Lajikalastus: Välineet

Välineiden virittely menossa.

Keräsin listan fongausvälineistä, joiden avulla pystyy kalastamaan lajeja läpi vuoden.

Onki - helpoin tapa aloittaa

Valmiiksi tehdyt onkilaitteet erityyppisillä kohoilla, painotuksilla ja koukuilla.

Lajikalastajan tärkeimpiä välineitä on kunnon onki. Onginta on myös helpoin tapa aloittaa fongaukseen tutustuminen. Ensimmäiseksi ongeksi ei kannata hankkia perinteistä "huoltamo-onkea" joka on varustettu suurella punavalkoisella koholla ja isolla koukulla. Edellämainitulla pääsee kyllä  alkuun, mutta pienempien kalalajien pyytäminen on haastavaa.

Suosittelen, että hankit "tikkukohon" ja onkilaitteen jonka koukku on kokoluokkaa 12-16. Kyseisellä koukkukoolla pärjää Suomessa esiintyvien peruskalalajien kanssa. Onkilaitteita kannattaa hankkia valmiiksi ja ottaa myös kohoja joissa on paikka valotikun kiinnittämiseen.

Lirkki - pienten kalojen pyyntiin


Yksi tärkeimmistä fongarin työvälineistä on ns. lirkkionki. Lirkillä pyydetään pääasiassa pieniä rantakaloja matalasta vedestä. Tälläisiä lajeja ovat mm. mutu, kivisimppu, kivennuoliainen, piikkikalat, ja tokot.

Lirkki on yksinkertaisuudessan lyhyt vapa, johon on siiman päähän viritetty paino ja koukku. Pitkä- ja  jäykkäkärkinen pilkkivapa kelpaa hätätilassa, mutta parhaan lirkki-ongen saa tehtyä n. metrin mittaisesta virvelin kärkiosasta.

Tavallinen teleskooppiongen kärkiosa käy myös, mutta tärkeitä vavan ominaisuuksia ovat jäykkyys, keveys ja sopiva pituus. Valittuun vapaan viritetään vavan mittainen ohut siima (n. 0,10 mm), jonka päähän laitetaan mato-ongen tapaan paino ja kalastettavalle kalalajille sopivankokoinen koukku.

Huom! Lirkkionkeen on helppo vaihtaa erikokoisia koukkuja sitomalla koukkuun pieni siiman pätkä jonka päähän solmii lenkin. Pääsiimaan tehdään myös lenkkisolmu, jolloin valmis tapsi on helppo pujottaa ja irroittaa pääsiimaan lenkistä. Lue tästä lisää lirkinnästä.

Pilkki - toimii läpi vuoden

Törö pilkitty kesällä tapsipilkillä.

Pilkit toimivat talvikalastuksen lisäksi myös hyvin kesällä esim. laiturilta  tai veneestä pilkittäessä. Pilkkivavoista hyödyllisin on varmasti haarukkavapa, koska sillä on kätevä keriä kala ylös myös syvemmästäkin vedestä sotkematta siimaa.

Haarukkavavassa sopiva siiman paksuus on 0.16 mm tai ohuempi. Toimiva yhdistelmä syvemmissä vesissä tapsipilkki eli pystypilkin ja mormyskan yhdistelmä. Rannalta kalastettaessa myös pelkkä pieni mormuska toimii lirkin korvikkeena etsittäessä lajeja kivien koloista.

Virveli - hyödynnä myös onginnassa

Ankeriasta voi tavoitella talvella pohjaongella.

Lajimäärällisesti virvelillä kalastaen eri muodoin voit saada kalalajeista niitä suurimpia. Pohjaonginnan eri tekniikoilla ja syöteillä lajimäärää saa kasvatettua huomattavasti.

Myös kelaonginta on suositeltavaa jolloin kalastettava alue rannalla laajenee huomattavasti. Perinteisiä virvelillä pyydettäviä lajeja ovat ahven, hauki, kuha ja jalokalamme. Särkikaloista erityisesti toutain, turpa ja säyne ovat hanakoita nappaamaan vieheeseen.

Koukku pyydettävän kalalajin mukaan


Mitä suurempi numero, sitä pienempi koukku ja toisin päin. Omissa lirkeissä mm. koon 32, 26 ja 22 koukut. Näillä kolmella olen pärjännyt hyvin simppujen, nilkkojen, nuljujen -ja tokkojen kanssa. Owner "New Half Moon" -koukut ovat pienimpiä mitä on tullut käytettyä. Koukkupaketin hyvä puoli on, että tapsit ovat sopivan pituisia eikä koukkuja tarvitse itse sitoa kuten ennen. Katso laajempi listaus tästä.
  • koko 32- Liejutokko, viisipiikki 
  • koko 26-22 Hietatokko, kymmenpiikki, allikkosalakka, mutu
  • koko 22-20 Kivisimppu, kivennuoliainen, rantanuoliainen, kivinilkka, kolmipiikki
  • koko 20-10 Särki, säyne, lahna, pasuri
  • koko 10- Suuremmat kalalajit ja erityisesti täkyonginta

Otsa- tai taskulamppu

Kampelajahdissa Hangon hiekkarannoilla.

Lamppua tarvitset yöllä pimeään aikaan tapahtuvaan kalastamiseen. Välineiksi tarvitaan tehokas lamppu esim otsalamppu. Kalastustekniikka riippuu paljolti pyydettävästä kalajista. Fongatessa pieniä rantavesissä eläviä lajeja mm. tokkoja -ja simppuja on pimeän aikaan näiden pyydystäminen huomattavasti helpompaa.

Simput , kivinilkat ja kivennuoliaiset tulevat piiloistaan saalistamaan kivien koloihin ja valokeilassa tokkojen varjot helpottavat kalojen pohjasta havaitsemista.

Kahluuvälineet tai saappaat äläkä unohda vesi-ikkunalauttaa

Piikkikampelat Timin ja Mikon käsissä.

Lajikalastajan on hyvä omistaa kahlaamiseen soveltuvat jalkineet. Suurimman osan kalalajeista voi tavoittaa rantamatalasta jolloin kumisaappaat riittävät mainiosti. Osa lajeista elelee syvemmällä ja tätä varten kahluuhousut ovat parempi vaihtoehto.

Timi löytänyt särmäneulan ja yrittää sitä koukuttaa


Ulkomailla suositut vesi-ikkunalautat ovat käytännössä kelluvia laatikoita joissa on läpinäkyvä pohja. Lautta mahdollistaa veden pintaheijastuksen poistamisen vesikiikarin tavoin ja mahdollistaa näin kalojen etsimisen myös päivän valossa. Yöaikaan valon lisäämällä ikkunaan voi valaista laajan alueen ja kalojen etsiminen on huomattavasti tehokkaampaa. Lue tästä lautanteko-ohjeet.

Näillä välineillä onnistut lajikalastuksen haasteista.

Kireitä siimoja ja lajirikkaita fongausretkiä!

Lähetä kommentti

0 Kommentit