Suomen kalat: Opi tunnistamaan piikkikalat

Neljä piikkikalalajiamme. Akvaariokuvat Patrik Lauha / @suomenkalat

Blog into your language!  Desktop view's at the right column, mobileversion bottom of frontpage.

Kolmi, kymmen- ja viisipiikin lisäksi Suomen kalalajiston piikkikaloihin kuuluu vaskikala. Nämä neljä lajia on erittäin helppo tunnistaa toisistaan selkeiden tuntomerkkien ja ulkomuodon ansiosta. 

Piikkikaloista kolmi- ja kymmenpiikki ovat tyypillisiä kaupunkiojien asukkeja. Viisipiikkiä löytää vain Lohjan Porlasta ja vaskikala on lajikalastajien himoitsema lajipiste jonka löytää rannikkovesistä.


Muistisääntö piikkikalojen tunnistamisessa

 • kolmipiikillä kolme isoa selkäpiikkiä sekä vatsassa olevat pitkät eväpiikit
 • kymmenpiikin pieni koko yhdistettynä pieniin piikkeihin joita selässä 7-12 kappaletta
 • vaskikalan koko ja ulkonäkö
 • viisi tai kuusi selkäpiikki ja lajia saa tietojen mukaan vain Lohjan Porlasta


Kolmipiikki - Gasterosteus aculeatus tuntomerkit

Kolmipiikki - Gasterosteus aculeatus

Kolmipiikillä on nimensä mukaisesti kolme piikki selässä ja näiden lisäksi myös lajin vatsaevät ovat piikit, jotka kala pystyy lukitsemaan haluttuun asentoon. Kolmipiikki on piikkikaloista toiseksi suurimmaksi kasvava laji. 

Kalojen kauneuskilpailussa kutuasuinen koiras kolmipiikki on upea ilmestys. Kalan väri muuttuu silmästä siniseksi, kaula kirkkaanpunaiseksi kuten  myös kurkun alue. Kyljet saavat tummaa sävyä joka korostaa kutuajan värejä lisää. 

 • selän ja vatsan pitkät piikit
 • lyhyt ja korkea ruumiinrakenne

@taimenmies Kolmipiikki - Gasterosteus aculeatus on hyvin yleinen onginnan sivusaalis. Kutuasuinen Kolmipiikki koiras on väriloistossaan yksi Suomen kauneimmista lajeista, eikö olekin? Kolmipiikki parhaat tuntomerkit ovat selän ja kylkievien alta löytyvät pitkät piikit. Ja kyllä, kala kakkaa kynnelleni :) #Kolmipiikki #fongaus #lajikalastus #kalastus ♬ alkuperäinen ääni - Taimenmies

Kymmenpiikki - Pungitius pungitiu tuntomerkit

Kymmenpiikki - Pungitius pungitius Kuva: Patrik Lauha / @suomenkalat 

Kymmenpiikin selkää koristaa matala piikkirivi ennen selkäevää, joka sijaitsee kalan peräpäässä. Piikkien määrä selässä vaihtelee usein 7–12 välillä. Kymmenpiikki jää piikkikaloistamme kaikista pienimmäksi.

 • selän pienet piikit, 7-12 kpl
 • ruumiin muodoltaan matalampi ja pidempi kuin kolmipiikki

Vaskikala - Spinachia spinachia tuntomerkit

Vaskikala - Spinachia spinachia

Vaskikala on piikkikaloistamme suurimmaksi kasvavin. Lajin tapaa rakkoleväpusikoiden uumenissa lillumassa. Elämänpisteen saamisen jälkeen olen rakastanut tätä kalalajia, sen uinnin seuraaminen on meditatiivistä kalan ”leijuessa” vedessä ilman kiirettä minnekään.

Vaskikalan jos saa ei siitä voi erehtyä. Kalan selän täyttää pienistä piikeistä koostuva 14-15 piikkiä käsittävä jono ennenvarsinaista lyhyttä selkäevää kalan takaosassa. Takaosassa selkäevän lisäksi on myös kalan vatsapuolella oleva peräevä.

Toinen vaskikalan tuntomerkki on pitkä ja kapea peräosa, jonka lopusta löytyy pyöreäpäinen kolmion mallinen peräevä.


 • pitkä ulkomuoto ja piikkirivi selässä
 • suurin piikkikaloistamme
@taimenmies Ehdoton suosikkikalani on vaskikala (Spinachia spinachia). Tämän lajin löytää rakkoleväpuskien uumenista ja voi koukuttaa pienellä koukulla sekä pienellä syötillä. Upeaa seurata kalan uintia joka on kuin leijumista ilmassa. #fongaus #lajikalastus #kalastus #vaskikala #speciesfishing #artfiske ♬ alkuperäinen ääni - TaimenmiesViisipiikki - Culaea inconstans

Viisipiikki - Culaea inconstans Kuva: Patrik Lauha / @suomenkalat

Viisipiikkiä saa tietojeni mukaan vain Lohjalla sijaitsevalta Porlan puistoalueelta, mahdollisesti myös Lohjan järven puolelta. Vanhan kalanviljelylaitoksen lajistoon viisipiikki saapui salamatkustajana pikkubassin mukana Pohjois-Amerikasta.

Ilmoittakaa viisipiikin kalastamaan menemisestä Pekka Ilmariselle numeroon (0400 469 978). Hän  haluaa tietää mitä porukkaa siellä häärää. Puiston alueella ei saa koukuttaa viisipiikin lisäksi kuin samassa altaassa uivia allikkosalakoita.

 • viisi tai kuusi piikkiä selässä
 • mahdollisuus saada vain yhdestä paikasta, mahdollisesti myös Lohjan järven puolelta.


Lähetä kommentti

0 Kommentit