Lajikalastuskilpailut

Lajikalastus yhdistää ihmisiä ympäri Suomen

Lajikalastuskilpailut Suomessa on karkeasti jaettuna kahteen formaattiin: lajimäärään tai tiettyjen lajien pyyntiin ja niistä saataviin pituuspisteisiin. Olen osallistunut nyt muutaman vuoden ajan jälkimmäisiin perinteisten Helsingin ja Kotkan Kalamaratonin lisäksi.

Pituuspisteisiin ja tiettyihin lajeihin keskittyvät kilpailut tarjoavat erityyppisen haasteen kuin Kalamaraton. Suurten yksilöiden pyydystäminen on huomattavasti haastavampaa kuin pienten nuorempien yksilöiden. Tämä tarjoaa eri tyyppisen haasteen kuin lajimäärään keskittyvät kilpailut.

Kisakauden kliimaksi: Stadin Kalamaraton, nykyisin myös Lajikalastuksen Joukkue SM-kilpailu

Kilpailu on ehdottomasti yksi Suomen vaikeimmista voittaa. Species Fishing Teamillä, eli joukkueessa, johon kuulun, olemme onnistuneet tässä Helsingissä ja Kotkassa kahdesti sekä Turussa kerran. Kilpailuita käydään vielä kahdessa ensimmäisessä.

Joukkuekilpailuiden lisäksi on Helsingissä ja Kotkassa järjestetty myös Lajikalastuksen henkilökohtaiset SM-kisat. Tämän kilpailun olen voittanut kerran, tiimistämme myös Mikko ja Timi ovat voittaneet kilpailun. Tiimistämme Markus on toiminut kilpailun alusta lähtien kilpailujohtajana.

Alla listattuna kaikki Suomen yleisimmät lajikalastukseen perustuvat kalastuskilpailut.

Kalamaraton – 24 tuntia yhdessä

Helsingin voittajat 2022

Kalamaraton haastaa lajikalastajat vuorokauden aikana pyytämään mahdollisimman monta eri kalalajia kilpailukaupungin vesialueilta.

Kilpailu on kaikessa hienoudessaan yksi vaikeimmista kilpailuista voittaa. Moni tiimi on vuosien aikana kehittynyt ja oppinut tavat pyytää uusia lajeja ja lajimäärä kasvaa tasaisesti vuosittain.

Kalamaratonin ympärille on kehittynyt upea yhteisö ja itse olen saanut kilpailusta kalakavereita sekä ystäviä ympäri Suomen.

Älä siis pelkää osallistumista Kalamaratoniin, lähde haastamaan itsesi ja katsomaan monta lajia onnistut tiimilläsi pyydystämään. Katso tästä vinkkejä Urpoerämiesten vuoden 2022 -kisavideo.

Järjestäjä: Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura

Lue lisää ja osallistu: https://www.skes.fi

Onki 24, Pilkki 12 ja Pilkkikuu- Ennaltamäärätyt lajit ja kertoimet

Onki 24 mahdollisuus kalastaa suuria kaloja

Mittalaudat ja lajikohtaiset kertoimet ovat käytössä Onki 24 ja Pilkki 12 -kilpailuissa. Kertoimien tarkoitus on tasoittaa lajien eriarvoisuutta koosta johtuen. Molemmissa kilpailussa saa kalastaa ja ilmoittaa kilpailujärjestelmään kaikki listalla olevat saadut lajit, mutta kolmen eniten pisteitä tuovan kalan pisteet lasketaan.

Pilkkikuu jatkuu koko helmikuun

Kilpailuissa on kaksi sarjaa: Pro ja Fiilistely. Pro-sarjassa on määritetty lajikohtaiset alamitat, mikä vaikeuttaa pistekalojen pyyntiä. Pilkkikuu on koko helmikuun kestävä kilpailu johon myös Pilkki 12 kilpailussa saadut ja ilmoitetut pistekalat lasketaan.

Onki 24 kertoimet ja Pro-sarjan alamitat

  • lahna: 1 - alamitta 40 cm
  • ruutana: 1,6 - alamitta 25 cm
  • seipi: 2,4 - alamitta 17 cm
  • sorva: 1,68 - alamitta 24 cm
  • suutari: 1,2 - alamitta 37 cm
  • särki: 1,8 - alamitta 22 cm
  • säyne: 1,15 - alamitta 35 cm

Pilkki 12 Pro-sarjan kertoimet ja alamitat

  • Made 1 - alamitta 45 cm
  • Ahven 1,8 - alamitta 25 cm
  • Särki 2,3 - alamitta 20 cm
  • Siika 1,4 - alamitta 33 cm
  • kiiski 3,8 - alamitta 12 cm

Lue lisää ja osallistu: Onki 24 ja Pilkki 12

Street Fishing - Kilpailuja ympäri Suomen

Osallistuttiin Tampereen kisaan, Markus ja Mikko sijoittui kolmanneksi.

Katukalastus eli Street Fishing kilpailuiden taustalla on halu esitellä kaupunkien kalastuspaikkoja, joissa lasten ja nuorten on helppo käydä kalassa.
 
Kilpailu on myös ainoa missä lapset saavat tasoitusta vanhempia kalastajia kohtaan. Tasoitus on +5 cm viiden kalalajin yhteispituuteen. Myös vapamäärä on rajoitettu 3 kpl / henkilö. Kilpailusta on tehty todella helppo osallistua ja voit pärjätä kilpailussa hyvin ilman suurempia harjoitteluja ennen kisaa jos tunnet edes hieman kisavesien lajistoa.

Järjestäjä: Suomen Vapaa-ajankalastajat yhdessä paikallisen kalastusseuran kanssa 


Lajikalastuksen Suomen mestaruuskilpailu

Voitin SM-kullan vuonna 2019, Timi oli toinen ja Roope kolmas.

Lajikalastuksen henkilökohtainen SM-kilpailu on Skes ry:n järjestämä kilpailu missä lajimäärä ratkaisee. Kilpailu järjestettiin alun perin Kotkassa ja mukana oli myös Sapokan puiston alue. Viimeiset vuodet kilpailu on pidetty jo monelle tutuksi tulleessa Mustikkamaa-Kulosaari-Kalasatama alueella.

Vuosittain lajimäärä pyörii 12–14 välillä, yleensä kilpailussa saadaan yhteensä muutama laji enemmän kuin voittotulos.

Aikaa kalastaa on kahdeksan tuntia ja liikkuminen tapahtuu kävellen. Alueen laajuus vaatii hyvää fyysistä kuntoa ja käveltävää tulee useita kilometrejä, tosin voittotuloksen voit saada kisakeskuksen rannastakin.

Itse kalastus on tiettyjen spottien kiertäminen ja omien taitojen mittaamista esimerkiksi kivisimpun pyynnissä. Kaikki eri lajien kalastamisen perustuvat kilpailut auttavat lajikalastuksen tietoisuuden kasvussa ja monipuolistavat niihin osallistuvien kalastusharrastusta. 

Järjestäjä: Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura

Lue lisää ja osallistu: https://www.skes.fi

Kohta se kello lyö 12:00 ja Kotkan Kalamaraton voi alkaa

Nämä suosituimmat kilpailut haastavat ja tarjoavat mahdollisuuden ympäri Suomen tutkia ja löytää uusia kalapaikkoja. Osallistu ja testaa taitosi.

Lopulta kun fongauskärpänen puraisee kunnolla, löydät itsesi ja ystäväsi Honkaluodon päärakennuksen tai Kotkan Maretariumin edestä toukokuisena lauantaiaamuna odottamassa Kalamaratonin alkamista klo 12:00. 

Toivottavasti näemme kilpailuiden merkeissä.

Lähetä kommentti

0 Kommentit