SUURKALA: Lahna - Muistossa Vantaanjoelle

Suurkala nro 14  oli lahna 2,660 kg

Edesmennyt isämme opetti minut kalastamaan. Muista hetken, kun bambuvapa, joka oli varustettu metallisilla holkeilla, sidottiin kiinni pyörän runkoon ja minä istuin ensimmäisillä retkillä tarakalla, myöhemmin poljin isäni perässä omalla pyörällä. 

Nämä retket suuntautuivat kotivesille Vantaanjoelle. Kehä 1 ja Käskynhaltijantien väliin, johon jäi pieni laituri, tuolle paikalle me saavuimme aamu-usvan aikaan ja viritimme isot kastemadot ruosteiseen koukkuun, joka roikkui kierteellä olevan paksun monofiilin jatkeena. Tämän yhdistelmä kruunasi punavalkoinen styrox koho.

Iskä rakasti ongintaa ja saalis oli vain sivuosassa

Muistan elävästi ne hetken, kun makasin rantanurmikolla ja odotin, koho vaan heilui tuulen mukana ja välillä kulki kauemmaksi laiturista. Bambuvapa oli nuorelle kalastajalle raskas ja isä auttoi välillä uudelleen heittämisessä. 

Kerran koho nousi ja kellahti pinnalle. Ihmettelin mitä tapahtui, normaalisti tärpissä koho sukeltaa. Nyt kellahtanut koho sukelsi ja siima kiristyi, nostin huteran bambuvavan pystyyn ja tunsin suuren kalan potkut. Kala oli lahna (Abramis brama), sain sen rantaveteen, jossa siima katkesi ja kala lipui hitaasti muutamalla pyrstön iskulla kohti Vantaanjoen savista pohjaa.

Muistoissani palaan näihin yhteisiin hetkiin varrella virran.
Iskällä on parhaimmat kalavedet tähdissä äitinsä ja isänsä rinnalla.

Suurkalajahti – muutama yritys

Ystvä ja yhdessä koetut hetket, upea suurkala jälleen Timin listoille

Olimme Timin kanssa käyneet aikaisemmin yrittämässä kerran Varsinais-Suomessa suurkalalahnoja, tiesimme paikan pitävän sisällään isoja kaloja, mutta saaliiksi saimme vain pieniä särkiä. 

Isoja lahnoja ei ole montaa tullut sivusaaliina muun onginnan yhteydessä, joten varsinaisesti tämän lajin kalastus on jäänyt pois. Nyt oli kuitenkin aika yrittää koska aika, paikka ja seura olisi kohdalla.

Kesäloman tavoitteeksi olin asettanut yhden suurkalalajin sulkavan. Tässä onnistuttiin Timin kanssa ja lajimääräni Hall Of Fame listauksessa nousi kolmeentoista ja ohitin usean kovan arvostamani kalastajan. Toutain kiersi vieheemme, mutta halu jatkaa suurkalajahtia oli kova.

Timi ja Niko kävivät lahnaongella ja molemmat saivat suurkalan ylittävät kalat. Onnistuisiko tuo minullakin? Kysyin Timiltä kiinnostaisiko häntä lähteä seuraksi torstai iltana ja myöhemmin sainkin vastauksen: Mennään vaan.

Timi on teknisesti lähipiiristäni taitavin onkija eri tekniikkoja hyödyntäen ja niitä muokaten omaan ja tilanteeseen käyttöön sopivaksi. Mikä parasta, oli hänellä paikasta tuorein käsitys mikä toimi isoille  lahnoille.

Roni rig? Tällä virityksellä lahna napsahti

Yö saapui, kalat kävivät pinnassa ja lopulta klo 3:00 yöllä Timin häläri piippasi. Kala oli kiinni, potkuista ja tärpistä päätellen joku pienempi kala. Lahna! Sieltä se nousi jälleen yksi suurkala Timin listoille, komea lähes kolmen kilon lätty ikuistettiin, mitattiin, punnittiin ja laskettiin takaisin kotiinsa. 

Tämä lupasi hyvää. Ehkä se napsahtaisi minullekin?

Reilu puolituntia myöhemmin kilokello kilahti vapani varressa. Olipa outo tärppi, ihmettelin Timille ääneen. 

Katsoin kuitenkin siimaa ja se nyki hiljalleen. Feedervapa käteen ja vastaisku, kala! 

Olisiko se nyt minun vuoroni saada suurkala ylös, olihan se, kun haaviin Timi uitti tummaselkäisen lahnan. Itse taistelin vavan kanssa, jonka siima tarttui yläpuolisen puun oksaan.

Tämän kalan jos olisin karkuuttanut kämmini takia, olisin varmaan leikkinyt metsuria Martinin puukollani.

@taimenmies Lahna (Abramis brama) vaati kuuden kalan pyydystämisen ennen kuin suurkalarajan ylittävä nousi. Paino 2,66 kg ja pituus 60 cm. Väsytyksen aikana siimat yläpuolen puuhun ja tyyni vedenpinta todisti tätä huvittavaa näkyä. 390 cm feedervapa ei sovellu kovin hyvin metsikköisiin rantoihin kalastukseen. Timi opetti jälleen kerran uusia rigejä, enkä muista puoltakaan mitä hän teki ja opetti. Tästä tulee hieno tarina. Suurkaloja nyt 14, mikä laji seuraavaksi? #suurkala #lahna #fongaus #kalastus #onginta #angling #happyangler #fishing #CapCut ♬ alkuperäinen ääni - Taimenmies

Auringon ensisäteet värjäsivät siimoille kertyneet kastepisarat ja lammella leijuva usva otti ilmaa halkovat linjat hellään syliinsä. 

Yö oli takana. Tämä oli tässä. Hetket nyt ja ikuisesti muistoissa.

Kuudes pyydystämäni lahna oli suurkala, reissuja suurkalan perässä tehtiin viisi kappaletta. Tehokkuus tämän lajin kohdalla 20%.

Release the beast, turha tappaa upeita kaloja

Suurkalani

1. Ruutana 1,380 kg
2. Pasuri 0,713 kg
3. Vimpa 0,4194 kg
4. Sorva 0,614 kg
5. Kuha 6,680 kg
6. Piikkimonni 0,335 kg (2000-luvun toiseksi suurin aktiivivälinein pyydetty)
7. Seipi 0,120 kg
8. Kuore 0,105 kg
9. Säyne 1,880 kg
10. Suutari 1,620 kg
11. Turpa 1,680 kg
12. Ahven 1,070 kg
13. Sulkava 0,360 kg
14. Lahna 2,660 kg

Lahnan suurkalaraja 2,5 kg, katso tästä ilmoitetut suurkala-lahnat

Tutustu Suomen kalalajien tunnistusoppaaseenLähetä kommentti

0 Kommentit