista tai laatuista joka heikentää sitä paikoittain! 

Sauvan etu on myös se, että sinun ei tarvitse seistä heikolla jäällä mikä on kairalla paksuuden tarkastamisessa pakko.

👉 Nopea tutkia jään kovuutta, laatua ja paksuutta
👉 Et seiso heikon jään päällä paksuuden tarkastuksen aikana

✅ Ystävä ✅ Naskalit ✅ Vedenpitävä pussi ✅ Jääsauva 

Panosta pukeutumiseen jäillä liikkuessa

JääturvallisuusLähettiläille lahjoitettiin Ursuitin toimesta MPS-kuivapuku.

Pukeutumisessa tärkeintä on pysyä kuivana ja lämpimänä. Pitkien pilkkipäivien aikana hiki pitää saada siirtymään iholta seuraaviin kerroksiin ja liikkuessa ei saisi hikoilla liikaa. Omaan varustukseen tuli Ursuit Oy:n lahjoittamana MPS-kuivapuku jonka tarkoitus on pitää käyttäjänsä kuivana.

Pukua ei voi hehkuttaa liikaa joten, joten lue tästä aikaisemmasta tekstistä mitä mieltä olen puvusta.

Päälikerroksena kunnon jäillä ja pakkasilla toimii Patriot Inuit Nordic 2-osainen lämpöasu. Aluskerrastosta on aina alla, mutta päälikerros ja välikerros vaihtuvat sään mukaan. Lämpimillä keleillä päällä puetaan Patriot Dry Guard -kalastusasu.

"Talavella -23 tuli alotettuva pilkkimine ja hetihän sitä pluras. Enkä olis päässy ylös, iliman lähistölle sattunutta koiran lenkittäjää, joka kuuli huutoni ja autto ylös. Mun pilikkihaalari painaa "tonnin" kastuvessaan ja saappatkin täynnä vettä, ni vaikija sijeltä on nousta. Viime vuonna (-24) joulukuus, hän sai auttamisesta kukkalähetin vijemän komeen kukan." -Pilkkihullut Facebook-ryhmän kommentti

👉 Kerrospukeutuminen mahdollistaa lämmönsäätelyn kerroksia lisäämällä tai vähentämällä
👉 MPS-välikuivapuku pitää kuivana

✅ Ystävä ✅ Naskalit ✅ Vedenpitävä pussi ✅ Jääsauva ✅ Oikein pukeuduttu


 

Vähemmän liukastelua

Rapala Sportsman´s R-Grip Collar Short talvisaappaiden nastat

Moni ei arvaakaan kuinka vaarallista on, jos kaatuu ja kolauttaa päänsä jäähän. Liukastumisen estämiseksi kannattaa hankkia nastat tai nastoilla varustetut lämpösaappaat. Tämä pieni lisäpito kengän pohjaan voi pelastaa henkesi ja ainakin vähentää luiden murtumia, kun et liukastele niin paljon.

Omaan varustukseen kuuluu Rapala Sportsman´s R-Grip Collar Short talvisaappaat, jotka on varustettu nastoilla.

✅ Ystävä ✅ Naskalit ✅ Vedenpitävä pussi ✅ Jääsauva ✅ Oikein pukeuduttu ✅ Nastat kenkiin
 

Kelluttava reppu – Pakkaamalla oikein voi pelastaa henkesi

Kiitos Raisa ohjeista ja upeita hetkiä mahtavilla jääkentillä ja avovesillä. Kuva: Raisa Järvenkylä

 
Tämä osio ja oikeastaan koko tämä blogiteksti varustelistauksesta sai alkunsa tästä Instagram-kommentista, joka tuli tarinaan, missä kerroin aloittaneeni kasaamaan kelluttavaa reppua. 

”Tuo reppu on erittäin helppo turvavaruste, jos se toimii, mutta itse väitän että se on se joka hukuttaa. Toivoisin tästä testiä. En siis ole itse testannut, joten mielelläni olisin väärässä.” -Kommentoija

Keskustelu piteni ja sain kommentoijan ottamaan yhteyttä Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton viestintäasiantuntija Niko Niemiseen. Kopioin pari kommenttia myös JääturvallisuusLähettiläiden WhatsApp-ryhmään ja sain sieltä lisää pontta tämän tekstin kirjoittamiseen.

”Voitko kysyä heiltä testiä tästä vai kysynkö minä? Kellutus kun alkaa remmin takia repun mukaan perseen/navan korkeudelta kun luonnollinen kelluminen on kaulan syvyydellä niin mahalleen se reppu kääntää. Sanoisin että ahtaassa avannossa toimii missä kädet jään päällä mutta muuten vaarallinen eli oli hyvä olla irrotettavissa jollain pikalukolla.”  -Kommentoija

Täsmennetään nyt, että minulla ei ole ollut kelluttavaa reppua käytössä kertaakaan ennen tämän tekstin kirjoittamista, mutta todella heikon jäätilanteen takia otan sen käyttöön Pilkki 12 reissuilla ennen jäiden vahvistumista kunnolla. 

Kelluttava reppu on aiheena kiinnostava ja helppo lisäturva meille pilkkijöille, joten tässä ammattilaisen vinkit mitä ja miten reppu kasataan sekä pakataan.

Raisa Järvenkylä: Millainen on hyvä kelluttava reppu?

Raisan retkiluistelurepun sisältö

JääturvallisuusLähettiläistä Raisa Järvenkylä (@skrinnare) auttoi artikkelin teossa ja keräsin alle hänen ohjeet ja tärkeimmät huomiot kelluttava repun osalta. Raisalla on kokemusta jäillä liikkumisista ja hän toimii Suomen retkiluistelijoiden retkenvetäjänä.

Nappaa Raisan Instagram-tili seurantaan tästä ja opi turvalisesta jäillä liikkumisesta: @skrinnare

"Hyvä reppu on omaan selkään istuva, siinä on hyvät remmit ja kiristys mahdollisyydet (ml. haararemmi) ja siihen mahtuu kaikki tarvittavat tavarat (vaihtovaatteet, ensiapuvälineet, eväät). Ennen repun ostamista kannattaa testata reppua selkään tavaralla täytettynä. 

Monesta repusta on saatavana erimittaiseen selkään tehtyjä malleja, eli sama reppu ei ole sopiva esim 160 cm ja 190 cm -kokoiselle. Pelkkä "tämä malli on paras" ei sinällään kerro, onko reppu paras juuri sinulle." - Raisa

Omaan budjettiin löytyi sopiva Mc Kinleyn 35 l reppu Kierrätyskeskuksesta, johon lisäsin vanhan olkalaukun hihnan haararemmiksi. Remmiä ei tarvinnut ommella kiinni vaan pujotin sen selkäpuolen säätömekanismin soljen läpi ja toisessa päässä hihnaa oleva lenkki menee lantiovyöhön. Solki on kiinni selkäosan säätömekanismissa ja vetotestissä kesti sen mitä jaksoin vetää.

Haarahihna kiinnitetty omaan reppuun
Repun pitää pysyä kiinni luistelijassa eikä se saa päästä nousemaan ylöspäin. Repussa pitää siis olla lantiovyö ja haarahihna (säädettynä tarpeeksi napakaksi), jotka estävät repun liikkumisen ylöspäin plutaustilanteessa.
Jos reppu pääsee nousemaan ylös, voise painaa kantajaansa eteenpäin. Kiinnitä siis huomiota siihen, että reppu on kiristetty hyvin. 

Noin 35-45l reppu on tilavuudeltaan hyvä ja repun koko on hyvä valita kantajansa mukaan. Reppuun ei kuitenkaan saa jäädä paljoa tyhjää tilaa, jotta se ei kerää avannossa ollessa kohtuuttomasti vettä sisäänsä. Liian iso reppu voi olla huono myös siksi, että silloin repun sisältö pääsee todennäköisesti nousemaan repun sisällä, jolloin kellutus heikkenee. 
Huomaa kuitenkin repun kokoa valittaessa, että reppuun pitäisi mahtua myös kastuneet vaatteet. Vettä imeneenä vaatteet ”turpoavat” ja ne vievät enemmän tilaa kuin kuivina. Kantajaansa nähden liian pieni reppu voi aiheuttaa myös sen, että pludatessa humpsahtaa kokonaan veden pinnan alle. Sopivan kokoinen, oikein kiristetty reppu pitää käyttäjänsä pään ja yläkropan kuivana, vaikka tippuisi avantoon.  
Repun kelluttavuus syntyy vaihtovaatepakkauksista, jollaisina ns. kuivapussit ovat parhaita. Kuivapusseihin jätetään hieman ilmaa, jolloin repusta tulee kelluttava. - Raisa

Raisa Järvenkylä: Näin pakkaat kelluttavan repun ja kiinnität heittoköyden?

Retkiluistelijat harjoittelee heittoköyden heittämistä avannosta plutaustreeneissä. Kuva: Kimmo Heiskanen

Pakkasin reppuuni useita vaihtosukkia, märät sukat aiheuttavat nopeasti vilustumisen ja päivän aikana voin vaihtaa sukat tarvittaessa useamman kerran. Aluskerrasto, North Outdoor merinovillapaidan, vaihtohanskat ja pipon. Kuivapusseja ei ole vielä hankittu, joten päädyin laittamaan vaatteet omiin pieniin muovipusseihin, jotka solmin kiinni.

⭐ Huom! Ilmaa ei tarvitse jättää paljoa; sitä jää kuitenkin aina vaatteiden väliin. 

Optimaalisesti pakattu reppu ei kippaa kantajaansa eteenpäin. Repun painopisteen olisi hyvä olla lähellä lantiota, ts. painavimmat tavarat on hyvä pakata mahdollisimman alas selkää vasten. Jos painopiste on ylempänä, voi reppu helpommin kipata eteenpäin. 
Tavoitteena kuitenkin on, että reppu pitäisi kantajansa mahdollisimman pystyssä asennossa. Repun kelluttavuuden voi testata kesällä lämpimässä vedessä, jos kylmän veden plutausharjoitus ei houkuttele, tosin suosittelen sitä kyllä ihan jokaiselle jäällä liikkuvalle.  - Raisa


Aluksi ajattelin, että heittoköysi on siihen tarkoitukseen, jos joku tippuu jäihin voit heittää sen hänelle avuksi. JääturvallisuusLähettiläiden videoita katsoessa, tajusin että sen voi myös itse heittää avannosta auttajalle, kun köysi on oikein sijoitettu ja heti käytettävissä. 

"Hyvien kiinnitysremmien lisäksi repussa tulee olla tasku heittoköyttä varten. Muutama lisätasku tuo mukavuutta; niihin voi pakata helposti saataville esim. juomapullon ja ensiapupakkauksen. - Raisa

Heittoköysi löysi paikkansa repussani ulkopuolelle niin, että pystyn sen yhdellä kädellä ottamaan ja heittämään avannosta. Köyden laitoin kiinni repun olkaimen yläosaan karabiinihaan kautta kuljetetettuna lantiovyöhön. Näin laittamalla veto kohdistuu ylöspäin, joka helpottaa jäistä nousemista toisen vetäessä.

Retkiluistelijan tapa kiinnittää heittoköysi reppuun.
Retkiluistelijoilla heittoköyden pitää olla irrotettavissa repun solkia avaamatta. Kuva: Maija Mehto

Reppua vartan tulen tilaamaan Happy Anglerista tämän Summitin kuivapussi-setin. Pussien avulla varmistan, että vaihtovaatteet ja muut repun sisällöstä pysyvät kuivana. 

👉 Pakkaa reppu oikein, painopiste lähellä lantiota. Painavimmat tavarat pakataan repun alaosaan.
👉 Pakkaa vesitiiviisti vaihtovaatteet ja muut tärkeät tavarat
👉 Kiinnitä huomiota siihen, että repun kaikki hihnat on kiristetty kireälle. 
👉 Varmista heittoköyden saatavuus yhdellä kädellä
👉 Kiinnitä heittoköysi olkahihnan yläosan lisäksi myös lantiovyöhön.
👉 Testaa turvallisesti repun kelluttavuus ja solkien kesto vetotilanteessa

Summa summarum haluaisin sanoa, että retkiluistelijoilla/skrinnareilla on vuosikymmenien kokemus repusta turvavälineenä ja se on toiminut tosi hyvin. Seura pitää useita plutaustreenejä vuosittain ympäri suomea + sen lisäksi tapahtuu niitä luomuplutauksia. 

En ole koskaan kuullut, että tuo nenälleen kippaaminen olisi ollut suuri ongelma; sen sijaan lukuisia positiivisia kokemuksia repun toimivuudesta olen kyllä kuullut. 
Vaikka reppu olisi painanut avannossa hieman eteenpäin, on aina avannosta päästy pois; toiset ovat myös kokeneet, että reppu on voinut auttaa jäälle pääsyssä, sillä parhaiten sinne pääsee uima-asennossa potkimalla taaksepäin.
Repun tasapainon ylläpito kannattaa testata, ettei reppu pääse kaatamaan kantajaansa vedessä. Vaikka reppu olisi painanut hieman eteenpäin, on aina avannosta päästy pois. Repun tasapainoon voi vaikuttaa pakkaamisella ja remmien kiristyksellä.
Lopuksi sanoisin, että paras reppu on sellainen, jonka on itse testannut toimivaksi. Pidän tärkeänä, että oli kyse mistä tahansa jäällä liikkumisen turvavarusteesta, olisi sen toimivuus hyvä testata itse. - Raisa

Näkisin omalla kohdalla, että hyvin pakattu reppu, jossa ei ole ylimääräistä kannettavaa kannattaa pitää myös pilkkijän selässä, jos jäätilanne vähänkään epäilyttää. Näin selkävaivaisena itsellä reppu myös tukee pitkän päivän aikana selkääni, jolloin selkälihakseni rasittuvat vähemmän.

✅ Ystävä ✅ Naskalit ✅ Vedenpitävä pussi ✅ Jääsauva ✅ Oikein pukeuduttu ✅ Nastat jalkineisiin ✅ Kelluttava reppu ✅ Heittoköysi

Järki mukana jäällä!

Naskalit kaulalla lapsesta pitäen.

Hyvää ystävää parempaa turvallisuusvälinettä ei olekaan. Ystävän jälkeen toiseksi tärkein on oma järki. Kuten joku Facebookissa kommentoi: 

”Pitääkö sinne heikoille jäille lähteä?”

Ei pidä, mutta jos sinne lähtee pitää ymmärtää riskit ja osata varautua niihin. 

"Itsellä ainakin kotona odottaa semmoset aarteet et pakko itsestään yrittää huolta pitää." - Toni H

Yhdyn Tonin sanoihin, liian paljon on menetettävää ja eivät ne kalat minnekään katoa.

✅ Ystävä ✅ Naskalit ✅ Vedenpitävä pussi ✅ Jääsauva ✅ Oikein pukeuduttu ✅ Nastat kenkiin ✅ Kelluttava reppu ✅ Heittoköysi ✅ Järki mukana


Nappaa Viisaasti vesillä Instagram-tili seurantaan ja opi pitkin talvea jäällä liikkumisesta ja kesällä avovesillä olosta.

Toivottavasti nämä varustevinkit tuovat sinulle iloa ja ennen kaikkea auttavat sinua välttämään avantoon putoamisen. Jos kuitenkin satut putoamaan, pysy rauhallisena ja katso alla olevasta linkistä video, joka opastaa sinua toimimaan oikein. 

Kireitä siimoja ja upeita hetkiä talvisissa vesistöissämme!

👉 Katso tästä videolta opit miten toimia jos tiput avantoon!


Klikkaamalla kuvaa pääset lukemaan sisällön.

Vinkkejä turvalliseen jäillä liikkumiseen

Jään vaaranpaikat - Miten uveavanto syntyy?




Lähetä kommentti

0 Kommentit