Lajikalastuksen Suomen ennätys 2020Tänään on syntymäpäiväni, vuosia on nyt takana 38 ja 39 vuosi lähtee raksuttamaan. Olen usean vuoden ajan miettinyt maagisen 50 eri kalajin pyydystämistä ja ajattelin, että vuonna 2020 tämän teen. Tätä pidettiin pitkään "mahdottomana" tai ainakin haastavana projektina.

Vuosi 2018 oli lajikalastuksen juhlaa. Hyvä ystäväni ja tiimikaverini Timi Laitinen innostui ja teki uuden ennätyksen joka kirjataan upeaan 52 eri kalajiin. Lue ennätyksestä tästä ja katso kalalajilista. Kovana kirittäjänä perässä tuli Mikael Jaakkola, joka on tullut Turun Kalamaratonissa tutuksi.  Mikaelin edesottamuksista voi lukea hänen blogistaan.

Molemmat onnistuivat erinomaisesti ja fongaus sai ansaitsemaansa huomiota.  Tämä Timin ja Mikaelin huima vuosi antoi lisää intoa ennätysyritykseen.

1.1.2020 se alkaa, minun neljänkympin villitys. Siihen ei kuulu moottoripyörää tai jatkuvaa rellestämistä. Siihen tulee kuulumaan upeita kalareissuja, hienojen ihmisten kanssa uutta lajikalastuksen Suomen ennätystä tavoitellen.

Ehkä onnistun, ehkä en mutta täysillä yritän.

Vantaalla 11.7.2019

Juha Salonen

Päivitys: Timin ennätys rikkoutui 10.7.2020 Enon Kuusojalta pyydästämällä harjuksella. Laji oli  53 suusta koukuttamani kalalaji suomesta.

Päivitys: Suomen ennätys on nyt minun ja Juuso Triipposen  nimissä. Uusi ennätyslukema on 57 lajia, viimeiseksi lajiksi nousi rautu Inarinjärveltä 28.8.2020. Juuson viimeinen laji oli syyskuussa pyydetty kilohaili Paraisilta.Alta näet suunnitelman ja aina jokaisen kuluneen kuukauden lyhyen päivityksen miten tilanne eteni. Lopussa voit lukea havaintoni vuoden ajalta ja ideat joita hyödynnä seuraavalla kerralla kun ennätystä yritän.

Tammikuun yhteenveto

25.1.2020 oltiin tässä tilanteessa.

Tammikuusta ei jää paljoa omalta kohdalta jälkipolville kerrottavaa. Kalastustunteja kertyi vajaat 32 ja sillä saatiin lajeja nousemaan kuusi. Kolmipiikki, kuore, ahven, särki, kymmenpiikki ja made pääsivät tammikuun lajilistalleni. Lue koko tammikuun yhteenveto tästä.

Lajia Per Reissu (LPR) lukema tasan 1, tehokkuus 91,67 ja Suomen ennätyksestä saavutettu 11%.


Helmikuu - Kokkolaan ja halki Suomen

1.3.2020 tilanne

Käydessämme Timin ja kalastustoimittaja Jari Tuiskusen kanssa Kokkolassa pilkkimässä elämänpisteet muikusta, tuli idea mieleen, että mitä jos ennätysyritys vuonna ajaisi suoraan Kokkolasta Lapinlahdelle ankeriasta kokeilemaan.

Välimatka olisi vain 255 km, eli vajaat 200 km lyhyempi kuin Helsingistä. Mukaan ankeriasjahtiin on lupautunut lähtemään ankeriasmestari Miika Nyman. Tutustuin häneen Facebookissa ja kävimmekin extempore pilkkireissulla Lapinlahdelle, tuon tarinan voi lukea tästä.

Heittäydyin polvilleni ja nostin käteni kohti lumihiutaleiden täyttämää taivasta. Taakka ankeriaan saamisesta oli tippunut pois olkapäiltä ja kesältä. Vuonna 2014 tämä paikka selvisi, 2018 retkisuunnitelman löin lukkoon ja nyt sen toteutin. 3/3. Kuvat ja kala takaisin kohti syvyyksiä.

Ankeriaan saaminen talvella vapautti aikaa kesälle yrittää miekkasärkeä ja valkoevätöröä. 


Helmikuun blogitekstit

Lajia Per Reissu (LPR) lukema tasan 1,71, tehokkuus 92,86 ja Suomen ennätyksestä saavutettu 23%.


Maaliskuu - suurten lajien aika... tai sitten ei.

29.3.2020 tilanne


Tiedossa on myös, että Kymijoen Siikakoskella voisi Kotkan Kalamaratonissa tutuksi tulleen Petri Ristolan opissa tavoitella talvikkolohia ja taimenia. Tämä oli lähtökohta maaliskuulle heti ankerias ja muikkureissun jälkeen. Justus ja Niko olivat jo alkuvuonna näyttäneet, että lohen saaminen Kymilta näin keväällä on hyvin todennäköistä.

Alkukuusta myös Miika onnistui nappaamaan lohipisteen vajaassa sadassa tunnissa. Maaliskuussa lajilistalle nousivat ankerias, kivinilkka, hietatokko ja turpa.


Maaliskuun blogitekstit


Lajia Per Reissu (LPR) lukema tasan 1,14, tehokkuus 92,86 ja Suomen ennätyksestä saavutettu 30%.


Huhtikuu - Kalamaratontreenit alkavat... tai sitten ei.

30.4.2020 tilanne

Huhtikuu alkoi Uudenmaan rajojen ollessa kiinni, Kymijoen souturetki toteutui lopulta 19.4. Miikan ja Juhon seurassa. Lopputulos oli toivottu, 66% Miikan puheista täyttyi, vain taimenpiste jäi saamatta. Kotimatkalla vielä piikkimonni matkaan ja LPR reissulle nousi kolmeen.

Toukokuu lähenee vääjäämättä ja Kalamaratonit näyttää peruuntuvat, toutaimen kutu taas ei. Toutainjahtiin on tarkoitus lähteä ensimmäiseksi Kouvolaan vloggari Defen seuraan. Tutustu Defen tekemisiin tästä.

Perinteisesti kalakamat on kunnolla kaivettu esille huhtikuun alussa. Tuolloin on lirkit viritetty iskuun, onkilaitteita mitattu valmiiksi onkiin ja aloitettu miettiminen tuleviin Kalamaraton koitoksiin. Huhtikuun loppupuolella on yleensä käyty myös kerran Kotkan Kalamaraton kilpailuvesiin tutustumassa ja etsimässä uusia kalapaikkoja.

Huhtikuun osalta lajilista täydentyi silakalla, vimmalla, hauella, lohella ja piikkimonnilla, mustatäplätokolla ja mudulla.

Lajikalastus 2020 sivulla fongarit ovat pyydystäneet yhteensä jo 40 lajia joka on 75,47% uudesta Suomenennätyksestä.


Huhtikuun blogitekstit

Lajia Per Reissu (LPR) lukema tasan 1,19, tehokkuus 90,67 ja Suomen ennätyksestä saavutettu 47,17%

Toukokuu - lajirikkaat Kalamaratonit - tai sitten ei

Tilanne 25.5.2020

Vuosittain osallistuminen Helsingin ja Kotkan Kalamaraton -lajikalastuskilpailuihin kerryttää treeniaikana lajilistaa lukuisilla lajeilla. Nyt kilpailuja ei ole ja lajeja piti käydä vartavasten onkimassa. Näitä retkiä tein Stadissa sijaislapsemme kanssa ja listalle nousi nopeasti peruslajistoa.

Täsmäreissujen lisäksi seikkailin Esko Vuoren ja Sakke Yrjölän kanssa Helsingin edustalla taimen -ja simppujahdissa. 

Taimenpisteeksi nousi Vajokki-vieheiden tekijän Esko Vuoren kanssa kun lajipisteeksi nro 33 nousi istaritaimen. Kalamaratonien peruuntumispettymystä purimme Timin kanssa Hangossa, reissu tarjoisi kylmää kyytiä ja upeita elämyksiä. Tuon retken voit lukea tästä.

Toukokuun listalle nousi lajit; hopearuutana, mustatokko, kivennuoliainen, liejutokko, allikkosalakka, sorva, kiiski, Ruutana, taimen, isosimppu, seitsenruototokko, vaskikala, kampela, piikkikampela ja suutari.

Voinen sanoa, että oli fongaushistorian kovin toukokuu koko porukalle. Huikeaa lajijahtia kaikilta!

Normaalina toukokuuna kasvatettaisiin lajimääriä käymällä Kotkan ja Helsingin vesillä etsimässä lajeja Kalamaraton -kilpailuihin. Helppoja pojoja nousisi treeneissä ja yksittäiset reissut lajien perään olisi väheisempiä.

Kalamaraton toukokuu antaa kuitenkin mahdollisuuden kokeilla jotain uutta ja meidät tie vei Hankoon Timin kanssa. Kyllä oli huikea reissu, lajipisteet seitsenruototokosta joka oli elämänpiste ja lisäksi vaskikala, kampela ja piikkikampela. Lajimäärä nousi samalla lähelle 40 lajia.

Toukokuun blogitekstit

Lajia Per Reissu (LPR) lukema tasan 1,15, tehokkuus 81,3 ja Suomen ennätyksestä saavutettu 74%.


Seuriosta tärppiöihin - upea kesäkuu

Tilanne 14.6.2020

Kesäkuu alkoi pikasiviitillä Hangossa, josta Miikalle nousi elämänpisteeksi seitsenruototokko ja minulle kotimatkalla lajipisteeksi viisipiikki. Miikan tarinan voit lukea tästä. 

Särmäneulat antoivat odottaa seuraavaan päivään jolloin lähdin Mikael Jaakkolan ja Mikon kanssa Kemiönsaaren vesille nokkakalajahtiin. 


"Siinä oli ensin jotakuinkin, vähän kuin sarjakuvissa: "RRROOOAARRRRRRR!!!" niin, että rannan männyt taipuilivat ääniaalloista ja pipo tutisi kipparin päässä. Sitten se ponnekas PIIP-sana 😄" - Mikael

Molemmat pisteet nousivat ja lisäksi sain jigattua härkäsimpun lajipisteeksi. Ensimmäisen viikon aikana jo neljä uutta lajia, tavoite aikataulu oli kiritty kiinni. Paluumatkalla Mikolle löytyi vielä seitsenruototokko ja näin Hangon reissulla nukkuminen oli kuitattu. Tähän upeaan retkeen voit palata tästä.

Viimeisen rivin täyttäminen alkanut. Ei voi sanoa, että loppusuora häämöttää, mutta hyvin lähellä sitä. Samalla oma ennätys, eli 47 lajia pyydystetty kalenterivuoden aikana. Kotkasta nousi listalle säyne, törö, seipi ja rantanuoliainen. Tuon retken tarina löytyy tästä.

Nyt kohti 50 lajia...

Lajit 48 ja 49 nousivat Saimaan kanavalta Timi ja Miikan seurassa. Tuo tarina kannattaa lukea tästä, en siitä enempää tähän tiivistelmään kirjoita. Lue juttu. Siihen loppuikin kesäkuun lajilistan kasvatus, vaikka kalassa kävim mm. Tampereen Pahalammella.


 Kesäkuun blogitekstit


Heinäkuu - epäonnea lapissa

Tilanne 16.7.2020

Alkuperäisen suunnitelman mukaan, vaimoni olisi mennyt Jyväskylässä järjestettäville Knitfesteille ja me lasten kanssa olisimme tulleet perässä tai majoittuneet jonnekin lähialueelle. Tämän jälkeen kalastaisin sulkavaa Saarijärven ja Karstulan ympäristöstä. 

Tästä suunnitelmasta jäi lajipisteiksi Puuhapisto Veijarista napatut kirjolohi ja puronieriä. Näillä kahdella lajilla sivuan Timin tekemää SE-tulosta ja ennätyksen rikkoutuminen siirtyy lapista pyydettävien kalalajien tehtäväksi.

Lapin lajit näyttivät oikullisuutensa eikä tilannetta edesauttanut tyttäremme hyttyskammo. Kalastus jäi näin vain yhden päivän ja illan pituiseksi. 

Enossa virtaa Kuusoja, joka on lähellä Ilomantsissa sijaitsevaa mummolaa. Päätin ostaa vuorokaudeksi luvan joelle ja lähteä harjusjahtiin. Tässä onnistuinkin monen sattuman kautta. Lue tuo retki tästä.

Kotiinpaluun jälkeen oli aika suunnistaa Huittisiin sulkavaongelle. Sulkava (Ballerus ballerus) tuli pummattua Saarijärvellä ja nyt oli paikkoreissun aika. Timi nappasi malliksi ensimmäisen kahden tunnin aikana kaksi tavoitelajia. Särkikaloista uupuu nyt vain toutain. Kiitos Juuso paikkavinkistä.


 Heinäkuun blogitekstit

  Lajia Per Reissu (LPR) lukema 1,10, tehokkuus 78,5 ja Suomen ennätyksestä saavutettu 101,89%.


  Elokuu - kärki karussa

  Tilanne 28.8.2020


  Vaikka Lajikalastus 2020 -seurannassa ei ole kyse kilpailusta, on toisten fongareiden kirittäminen saanut lajimäärät nousemaan uusiin Suomen ennätyslukemiin. Miikalla elokuulle lähdettäessä lajeja 55 ja minulla 54. Heti ensimmäinen kalareissu toi molemmille uudet lajit, minulle toutaimen Kymijoelta ja Miikalle siperiansammen Myllykosken karppilammelta. 

  Ei Juusollakaan huonosti mene, lapista nousi kolme lajia ja heti perään kotkasta vielä rantanuoliainen. Lajimäärä myös hänellä 55.

  Itselle elokuu tarjosi huikean lapinreissun isäni ja Kojamoäijä Juha Oravan kanssa. Tavattiimpa matkalla Tiura -uistinten vieheiden kehittäjä Arikin. Lajipisteiksi nousi Kylmäluomalta kirjoeväsimppu ja Inarinjärveltä rautu.

  Elokuu päättyi Miikan kanssa tasalukemiin 57, minulle listalle nousi kirjoeväsimppu ja rautu. Miikalle Padvasta piikkikampela.

  Syyskuu...  Syyskuu - voihan siperiansampi

  Tilanne 28.8.2020

  Syyskuun suunnitelmissa oli Myllykosken karppilammelta siperiansammen pyydystäminen. Tässä onnistuin Timin ja Mikon sekä koiramme Nemon ollessa mukana. Sampipiste nosti minut samalla yksin seurannan kärkeen 58 lajilla. 

  Eroina listoillamme ainoastaan Miikalta (56 lajia) puuttuva harjus ja Juusolta (56 lajia) puuttuvat siperiansampi sekä miekkasärki. Kuten arvata saattoi, sai Juuso sammen ja pääsi tasatilanteeseen Miikan kanssa.

  Näin syyskuun 14. päivän illan viime hetkinä olen juuri lähettänyt sähköpostia Märketin talkoovastaavaalle sekä Fredrik Holmströmille kenen kautta kyydit saarelle tapahtuvat.

  Vtuiksi meni loppukuun suunnitelmat ja sammetkin suljettiin pois listalta... sitten lokakuu edessä.


  Syyskuun blogitekstit


   Loka, marras- ja joulukuu - tyhjät slotit listalla

   Tilanne 1.10.2020

   Loppuvuoden suunnitelmissa oli Jurmo ja Märket, työkiireiden ja perheen menojen takia reissut jäivät toteutumatta. Kruununsa pieleen menneille suunnitelmille toi uudenmaan paheneva koronatilanne ja oma pitkään jatkunut flunssa. 

   Koronaa ei testeistä löytynyt eikä kyllä aikaakaan kuin yhdelle kalareissulle. 


   Loka, marras- ja joulukuun blogitekstit

   Lajia Per Reissu (LPR) lukema 0,97, tehokkuus 76,6 ja Suomen ennätyksestä saavutettu 109,43%.


   Pyydystetyt lajit 2020

   1. Kolmipiikki 1.1. Helsingin Vuosaaresta, lirkillä
   2. Särki 6.1. Airistolta, pilkillä
   3. Ahven 6.1. Airistolta, pilkillä
   4. Kuore 6.1. Airistolta, pilkillä
   5. Kymmenpiikki 6.1. Airistolta, pilkillä
   6. Made 25.1. Pornaisista, pohjaongella
   7. Kuha 1.2. Porvoonjoesta, jigillä
   8. Siika 29.2. Kokkolasta, pilkillä
   9. Muikku 29.2. Kokkolasta, pilkillä
   10. Pasuri 1.3. Lapinlahdelta, morrilla
   11. Lahna 1.3. Lapinlahdelta, morrilla
   12. Ankerias 1.3. Lapilahdelta, täkyongella
   13. Kivinilkka 6.3. Padvasta, lirkillä
   14. Hietatokko 6.3. Padvasta, lirkillä
   15. Turpa 29.3. Mustijoelta, pohjaongella
   16. Salakka 30.3. Helsingistä, ongella
   17. Vimpa 10.4. Helsingistä, ongella
   18. Silakka 10.4. Helsingistä, litkalla
   19. Lohi 20.4. Kymijoelta, soutu-uistelemalla
   20. Hauki 20.4. Kymijoelta, soutu-uistelemalla
   21. Piikkimonni 20.4. Kotkasta, ongella
   22. Kivisimppu 22.4. Helsingistä, lirkillä
   23. Mustatäplätokko 22.4. Helsingistä, lirkillä
   24. Mutu 22.4. Helsingistä, lirkillä
   25. Hopearuutana 1.5. Helsingistä, ongella
   26. Mustatokko 2.5. Helsingistä, ongella
   27. Kivennuoliainen 3.5. Vantaalta, lirkillä
   28. Liejutokko 4.5. Helsingistä, lirkillä
   29. Sorva 6.5. Helsingistä, ongella
   30. Allikkosalakka 6.5. Helsingistä, lirkillä
   31. Kiiski 6.5. Helsingistä, ongella
   32. Ruutana 6.5. Helsingistä, ongella
   33. Taimen 9.5. Helsingistä, virvelillä
   34. Isosimppu 19.5. Helsingin edustalta, jigillä
   35. *Seitsenruototokko 22.5. Hanko, lirkillä
   36. Vaskikala 22.5. Hanko, lirkillä
   37. Kampela 23.5. Hanko, lirkillä
   38. Piikkikampela 23.5. Hanko, lirkillä
   39. Suutari 25.5. Helsingistä, ongella
   40. Viisipiikki 1.6. Porlasta, ongella
   41. Härkäsimppu 2.6. Kemiönsaaresta, jigillä
   42. *Särmäneula 2.6. Kemiönsaaresta, lirkillä
   43. *Nokkakala 2.6. Kemiönsaaresta, uistimella
   44. Säyne 11.6. Kotkasta, ongella
   45. Törö 11.6. Kotkasta, ongella
   46. Seipi 11.6. Kotkasta, ongella
   47. Rantanuoliainen 11.6. Kotkasta, lirkillä
   48. *Valkoevätörö 14.6. Saimaan kanavalta, lirkillä
   49. *Miekkasärki 14.6. Saimaan kanvalta, ongella
   50. Karppi 2.7. Pahalammesta, parttiongella
   51. Puronieriä 3.7. Saarijärveltä, ongella
   52. Kirjolohi 4.7. Saarijärven Kappelilammesta, perholla
   53. Harjus 10.7. Eno, perholla
   54. Sulkava 16.7. Huittisista, ongella
   55. Toutain 1.8. Kymijoesta, lusikalla
   56. Kirjoeväsimppu 26.8. Kylmaluomasta, lirkillä
   57. Rautu 28.8. Inarijärvestä, uistelemalla
   Ei seurannassa mukana
   1. Siperiansampi 13.9. Myllykoskelta, pohjaongella
   *Elämänpiste


    Yhteenveto ja uudet suunnitelmat

   Näitä hetkiä on upea muistella.

   Tämä viimeinen osio on sellainen johon olen kerännyt huomioita tulevien vuosien ennätysyrityksiä ajatellen. Huomioita ja ideoita joita muut fongarit ja kalastajat ovat tuoneet esille tai kertoneet ja mitä jokainen ennätystä tavoitteleva voi hyödyntää omissa yrityksissään. 

   Yksi tärkein asia on, että suunnitelmia kannattaa muuttaa tilanteen muutoksien mukaan. Panostukset sesonkilajeihin ja mahdollisiin lajeihin jotka voivat vapauttaa aikaa muiden lajien pyytämiselle sesonkiaikana on suositeltavaa. Myös silmien sekä korvien aukipitäminen ja somen aktiivinen seuranta antaa vinkkejä mikä sesonki on käsillä, tätä edesauttaa myös laaja kalastava kaveripiiri.

   Tammikuu kannattaisi aloittaa käymällä Kymijoen Korkeakoskella. Koskelle on tullut käyttöön alkukaudesta "siiankalastuslupa", luvalla saa kalastaa elävällä syötillä esim katkaravulla, madolla tai kalanpalalla kosken alueella. Tämä mahdollistaa lajikirjon; made, lohi, taimen, kirjolohi, turpa, siika ja ties mitä muita sivuosumia. Tammikuun yhteenveto.

   Tammikuussa 2020 fongareiden pyytämät lajit

   1. Ahven
   2. Hauki
   3. Hietatokko
   4. Kampela
   5. Kiiski
   6. Kirjolohi
   7. Kivinilkka
   8. Kivisimppu
   9. Kuore
   10. Kolmipiikki
   11. Kuha
   12. Kymmenpiikki
   13. Lohi
   14. Made
   15. Mutu
   16. Pasuri
   17. Piikkikampela
   18. Piikkimonni
   19. Salakka
   20. Seipi
   21. Särki
   22. Siika
   23. Taimen
   24. Turpa
   25. Säyne

   Helmi-maaliskuun osalta en vaihtaisi oikeastaan muuta kuin, että härkäsimppua en lähtisi yrittämään Airistolta vaan menisin Kemiönsaaresta selvinneille siianongintarannoille tätä lajia jahtaamaan ja yhdistäisin samalle reissulle myös kampeloiden lirkkimisen. Toinen asia olisi päästä Kymijoelle kauden avaukseen lohi -ja taimenjahtiin. Helmikuun ja maaliskuun yhteenveto.

   Helmi-maaliskuussa 2020 fongareiden pyytämät lajit

   1. Muikku
   2. Ankerias
   3. Lahna
   4. Mustatäplätokko

   Huhtikuussa koittaisin saada kirjolohen pois listalta, ehkä pilkkiminen voisi antaa jotain lisää tämän istutuskalan pyyntiin. Alkukeväästä miettisin myös vaihtoehtoa suunnata pohjoiseen rautu- ja harjuspilkille. Huhtikuun yhteenveto.

   Huhtikuussa 2020 fongareiden pyytämät lajit

   1. Silakka
   2. Vimpa
   3. Allikkosalakka
   4. Hopearuutana
   5. Suutari
   6. Liejutokko
   7. Ruutana
   8. Sorva
   9. Vaskikala
   10. Kivennuoliainen
   11. Puronieriä

   Toukokuussa panostus Hankoon tuottaa lajimäärällisesti hyvän listan vaikeita lajeja. Kannattaa panostaa päivällä kalojen etsimiseen vesi-ikkunalauttojen kanssa ja katsoa sää mahdollisimman tuulettomaksi. Upeat hiekkarannat ja rakkoleväpuskat tarjoavat elämyksiä, joita voi kiikkustuolissa muistella. 

   Tyyni yö Suomen eteläisessä kärjessä antaa lajimäärällisesti vaikeita lajeja suhteellisen pienellä etsimisellä ja vapauttaa näin aikaa pois syksyltä esimerkiksi kampeloiden pyynnin osalta.

   Alkukuusta kannattaa unohtaa viisipiikin pyynti, Lohjanjärvestä pumpattu vesi on samentanut lammet eikä kalojen löytäminen käy yhtä helposti kuin loppukesästä. Jatkossa unohdan toukokuun alusta viisipiikit ja keskitän perhekalastusretken aikaan jolloin hiki ja jäätelö valuu auringonlämmön ansiosta.

   Myös toutainjahtiin suuntaisin jo huhti-toukokuussa jolloin kalat ovat kutunousulla tai kudun jälkeen tankkaamassa koskissa salakoilla. Lue toukokuun yhteenveto.

   Toukokuussa 2020 fongareiden pyytämät lajit

   1. Mustatokko
   2. Toutain
   3. Härkäsimppu
   4. Karppi
   5. Särmäneula
   6. Sulkava
   7. Seitsenruototokko
   8. Nokkakala
   9. Törö
   10. Viisipiikki
   11. Isosimppu

   Kesäkuu ei anna armoa jos nokkakalan pyynti-ikkunan missaa,. Lajin saaminen on todella haastavaa myöhemmin. Panosta siis ennakkotiedusteluun ja selvitä venekyytejä jo etukäteen. 

   Kuukauden alkuun panostaisin myös vähintään viikonlopun Saimaan kanavalla miekkasärjen ongintaan. Laji voi olla tiukassa, mutta sitkeällä yrittämisellä sen kyllä saa napattua. Vinkit miekkasärkijahtiin voit lukea tästä ja kesäkuun yhteenvedon tästä. Päivät miekkasärkeä ja yöt valkoevätöröä jahdaten Soskuan sululla.

   Kesäkuulle ennen juhannusta järjestäisin myös viikonloppureissun sulkavajahtiin Keski-Suomeen. Vuonna 2018 kun Timin kanssa kävimme sulkavia pyytämässä, meni siihen vain hetki kun molemmilla oli elämänpisteet plakkarissa. Nyt heinäkuun alussa käydessäni, ei särkikaloista ollut tietoakaan. Vuoden 2018 retkiteksti löytyy tästä. Sulkavan sesonki jatkuu läpi kesän joten kiirettä ei ole. 

   Kesäkuussa 2020 fongareiden pyytämät lajit

   1. Rantanuoliainen
   2. Valkoevätörö
   3. Harjus
   4. Miekkasärki

   Heinäkuun lapinreissun siirtäisin pykälää myöhemmäksi ja odottaisin aikaa, jolloin Konkämäenossa on vesi laskenut alemmaksi. Myös rautupaikan vaihtaisin Kilpisjärven Saanajärvestä johonkin muuhun.

   Heinäkuussa 2020 fongareiden pyytämät lajit

   1. Rautu
   2. Kirjoeväsimppu
   3. Siperiansampi (ei mukana seurannassa)

   Elokuu on kesän jälkeen vielä lämpimien vesien aikaa. Ehkä viimeisiä hetkiä napata toutain tai sulkava "helposti". Lohikalojen syysrauhoitus lähestyy ja kaloja alkaa nousemaan jokiin kutupuuhiin valmistumaan. Vuonna 2018 teimme retken Märketin majakkasaarelle ja tuolloin nousi isosimpun lisäksi myös turska muutamalle fongarille.


    Elokuussa 2020 fongareiden pyytämät lajit

   • ei uusia lajeja


   Syyskuussa 2020 fongareiden pyytämät lajit

   • kilohaili


   Loka, syys- ja marraskuussa 2020 fongareiden pyytämät lajit

   Syyskuu-joulukuu

   Toivon sydämestäni, että näistä vinkeistä on apua seuraaville ennätyksen tavoittelijoille. Kokekaa yksin ja yhdessä ystävien kanssa huikeita hetkiä lajikalastuksen parissa. Vuosi 2020 sen näytti, tärkeimmät kuukaudet lajikalastajille ovat touko- ja kesäkuu. Tasaisesti vuoden kalastusreissut jakaen ilman turhaa hötkyilyä ennen parhainta pyyntiaikaa antaa varmasti hyvän tuloksen. 

   Harmittavasti sain paikkatiedon liian myöhään selville kilohailin osalta. Muutama rantapaikka veneettömälle vaatisi vähintään päivän litkaamisen ja silloinkin saldo tavoitelajin osalta olisi puhdas nolla. 

   Loppu- ja alkuvuoden hiljaiselle ajalle keskittäisin myös aikaa teistin, piikkisimpun ja muiden uupuvien lajien etsimiselle ulkosaaristosta esim Utöstä.

   Ole kuitenkin valmis pettymyksiin ja mieti lajeille useampia kalapaikkoja. 

   Lajilistalla kun on vaskikala, nokkakala, seitsenruototokko ja miekkasärki joiden pyyntisesonki osuu alkukesään pitää aikataulut ja paikat miettiä tarkasti.

   Fongaus on suurempaa kuin kalastus!

   Ennätysyrityksessä mukana

   Paitakulma on Suomalainen perheyritys, joka haluaa panostaa laatuun ja asiakastyytyväisyyteen.  Paitakulman toimipisteen löydät Helsingin Kampista.

   Lähetä kommentti

   1 Kommentit

   Unknown sanoi…
   Onnea Fongaus ennätysyrityksellesi sekä hyvää ja oikein antoisaa synttärivuotta muutenkin. tv Stigu