Lajikalastus on eri kalalajien kalastusta

Fongatessa on kiva kokea onnistumisia yhdessä. Kuvassa Petrin elämänpiste kampela.

Lajikalastus ja fongaus on eri kalalajien kalastamista. Lajikalastajat, eli fongarit yrittävät saada pyydettyä eri kalalajeja ympäri maailman. Osa fongareista laskevat pyydetyksi lajiksi suusta koukutetut ja toiset kaikilla pyyntitavoilla pyydetyt. Omat "sääntöni" ovat:

  • suusta koukutettu
  • alamitat täyttävä
  • Suomen vesistä pyydetty. 

Nykyinen Suomen ennätys lajimäärässä on minun ja Juuso Triipposen nimissä ja on 57 eri kalalajia. Ennätyksessä käytettiin edellä mainittuja sääntöjä. Lue tästä ennätyksestä ja katso lajilista.

Kilpailu jota ei skipata! Kalamaratonissa voi testata taitonsa Kotkan ja Helsingin vesillä.

Suomalaisen Kalastusmatkailun Edistämisseura SKES ry on koonnut valtakunnallista lajikalastusrekisteriä vuodesta 2018 alkaen.  Jokainen saatu laji on varmistettu valokuvan avulla, rekisteriin voi tutustua Facebookissa.

Lajikalastuksessa voi kilpailla Kalamaratoneissa Kotkassa ja Helsingissä sekä Lajikalastuksen SM-kilpailussa. Itse kuulun Species Fishing Teamiin, meidän seikkailuja voi seurata Facebookista.

Fongauksessa on muutamia termejä jotka voivat kalastajasta kuullostaa oudolta. Alla listä yleisimmistä käytetyistä termeistä.


Lirkintä ei vain yö -tai pimeäkalastus

Timi Laitinen ja Mikko Joensivu onnistuivat piikkikampelajahdissa.

Lirkinnäksi kutsutaan yleensä lyhyellä vavalla ja siimalla tapahtuvaa kalojen "näkökalastusta". Lirkinnässä harvemmin onkilaitteessa on muuta kuin vapa, siima, paino ja koukku. Tavoitteena on käydä esimerkiksi kivenkoloja läpi, simppujen -ja tokkojen toivossa. Lirkkiminen onnistuu parhaiten yöaikaan jolloin kalat tulevat piiloistaan ja taskulampun valossa niitä pystyy havainnoimmaan pohjasta.

Lirkkimällä pyydetään yleensä lajeja mm. kivisimppu, hieta -ja liejutokko, kivennuoliainen jne... tekniikka pystyy soveltamaan monelle lajille ja on sillä saatu mm. madekin rantakivikosta sekä joesta.Välineiksi tarvitaan tehokas lamppu esim otsalamppu.

Fongatessa pieniä rantavesissä eläviä lajeja mm. tokkoja -ja simppuja on pimeän aikaan näiden pyydystäminen huomattavasti helpompaa. Simput tulevat piiloistaan saalistamaan kivien koloihin ja valokeilassa tokkojen varjot helpottavat pohjasta erottamista.

Lirkki

Lirkki on yksinkertaisuudessan lyhyt vapa, johon on siiman päähän viritetty paino ja koukku. Pitkä- ja  jäykkäkärkinen pilkkivapa kelpaa hätätilassa, mutta parhaan lirkki-ongen saa tehtyä n. metrin mittaisesta virvelin kärkiosasta. Lue lisää lirkistä ja muista fongausvälineistä. Tästä vinkit välineiden valmistamiseen.

Elämänpiste - vuosipiste

Uusin elämänpisteeni oli rantanuoliainen Kotkasta.

Elämänpiste merkitään kun saadaan kyseinen kalalaji on ensimmäisen kerran elämän aikana ylös asti. Vuosipiste merkitään kun kalalaji on ensimmäisen kerran pyydystetty kalenterivuoden aikana. Itse olen pitänyt kirjaa vuodesta 2010 lähtien blogissani. Listan pisteistäni löydät tästä.


Liity meidän fongareiden yhteisöön ja löydä kalastuksesta täysin uusi maailma. Fongarit löydät Facebookin fongaus-ryhmästä

"Tää yhteisö on kyllä niin mahtava, ei ole toista samanveroista tullu ikinä vastaan."
- Justus


Lähetä kommentti

0 Kommentit