Mäskäys – Houkuttele kalat paikalle

Mäskäys toiminut, siperiansampi napsahtanut saaliiksi Myllykosken karppilammella.


Oletko istunut rannalla ja yrittänyt saada epätoivoisesti saalista?
 
Moni meistä varmasti on kalastanut pitkiä aikoja ongella tyhjää pettyen potentiaaliselta näyttävään ottipaikkaan. Pettymys on vielä kovempi, jos mukana on into pinkeenä onkiretkelle lähtenyt lapsi eikä hänen saalistoiveensa edes pienen kalan osalta täyty.

Tiesitkö, että voit ihan kotikonstein tai kalastusvälineliikkeistä löytyvin keinon auttaa kaloja löytämään onkispottisi?

Toivottavasti näistä vinkeistä on iloa ja saat intoa kokeilla kalojen houkuttelemista onkipaikalle.

Lähikaupan mäski- ja syöttitarpeet

Maissilla esisyötetty onginnan yhteydessä ja myös ongitti samalla syötillä. Suurkalasorva saaliina.

Oman mäskireseptin tarpeet löytää helposti lähikaupasta. Esimerkiksi perinteinen purkki- tai pakastemaissi on itsessään erinomainen mäskäysaine. Maissia heitetään tai ammutaan mäskiritsalla onkispotille ennen kalastamista ja sen aikana. Pohjassa oleva maissi saa kalat tulemaan ja pysymään onkialueella. 

Maissin ollessa pelkkää mäskiä tai sitä ollessa mäskissä mukana on maissi myös luonteva onkisyötti.

Maissin ehdoton etu on, että se karsii salakat lähes 100 % pois saalislistalta. Maissista pitäviä saaliskaloja ovat: sorva, suutari, ruutana, lahna, särki, pasuri, karppi myös ahvenet käyvät hanakasti kiinni kohdalle osuessa.

Syöttejä kannattaa varata monipuolisesti tavoite kalajien mukaan.


Makaronimössö on jokaisen opiskelijan vakioruoka jos hieman haluaa säästää iltabisseen budjettia. vakioruoka. Makaronipussi maksaa reippaasti alle euron ja sen keittämällä saa kattilallisen perusruokaan sopivaa murkinaa. Kyytipojaksi tonnikalaa tai jauhelihaa niin nälkä on selätetty.

Makaroni sopii keitettynä myös mäskäykseen. Täyttävä ja pohjasta helposti löydettävät makaronit toimivat myös syöttinä, tosin koukussa pysyvyys ei ole yhtä hyvä kuin kovemmissa maisseissa.

Jos halua saada onkitontille pienempää kalaa kannattaa suunnata puurohyllylle. Kaurapuuro tai muu vastaava toimii hyvin, kun siitä tekee veden ja hienon hiekan kanssa mössöä, hiekka auttaa puuroa uppoamaan pohjaan. Hienojakoisempi ja leijuvampi rakenteinen mäski houkuttaa suurten kalojen lisäksi myös pienempiä paikalle, esimerkiksi salakoita.

Pinnasta syöviä kaloja voi houkutella kelluvalla leivällä, ranskanleipä ja paahtoleipä on erinomaisia valintoja. Ranskanleipä toimii myös syöttinä, kun sen sisustaa hieman kastelee ja pyöräyttää palloksi koukkuun. Turpaa ja monia muita lajeja voi myös kalastaa kelluvalla leivän palasella. Koukussa palaset ei tahdo pysyä, mutta tulee jokaisen irronneen syötin myötä tehtyä pintamäskäystä.

Einesmakkaraa, nakkia, kanaa vai koiranruokaa?

Frolic-koiranruoka on turvan herkkua

Turvalle parhaat syötit löytävät eineksistä ja lemmikkieläinten ruoista. Kaikkiruokainen turpa on erityisen kiinnostunut nakeista sekä koiran kovista makupaloista esimerkiksi Frolic-koiranruoasta. Turvan voi jallittaa monipuolisesti eri syöteillä, itselläni on eniten ollut käytössä perinteiset kuorelliset nakit.

Perinnenahkuri Anne Jouhtinen onnistunut turpajahdissa ja Nemo onnittelee.

Turpa hyväksyy syötikseen myös kanan, pepperonin, maissin ja monet muut kaupoista löytyvät ruoka-aineet. Lue tästä turvankalastusvinkit.

Lähimarketti on koluttu, siirrytään kaupallisiin mäskeihin.

Vinkit ja mäskit sekä syötit Onkitukusta

Kaupallisessa yhteistyössä Onkitukku.fi

Mäskien lisäksi saat Tompalta asiakaspalvelua ja vinkit ongintaan ja mäskäykseen

Astuessasi sisään Vantaan Petikossa sijaitsevaan Onkitukkuun, olet saapunut lajikalastajan aarreaittaan.
Liikkeen omistajalla, Tom Sirviöllä, on taustaa kilpaonginnasta ja tästä syystä myös vahva tuntemus, mitä ja millaista mäskiä ja syöttiä kullekin kalalajille kannattaa tarjota.

"Mäskiä ja houkutinaineita on toistasataa Onkitukun valikoimassa ja uskallan väittää, että olen ainoa, jolta saa kärpäsentoukkia ympäri vuoden ihan kivijalkaliikkeestä."

Mäskin valmistaminen on helppoa, kun tietää oikean koostumuksen. Valmiiseen kuivaan mäskiseokseen voi lisätä vettä tai muuta nestettä, niin mäski on valmis käytettäväksi. Nesteen lisäys tulee tehdä varovasti ja testata mäskin koostumusta. Liian kuiva mäski hajoaa heitettäessä. Kostutettu mäski on valmis silloin, kun se paakkuuntuu puristettaessa, eikä tunnu vetiseltä.
 
Mäskiä tehdessä lisää vettä vähän kerralla ja kokeile mäskin koostumusta.

Eri koostumuksen mäskit toimivat eri tavoilla, esimerkiksi feeder-mäski kiinteytyy pienemmällä vesimäärällä. Toisin liian tiivis ja kostea mäski ei hajoa vaan jää koriin kiinni.

Kostutettu mäski on valmis silloin kun se paakkuuntuu puristettaessa, eikä tunnu vetiseltä. Vettä lisätään seokseen varoen. Ylikostutettu mäski ei enää pysy kasassa.

Onkitukku on myös yksi harvoista, ellei se ainoa pääkaupunkiseudulla, josta saat eläviä syöttejä mm. kärpäsentoukkia läpi vuoden. Tutustu tästä mäskivalikoimaan.

  • Mäskijauheita eri koostumuksilla löytyy satoja ellei tuhansia. Karkea- ja hienojakoisia sekä feeder-mäskejä ja suosituimmille kalalajeille tietysti löytyy omat mäskit. Eri vesistöissä toimii eri koostumuksen ja väriset mäskit.
  • Hiutaleilla ja hajusteilla voidaan muuttaa mäskin koostumusta ja luoda optisia kaloja houkuttelevia pisteitä. On tärkeätä että syötti erottu mäskipedistä, jotta se on ensisijaisesti tarjolla tavoitekaloille.
  • Hiutaleilla ja hajusteilla voidaan muuttaa mäskin koostumusta ja luoda optisia kaloja houkuttelevia pisteitä. On tärkeää, että syötti erottu mäskisumusta, jotta se on ensisijainen syötti tavoitekaloille.
  • Liimi eli savi vaikeuttaa kalojen mäskin syömistä ja antaa mäskille pidemmän vaikutusajan onkipaikalla. Saven päätavoite on hidastaa mäskipedin loppuun syömistä. Saven seassa oleva mäski on kaloille paljon haastavampi syötävä ja sen houkuttava vaikutus kestää tämän johdosta pidempään. Savea voi käyttää esimerkiksi edellisenä päivänä tehtävässä ennakkomäskäyksessä.

Feeder-kori täytetty mäskillä ja nakkisyötti valmiina turvan pyyntiin

"Onginta on hieno harrastus ja Suomen kalalajikirjo on suuri. Vie lapset, lapsenlapset, perhe tai ystävä ongelle. Minulla on hienoja onkimuistoja nuoruudestani. Kutsun sinut käymään liikkeessä tai voit soittaa minulle matalalla kynnyksellä, niin voin kertoa lisää mäskäämisestä, eri onginta- ja kalastusmuodoista, sekä eri tavoitekalalajien pyydystämisestä." - Tom Sirviö

Mäskäyksestä voi tehdä rakettitiedettäkin, mutta loppuen lopuksi siihen ei ole tarvetta. Onkitukusta saat Tompalta parhaat vinkit lajikohtaisesti ja löydät myös kaikki tarvittavat mäskäämiseen. Onkitukussa taitaa olla Pohjoismaiden suurin ongintavälinevalikoima ja myymälä on pääkaupunkiseudun suurin erityisesti ongintaan keskittynyt liike.

Antoisia hetkiä onkirannoille, toivottavasti näistä vinkeistä on iloa ja apua kalareissuillesi.

Lähetä kommentti

0 Kommentit