Ismete kalastus - Lue ohjeet ja vinkit

Oma haukiennätys 117 cm ja 8,7 kg


Ismete = täkykalastusta joka tapahtuu jään päältä käyttäen lyhyttä vapaa ja kelaa...

Youtuben uumenista kun selaa ismeteen liittyviä videoita, on sielä virityksiä joissa kaikissa tavoitteena on sama.... Saada hauki tai muu petokala nappaamaan elävään tai kuolleeseen syöttiin.

Itse innostuin lajista tänä vuonna lajipisteen hakemisen myötä. Uskomaton reissu jossa kalojen koot olivat 6kg, 8,1kg (102cm) ja 8.7kg (115cm). Retken tarinan voit lukea tästä.

Yritän tässä postauksessa avata ismete -kalastuksen saloja ja madaltaa muiden kynnystä tämän kalastustekniikan aloittamiseen.
8,1kg/102cm hauki antaitsee vapauden. Sama hauki nähdään myös lopusta löytyvältä videolta ;)

Joku oli facebokissa selvittänyt, että jos on maksanut kalastonhoitomaksun voi samaan aikaan pilkkiä sekä pyytää yhdellä ismete vavalla. Tämä mahdollistaa kätevästi tehokkaamman ruokakalojen pyynnin. Harvoin täkykala saa rauhassa uiskennella kun hauki siihen nappaa alta aika yksikön.

Välineet kulkee näppärästi ahkiossa.
Edellytyksenä on se, että settinä on vapa ja kela. Esim ootto-onki lasketaan passiiviseksi pyydykseksi eikä näin täytä vaadittuja kriteerejä.

Halutessasi kalastaa useammalla vavalla tarvitset siihen kalavesien omistajan luvan. Esimerkiksi Espoon merialueelle koukkuluvat maksavat 12€/10 koukkua/vuosi.

Syötiksi kannattaa säästää aikaisemmilta kalareissuilla nousseet särjen, pasurit ja muut särkikalat. Mikäli syöttikaloja ei löydy valmiina voi kaupasta käydä ostamassa silakoita tai muita kokonaisia kaloja joita kalatiskiltä tai vakuumipakattuna myydään.

Eläviä syöttikaloja ei saa missään nimessä siirtää vesistöstä toiseen!!!

Pilkkivapa


Perinteinen pilkkivapa toimii tässä lajissa kun liipaisimen virittää pohjaan kuminauhan avulla.

+ Halpa
+ Kulkee pienessä tilassa mukana
- Kalojen väsytyksessä vavasta ei apua
- Lasketaan seisovaksi pyydykseksi, tarvitaan erillinen lupa jos kalastetaan samanaikaisesti toisella vavalla.

Ootto-onki


+ Helppo virittää pyytiin
- Lasketaan seisovaksi pyydykseksi, tarvitaan erillinen lupa


Lyhyt vapa + kela


+ Kalan väsyttäminen helpompaa
+ Voit samalla pilkkiä aktiivisesti kun käytät ismetessä vain yhtä vapaa ja kalastonhoitomaksu on maksettu

Omat setit ovat:
- Okuma Trio BF55 + Viking Pike 120L
- Shimano ST6000RA + Viking Pike 120M

Muut tarvittavat varusteet ismete -kalastukseen

Periaatteessa et tarvitse muita välineitä, mutta nämä ovat suositeltavia varsinkin jos innostut lajista.

Rigi – paino, peruke ja koukku

Vanha lukko vaihtoon ja Rapalan DuraClip -lukkoon.

Protyyppien rigeistä löytyy vaikka mitä houkutin juttuja. On räminäkuulia, lippoja, kumilörtsyjä jne…

Perus perukkeella ja liuku – tai päärynäpainolla pärjää hyvin. Painon tehtävä on viedä syötti nopeasti haluttuun syvyyteen. Tästä koko ohjeesta on tarkoitus tehdä ”kansankielinen” ja mahdollisimman simppeli.

En kuitenkaan voi olla muistamatta edellisen (26.3.2016) päivän kalan menetystä kun metrikala pyörähti avannolla käsissäni avaten samalla lukkoleikarin ja saaden koukun irti. Tästä johtuen haluan tuoda palasen ammattimaisuutta myös tähän osioon.

Ismete –kalastuksen konkarit käyttävät yhtä tai kahta kolmihaarakoukkua, koko 4-8 tai yhtä isoa singlekoukkua. Kahden koukun tekniikalla ensimmäinen koukku laitetaan kalan selkäevän tyveen ja toinen rintaevän viereen. yhden koukun tekniikan etu on se, että vastaiskussa veto kohdistuu vain tähän yhteen koukkuun ja tartutus prosentti kasvaa.

Rigin valmistamiseen tarvitset teräsvaijeria, leikareita, koukkuja, holkkeja ja kutistesukkaa. Katso alla olevalta videolta kuinka Markus valmistaa kahden koukun rigin kyseisiä välineitä käyttäen.



Vippa - näe tärpit

Vippa viritetään niin, että siima kulkee sen kautta. Kalan napatessa vippa heilahtaa pystyyn ja tärpin näkee kauempaakin. Vippoja on erinlaisia valmisversioita ja osa innokkaimmista lajia harrastavista rakentaa ne itse, saaden juuri halutunlaisen virityksen.

Videolla Lapinlahdella asuva Miika Nyman näyttää kuinka vipan voi itse rakentaa.




Osalla kalastajilla on käytössä muovikassin tai jonkun muun narun palanen siimassa. Tällaisella virityksellä kalan tärpin näkee kun palanen uppoaa kohti avannon uumenia.

Videolla ismete guru Markus Sällinen kertoo kuinka siiman saa kuminauhan avulla vippaan kiinni.



Hälytin - vaikea havaita missä vavassa tärppäsi

Itselläni on ollut käytössä elektroniset hälyttimet menneellä kaudella. Hälyttiminen hyvä puoli on se, että hälyttimen piippauksen kuulee kauas. Huonona puolena se, että hälyttimen hiljennyttyä et tiedä missä vavassa tärppi oli. Tavoitteena onkin virittää hälyttimien lisäksi myös edellä mainittu vippa tärppejä ilmaisemaan.

Vipat, rigit ja telineet saat hankittua Jari Kettukankaan verkkokaupasta osoitteesta https://www.jk-rigshop.fi/. Panosta laatuun niin säästät hermoja jäällä!

Kaira - Onko koolla väliä?

Omaan varustukseen kuuluu 8" vanha UR-heinolan kaira. Tämä on yksittäisistä välineistä se kaikista painavin ja minkä mukana kuljettamiseen ahkio on oivallinen apuväline.

Aktiivisimmilla harrastajilla on käytössä moottorikairat joiden tuumakoot liikkuvat +12"> yläpuolella. 

Ismeteguru Markus Sällinen kertoo; "Käytän Vista 250mm kairaa koska yli metrin haukia on vaikea saada käännettyä reikään kun järvi on melkein pohjaan asti jäässä."

Heinolan kairatehdas on tuonut markkinoille kevyemmän version perinteisestä 8" kairasta.

Bongasin vieressä olevan artikkelin Erä 2/2016 lehdestä ja innostuin kyseisestä kairasta ja taitaa joutua hankkimaan tulevien kausien iloksi.

"Varsinkin hauenonkijan pulkka on jo muutenkin sen verran täynnä, että Heinola Pro Series 8" on varteenotettava vaihtoehto isosta jääporasta haaveilevalle."

Vastuullisen kalastajan välineet

Vapautusmatto, pitkät pihdit ja puntari. Kuvasta puuttuu punnituspussi sekä mitta.

Vastuullinen kalastaja ottaa ruokakalaksi sopivan kokoisia kaloja joiden koko on alle 5kg. Suurempia kaloja varten kannattaa varata vapautusvälineet mukaan. Tärkeitä välineitä on mm:

Liplock –otteella kala ylös

Ensikertalaisen saalis voi olla metrikala, kuten itselläni tapahtui kuuden kilon hauen osuessa särkitäkyyn. Liplock otteessa kalaa otetaan kiduskannen takaa kiinni, varoen kuitenkin ettei sormet mene kiduksiin asti. Otteessa oleva kala rauhoittuu ja sen saa nostettua vapautusmatolle koukun irrottamista varten. 

Otetta kannattaa harjoitella pienemmillä kaloilla avannon suulla, näin saat varmuuden ja tiedät mihin kohtaan sormet on työnnettävä sen ison osuessa kohdalle. Sama tekniikka toimii myös avovesikaudella jos haavia ei satu olemaan mukana. 

Vapautettavien kalojen kohdalla silmäkuopista painaminen ja niistä ylös nostaminen ei ole vaihtoehto.

Kalan irroitus koukusta

Juha Ojaharjun mallisuoritus kuinka hauen suusta saa koukun irti ilman kidanavaajaa. Kuva: Juha Ojaharju

Juha Ojaharju kertoo, että laittamalla kalan selälleen jalkojen väliin rauhoittuu kala ja koukun irroittainen on helpompaa. "Kala ei pääse enää rimpuilemaan, eikä se yleensä edes yritä rimpuilla. Sitten vaan vasemalla kädella liploc-ote (oikeakätiset) ja oikealla kädellä pihdeillä koukku irti. Kita aukeaa yleensä hyvin helposti."

Ismete välineiden viritys

Kaikessa yksinkertaisuudessaan viritykseen kuuluu virveli, peruke, paino, koukku ja syötti. Itse kalastan yhdellä isolla kolmihaarakoukulla. Virityksiä on jos jonkilaisia, osassa on lipan siipiä ja räminäkuulia kun käytetään elävää syöttiä. Tekniikkalaji ehkä niille jotka aktiivisesti kalalla käyvät.

Näillä ohjeilla pääset ismete -kalastuksessa alkuun

  1. Pujoita pääsiimaan paino, osa kalastajista käyttää kumihelmeä ennen painoa. Helmi suojaa vavan kärkirengasta.
  2. Sido pääsiimaan peruke
  3. Laita perukkeeseen koukku
  4. Syötitä koukku
  5. Laske syötti haluttuun syvyyteen
  6. Vapauta sanka tai paina liipaisin tai löysää jarrua tai vapauta baitrunner kelasta juoksujarru
  7. Viritä vippa tai hälytin
  8. Jää odottamaan tärppiä
  9. Tärpin tapahtuessa kelaa löysät pois
  10. Vedä vastaisku... Jos vavan nosto pysähtyy kuin seinään, on loppu historiaa.

Valmis pyyntiin. Koukku selkäevän juuresta, ei selkärangan alta.


Mikäli ismete kalastuskärpänen puraisi kannattaa liittyä facebookin Ismete kalastat -ryhmään. Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua tämän kalastustekniikan aloittamiseen.

Kireitä siimoja kaikille tämän tekstin lukijoille jotka suuntaavat jäille suurten saaliiden toivossa.

Lopuksi vielä suosittelen katsomaan ismete -fiilestelyä Urpoerämies Productionin tyyliin.



Lähetä kommentti

4 Kommentit

Anonyymi sanoi…
Aika Gayn näköistä välineurheilua ja minulle aivan liian kaukana itse varsinaisesta tekemisestä mitä sinne jäälle mennään tekemään. Kalojen vapautuksesta plussaa.
Taimenmies sanoi…
Kiitos Anonyymi kommentistasi. Vaikka puuha näyttää Gayltä välineiden puolelta ei sen tarvitse sitä olla. Normaali virveli riittää jolla tätä pystyy harrastamaan, kalojen vapautuspuoli ja vastuullisuus tuo lisää välineitä mukaan jäälle.
Läskisalonen sanoi…
Ja kaikki tämä sen takia että saa laitettua sosiaaliseen mediaan kuvan kalasta ja ollaan niin kovaa jätkää. Revitään kalojen leukaperät halki väkäsellisillä isoilla kokukuilla tai jäädytetään kalan silmät pakkasessa kuvia ottaessa ja lopuksi päästetään "vapaaksi" kala hitaaseen mutta varmaan kuolemaan. Sitten kalan kutuaikoihin (hauki, kuha) mennään niitäkin häiritsemään parhaille kutupaikoille sen kuvan toivossa. Onpas todella vastuullista kalastamista. Soomessa kyllä toitotetaan isojen kalojen hyviä geenejä jne. että ne pitää jättää rauhaan jatkamaan sukua. Miksi vitussa te sitten menette niitä rääkkäämään? Isoja kuhiakin nousee vastuullisten kavereiden toimesta kaikuluotaimien avulla ylös sitä luokkaa kesässä että kuhakanta on todellisessa vaarassa. Vedetään kala syvyyksistä väkisin ylös silmät pulleena paineenvaihtelusta roikotetaan hyvien kuvien toivossa puolikin tuntia kuivalla malla ja sitten päästetään hyvissä mielin "vapaaksi" ootte kyllä melko pöljiä! Mulle sanottiin jo lapsena että ruualla ei saa leikkiä. Sen minkä pyydän myös syön ja kun soppakalat on saatu lähden kotia.

Toivottavasti uusi kalastuslaki tulee kieltämään pyydystä ja päästä kalastuksen!
Taimenmies sanoi…
Kiva saada anonyymiä palautetta blogitekstistä. Ei ollut munaa kirjoittaa oikealla nimellä. Jos blogiani lukee, on mukaan lähtenyt myös ruokakaloja. Esim tässä yksi +7kg yksilö: http://taimenmies.blogspot.fi/2016/03/onko-vastuullisen-kalastajan.html