Piikkikampela on yksi monista lirkkilajeista |
Lirkkiminen antoi vuonna 2020 omalle lajilistalle huimat 18 eri kalalajia ja oli näin tehokkain pyyntimuoto ennätysprojektissa. Enemmänkin lajeja olisin voinut lirkkiä, mutta helpompi oli napata lajeja onkimalla. Seuraavaksi listalle ennätyksen pyyntimuodoista nousikin perinteinen koho-onginta.
Lirkkimällä voit myös koukuttaa suurempia yksilöitä ja se on tullut todistettu monta kertaa Kalamaratoneissa ympäri Suomen.
Mikä on lirkki ja mitä on lirkkiminen?
"Juhan innostamana kurkkasin mitä tarvikkeita fongaukseen löytyisi omista kalastusvälineistä. Kaikki tarvittavat välineet löytykin valmiiksi. Niinkuin kaikissa kalastusmuodoissa välineiden kanssa voi vähän soveltaa.
Katkenneista vavankärjistä rakensin lirkkisetit Juhan opastuksella. Näihin sopivan pieniä koukkuja löytyi perhonsidonta välineistä. Lajin pariin liittyminen ei siis vaatinut suurta taloudellista panosta."
Koukun koko määrittää pitkälti pyydettävät kalalajit. Pienellä voit saada isoja, mutta isolla on haastavaa saada pieniä. Kahlatessa syvemmällä on hyvä pitää muutamaa eri koukku koolla varustettua lirkkiä mukana, jos sattuukin näkemään suurempia kalalajeja.
Katso tästä listaus eri lajeille sopivista koukuista ja syöteistä.
"Sain käteeni fongarin lirkkivälineet ja ero oli hiuksenhieno. Hieman ohuemmat siimat, pienemmät koukut ja painot. Tietenkin suomen ennätyksen tehneen välineet on viritetty aivan viimeisen päälle.
Välineet on kuitenkin vaan yks tekijä kalastuksessa. Uskon, että välineistä mun välineistä kalansaanti ei jää kiinni. Kalapaikkojen ja eri tekniikoiden oppiminen vaikuttavat saaliin saamiseen varmasti yhtä paljon ellei enemmän. Joten nyt ei muuta kun treeniä treeniä!"
Yöllinen valokeilassa tapahtuva lirkintä on fongausta parhaimmillaan, moni on juuri tästä syystä jäänyt lajikalastukseen koukkuun.
Lirkkipaikkana toimii mikä tahansa ranta kun valoteho yltää pohjaan asti. Yöllä rantojen kalat ovat pääosin rauhallisia ja kivien tai juurakoiden koloista esiin saalistamaan tulleet mateet ja kivisimput. Merellä rantakivikoissa luikertelee ja vilahtelee kivinilkat ja mudut tai saattaa nähdä vilauksen majesteettisesta vaskikalasta.
Meren hiekkarannoilta löytää suurella todennäköisyydellä hietatokkoja tai valokeilaan pohjassa piirtyvien muotojen takaa paljastuvia piikkikampeloita. Eikä kannata unohtaa kaislikkoja tai kalliorantoja, lirkintä tarjoaa lähes poikkeuksessa yllätyksiä ja uusia havaintoja tutuista ja tuntemattomimmista kalalajeista.
Entäs päivälirkintä, toimiiko se?
Fongaus - lirkkisyötit
Helpoimmalla alkuun pääsee perinteisellä kastemadolla, koukun koosta ja tietysti pyydettävän kalalajin koosta riippuen madosta napsastaan sopivan kokoinen palanen. Onginta- ja kalastusvälineliikkeissä, esimerkiksi Onkitukustaon saatavilla kärpäsentoukkia ja muita eläviä syöttejä läpi vuoden.
Haavi - Älä pilaa onnistunutta lirkkireissua
Lippiksellä voit napata koukussa sätkivän kivinilkan turvaan tai sitten voit sen kämmätä. Liian usein on kuulunut, kuinka Kalamaratonissa jokin tärkeä lajipiste on tippunut koukusta koska haavia ei ole ollut mukana. Pitkävartinen lirkki ja haavi mahdollistaa myös arempien kalojen lirkkimisen valokeilan reunan himmeämmältä alueelta.
Entäs ne lirkkilajit?
Lirkkilajit vuonna 2020 20 / 57 |
Perinteisiä lirkkilajeja ovat kivisimppu, hieta, lieju, seitsenruoto- ja mustatokko, kampelat, kivinilkka, simput, piikkikalat ja kaikki muut pienet tai suuremmat kalat mitä pyyntisyvyydellä uiskentelee.
TEE SE ITSE: LIRKKIVÄLINEET - PIENTEN KALALAJIEN PYYNTIVÄLINEET
Katso Kalastajan maailman YouTube-kanavalta video lirkinnästä.
0 Kommentit