Tee se itse: Lirkkivälineet - pienten kalalajien pyyntivälineet

Päivällä lirkitty made

Moni kalastaja on ihmetellyt, miten ihmeessä niitä pieniä kalajeja onnistuu pyydystämään?

Yksi tärkeimmistä fongarin kalastusvälineistä on ns. lirkkionki. Lirkillä pyydetään pääasiassa pieniä rantakaloja matalasta vedestä. Tälläisiä lajeja ovat mm. mutu, kivisimppu, kivennuoliainen, piikkikalat, ja tokot.





Lirkki on yksinkertaisuudessan lyhyt vapa, johon on siiman päähän viritetty paino ja koukku. Pitkä- ja  jäykkäkärkinen pilkkivapa kelpaa hätätilassa, mutta parhaan lirkki-ongen saa tehtyä n. metrin mittaisesta virvelin tai onkivavan kärkiosasta.

Keyillä lirkkivälineillä voi saada isojakin saaliita

Tärkeitä vavan ominaisuuksia ovat jäykkyys, keveys ja sopiva pituus. Valittuun vapaan viritetään vavan mittainen ohut siima (n. 0,10 mm), jonka päähän laitetaan mato-ongen tapaan paino ja kalastettavalle kalalajille sopivan kokoinen koukku.

Lirkkiä voi myös päivällä. Airiston laiturin juuresta voi saada esim. mustatokon tai kivisimpun.

Huom! Lirkkionkeen on helppo vaihtaa erikokoisia koukkuja sitomalla koukkuun pieni siiman pätkä jonka päähän solmii lenkin. Pääsiimaan tehdään myös lenkkisolmu, jolloin valmis tapsi on helppo pujottaa ja irroittaa pääsiimaan lenkistä.

Ensimmäisiä kertoja kun kuulin kahden siiman lirkistä oli Turun Kalamaratonissa. Tuolloin Niko Satto

Onnellinen Kalastaja ja elämänpiste kivennuoliainen

Taulukkoon olen kerännyt yleisimpien "lirkkilajien" pyyntiin sopivat koukkukoot sekä parhaat pyyntiajat. Listaus on minun omien kokemuksien mukaan tehty ja antaa suuntaa miten ja mihin vuorokaudenaikaan kannattaa pyyntiä yrittää.

Listassa on myös lajeja joita saa suuremmilla koukuilla, tässä on kyseessä nimenomaan "lirkkilajit". Muutaman lajin kohdalla voi vain arvuutella mikä on paras pyyntiaika, siksi niissä on tyhjää vuorokaudenajan kohdalla.

Ikoni kertoo, että pyynti onnistuu parhaiten mahdollisimman pienellä koukulla. Omalla kohdalla tämä tarkoittaa Ownerin New Half Moon tai Smallest -koukkuja. Mitä pienempi koukku, sitä helpompi laji on saada nappaamaan. Suurempien lajiyksilöiden kohdalla kannattaa suosia suurempia koukkuja sekä paksumpia siimoja


Sopiva koukku koko kannattaa valita pyydettävien kalojen koon mukaan. Koukkujen kokohaarukka tarkoittaa omalla kohdallani sitä, että suurimmillaan käytän pyynnissä kyseisen kokoista koukkua. Tämä ikoni kertoo, että lajin voi saada napattua myös hieman suuremmilla koukuilla.

Osan ns. lirkkilajeista onnistuu pyydystämään päivälläkin. Aurinko -ja pilki-ikoni kertoo tästä. Myös muita listan lajeja voi pyydystää päivällä, mutta on huomattavasti helpompaa pimeällä lampun valon avulla.


Yölajit. Pääosin tulee pyydettyä vain yöllä lirkkimällä tai muulla tekniikalla.




 Kalaji

 Koukkukoko

Vuorokaudenaika
Allikkosalakka
Hietatokko
Kampela
Kivennuoliainen
Kivinilkka
Kivisimppu
Kirjoeväsimppu

Kolmipiikki
Kuore
Kymmenpiikki
Liejutokko
Made
Mustatokko
Mutu
Piikkikampela
Pikkutuulenkala
Rantanuoliainen
Seitsenruototokko
Särmäneula
Vaskikala
Viisipiikki

Kaksi siimaa - yksi vapa

3D-mallennettu tuppapuolainen morrivapa + feeder vavan kärki = tuplalirkki

Turun Kalamaratonissa aikoinaan Niko Satto ja Mikael Jaakkola käyttivät lirkkejä, joissa oli kaksi siimaa viritettynä. Samanlaista viritystä käytti myös Padvan kampelaretkellä Miika Kovanen, hänellä toisessa siimassa oli koho ja toisessa ei. 

Tein ensimmäisen version omasta kahden puolan virityksen rikkinäisestä pilkkivavasta. Idea toimi ja sattumoisin samaan aikaan Pilkkimarkkinat FB-ryhmässä Heikki laittoi myynti-ilmoituksen 3D-mallennetuista siimapuolista ja morrivavoista. 

Olen miettinyt kahden siiman lirkkiä siitä lähtien kun Helsingin Kalamaratonissa jalkojeni vieressä oli suurehko kampela, tuolloin ohuilla 0,067 siimoilla en sitä olisi ylös saanut ja halusin yrittää sitä paksummilla siimoilla. Kurottaessani huoltajanamme toimivalta Timiltä paksummalla siimalla varustettua lirkkiä, valokeila liikahti sen verran, että kala säikähti ja se lähti kohti syvyyksiä. 

Jos sinulla heräsi kysymyksiä lirkkimisestä tai siihen soveltuvista välineistä kommentoi alle niin vastaan kun kerkiän.

Lähetä kommentti

0 Kommentit