Ennätysyritys 2020

Vuosikalenteri - "täsmäiskuja" ympäri Suomen
Isosimppu nousi uudeksi elämänpisteeksi vuonna 2018 Märketin -majakkasaarelta.

Tänään on syntymäpäiväni, vuosia on nyt takana 38 ja 39 vuosi lähtee raksuttamaan. Olen usean vuoden ajan miettinyt maagisen 50 eri kalajin pyydystämistä ja ajattelin, että vuonna 2020 tämän teen. Tätä pidettiin pitkään "mahdottomana" tai ainakin haastavana.

Vuosi 2018 oli lajikalastuksen juhlaa. Hyvä ystäväni ja tiimikaverini Timi Laitinen innostui ja teki uuden ennätyksen joka kirjataan upeaan 52 eri kalajiin. Lue ennätyksestä tästä ja katso kalalajilista. Kovana kirittäjänä perässä tuli Mikael Jaakkola, joka on tullut Turun Kalamaratonissa tutuksi.  Mikaelin edesottamuksista voi lukea hänen blogistaan.

Molemmat onnistuivat erinomaisesti ja Fongaus sai ansaitsemaansa huomiota.  Tämä Timin ja Mikaelin huima vuosi antoi lisää intoa ennätysyritykseen.

1.1.2020 se alkaa, minun neljänkympin villitys. Siihen ei kuulu moottoripyörää tai jatkuvaa rellestämistä. Siihen tulee kuulumaan upeita kalareissuja, hienojen ihmisten kanssa uutta lajikalastuksen Suomen ennätystä tavoitellen.

Ehkä onnistun, ehkä en mutta täysillä yritän. Alla alustava vuosikalenteri.

Vantaalla 11.7.2019
Juha Salonen
Tammikuun yhteenveto

25.1.2020 oltiin tässä tilanteessa.

Tammikuusta ei jää paljoa omalta kohdalta jälkipolville kerrottavaa. Kalastustunteja kertyi vajaat 32 tuntia ja sillä saatiin lajeja nousemaan kuusi. Kolmipiikki, kuore, ahven, särki, kymmenpiikki ja made pääsivät tammikuun lajilistalleni. Lue koko tammikuun yhteenveto tästä.

Lajia Per Reissu (LPR) lukema tasan 1, tehokkuus 91,67 ja Suomen ennätyksestä saavutettu 11%.

Helmikuu - Kokkolaan ja halki Suomen

Käydessämme Timin ja kalastustoimittaja Jari Tuiskusen kanssa Kokkolassa pilkkimässä elämänpisteet muikusta, tuli idea mieleen, että mitä jos ennätysyritys vuonna ajaisi suoraan Kokkolasta Lapinlahdelle ankeriasta kokeilemaan.

Välimatka olisi vain 255 km, eli vajaat 200 km lyhyempi kuin Helsingistä. Mukaan ankeriasjahtiin on lupautunut lähtemään ankeriasmestari Miika Nyman. Tutustuin häneen Facebookissa ja kävimmekin extempore pilkkireissulla Lapinlahdelle, tuon tarinan voi lukea tästä.

Ankeriaan saaminen talvella vapauttaisi aikaa kesälle yrittää miekkasärkeä, valkoevätöröä, toutainta sekä rantanuoliaista. 
 • Kokkola: Muikku, kuore, siika
 • Lapinlahti: Ankerias
 • Hämeenlinna: Made
 • Kirkkonummi: Kuha
Helmikuu on myös parasta madeaikaa ja tavoitteena on yrittää lajia Mollukka -mademorrilla jostain päin Suomea. Ehkä Vanajalla tai sitten Pyhtäällä.

Onnistuisinko tavoittamaan myös elämäni ensimmäisen pilkillä saadun mittakuhan? Tähän jahtiin saan apua Joni Harjulta joka on lajin taitaja.

Maaliskuu - suurten lajien aika!

Tiedossa on myös, että Kymijoen Siikakoskella voisi Kotkan Kalamaratonissa tutuksi tulleen Petri Ristolan opissa tavoitella talvikkolohia ja taimenia.
 • Kymijoki: Lohi, taimen

Huhtikuu - Kalamaratontreenit alkavat

Perinteisesti kalakamat on kunnolla kaivettu esille huhtikuun alussa. Tuolloin on lirkit viritetty iskuun, onkilaitteita mitattu valmiiksi onkiin ja aloitettu miettiminen tuleviin Kalamaraton koitoksiin. Huhtikuun loppupuolella on yleensä käyty myös kerran Kotkan Kalamaraton kilpailuvesiin tutustumassa ja etsimässä uusia kalapaikkoja.
 • Tampere: Toutain
 • Häme: Puronieriä
 • Helsinki: Vaskikala

Toukokuu - lajirikkaat Kalamaratonit

Alkukuusta olen sopinut Tampereelle toutainreissun ja samalla keikalla voisi yrittää myös Pahalammesta karppipistettä, ehkä kotimatkalla puronieriää myös jos jaksaa. Pahalammen kalastussääntöihin voi tutustua tästä.

Vuosittain osallistuminen Helsingin ja Kotkan Kalamaraton -lajikalastuskilpailuihin kerryttää treeniaikana lajilistaa lukuisilla lajeilla. Kotkasta treeneissä kun saisi napattua rantanuoliaisen, olisi se ennätyksen tavoittelun kannalta todella huippujuttu.
 • Kotka: Rantanuoliainen, säyne, seipi, piikkimonni, mustatäplätokko, kivennuoliainen, liejutokko, hietatokko, mutu, kymmenpiikki, sorva, särki, salakka, piikkimonni, kirjolohi, hauki, turpa, kirjolohi
 • Helsinki: Mustatokko, silakka, suutari, ruutana, hauki, kuha, ruutana, suutari, hopearuutana

Kesäkuu - Läsäkoskelta Märketille

Läsäkosken isäntä Matti Huitila kertoi, että paras aika tavoittaa suuret taimenet ovat touko-kesäkuun vaihde. Jos jostain itselleni "pyhän" kalan, eli taimenen haluan pyytää, niin ehdottomasti yhdestä Suomen upeimmasta kalapaikasta eli Läsäkoskelta.

Kesäkuulle olen hahmotellut kalenteriin myös ensimmäistä retkeä Märketin -majakkasaarelle. Vuoden 2018 retkestä voi lukea blogistani.

Kesäkuulle osuu myös nokkakalan pyyntiaika, ja tässä lajikalastusguru Mikael Jaakkola on lupautunut auttamaan jos aikataulut osuus yksiin. Mikaelin ennätysvuoden, eli 51 eri lajin tarinoihin pääsee sukeltamaan hänen blogissa.
 • Parainen: Nokkakala
 • Tampere: Karppi
 • Karstula: Sulkava
 • Jyväskylä: Puronieriä

Heinäkuu - Knitfestien kautta kohti Lappia

Vaimoni on innokas neuloja ja hänen vuoden kohokohta on neuleystävien kanssa matkaaminen Jyväskylässä järjestettäville Knitfesteille.

Suunnitelmassa on ajaa Jyväskylään ja jatkaa siitä matkaa kohti Suomen lappia. Lajit joita matkalla kohti pohjoista yritän ovat sulkava sekä puronieriä.

Lapista sitten tavoitellaan rautua, harjusta ja kirjoeväsimppua sekä ehkä lohtakin jos Miika Nyman on soutelemassa samoihin aikoihin Muonionjoella.
 • Kirjoeväsimppu, harjus, rautu, lohi, puronieriä
 • Särmäneula
 • Saimaan kanava: Miekkasärki, valkoevätörö
 • Märket: turska, isosimppu, teisti

Loppuvuosi

 • Made
 • Lohi

Ennätysyrityksessä mukana

Paitakulma on Suomalainen perheyritys, joka haluaa panostaa laatuun ja asiakastyytyväisyyteen.  Paitakulman toimipisteen löydät Helsingin Kampista.
Tutustu Paitapainon, tuotteisiin ja painotekniikoihin tästä.

Kirjoitettua


30.12.2019 Erälehti: 53 kalalajia vuodessa? Ennätysyritys käyntiin!


Kommentit

Unknown sanoi…
Onnea Fongaus ennätysyrityksellesi sekä hyvää ja oikein antoisaa synttärivuotta muutenkin. tv Stigu