Pohjaonginta - Ohjeet, tekniikat ja syötit

Kaikki valmiina, nyt odotetaan...

Monelle rannikolla tai sen läheisyydessä asuvalle pohjaonginta on tuttu kalastusmuoto. Keväisin salmet ja jäistä vapaat rannat täyttyvät siianonkijoista, joiden vapojen päässä kilikello kilahtelee tärppien merkiksi.

Pohjaonginnan hienous piilee siinä että, kun pyynti on laitettu valmiiksi ja se on pyytämässä voi tehdä muuta tai vain nauttia olemisesta. 

Käydään tässä vinkissä läpi muutamia yleisimmin käytössä olevia pohjaongintatekniikoita, näitä soveltamalla pystyy kalastamaan monipuolisesti eri kalalajeja siimoja ja koukkuja vaihtamalla sopivaksi. Karpin kalastaminen perustuu myös pohjaongintaan, mutta siinä painon tarkoituksena on kalan tartutus kalan imaistessa boilie tai muu syötti suuhunsa.

Hair-rigattu boilie ja koukku nätisti siperiansammen suupielessä.

Pohjaonginta joka tapahtuu kelalla vaatii AINA kalastonhoitomaksun jos olet yli 18 tai alle 65-vuotias ja jos käytössä on useampi kuin yksi koukku tai vapa myös alueellisen kalastusluvan. Hanki lupasi Eräluvat.fi -verkkokaupasta.

Baitrunner kelan tunnistaa punaisella ympyröidystä juoksujarrusta. Tämä vapauttaa puolan. Kuva: Jari Kettukangas

Lajikalastajalle pohjaonginta eri tekniikoilla tarjoaa mahdollisuuden kalastaa rennosti ja monipuolisesti laajaa lajikirjoa. Itse ongin ennätysvuonna pohjaongella seuraavat lajit; ankerias, made, turpa ja siperiansampi.

Toivottavasti näistä on sinulle iloa ja löydät monipuolisen onginnasta jotain uutta kalastusharrastukseesi.


Pohjaongintavälineet ja tarvikkeet

Elämänpiste ankerias nousi pohjaongella vuonna 2010.

Pohjaongintaan on saatavilla siihen tarkoitettuja vapoja ja keloja, mutta lajia voi hyvin kokeilla ihan normaalilla haspeli- tai hyrräsetillä. Syöttijarrullinen eli baitrunner kela on kuitenkin tässä lajissa kätevä ratkaisu, kalan napatessa saa se vapaasti puolta siimaa ja kun kammesta kääntää tulee kelan oma jarru käyttöön, jolloin väsytyksen voi aloittaa samantien.

Näiden lisäksi tarvitset vielä tapsisiima ja koukku

Painoina voi käyttää perinteisiä liukupainoja tai leikaripainoja ja näiden lisäksi method-feereitä tai feeder-koreja. Kahden jälkimmäisen etu on, että niiden mukana saa heitettyä mäskiä kaloja houkuttamaan onkialueelle.

Pohjaonginnassa on myös tärkeää valita koukku pyydettävän kalalajin ja käytettävän syötin mukaan. Pidempi vartinen koukku, jonka varressa on syötin pysymistä tukevia ”piikkejä” toimii esimerkiksi siiankalastuksessa hyvin, kun käytössä on koukun varren suuntaisesti asetettu mato.

Hair-rigatut boiliet ja painot valmiina siimaan kiinnitettäväksi.

Toinen hyvä koukkutyyppi on paksulankainen, leveäkitainen lyhyellä varrella varustettu koukku. Tallaista koukkua voi käyttää hair-rigissä jossa syötti tulee pienen tapsin päähän koukun ulkopuolelle.


Kilikello tai elektroninen hälytin  

Tärppi!


Pohjaonginnassa tärpit näkyvät vavan kärjen nykimisestä tai kärkeen kiinnitetyn kilikellon kilahduksesta. Tärpinilmaisimina voi käyttää myös elektronisia hälyttimiä, joiden hälyttäminen perustuu siiman kulkemiseen rullan yli samalla sitä pyörittäen.
 
Herätyskellon käynnisti 6 kg karppi


Kalaretken yöunet, kun keskeyttää hälyttimen jatkuva huuto, tiedät että nyt on kala kiinni ja siima kulkee puolalta kovaa vauhtia ulos. Hair-rigattu syötti on tehnyt tehtävänsä ja toistaiseksi tuntematon kalalaji on sen napannut.

Liukupainolla onginta

Kevät ja rannikoiden yleisin pohjaonkisaalis: Siika.


Tämä on se perinteisin tapa onkia pohjaongella. Pääsiima kulkee painon läpi ja siiman päähän sidotaan leikari. Tästä leikarista lähtee tapsi, jonka päässä on koukku ja syötti. Tapsia paksuntamalla ja koukkua suurentamalla voi näin onkia esimerkiksi ankeriasta tai kuhaa. 

Jos haluaa hieman hifistellä voi pääsiiman suojaksi laittaa liukupainon ja pääsiimaan tulevan leikarin väliin kumihelmen. Tämä suojaa pääsiiman ja leikarin välistä solmua hiertymiseltä.

Samppa ja elämänpiste suutari.


Method-feeder on käytännössä liukupaino, mutta itse painoon on tarkoitus painaa kiinni mäskiä sekä liukuminen estetään kumiholkilla. Kalan tärpätessä se tartuttaa itsensä painon tehdessä vastaiskun ja holkki irtoaa painosta, jolloin pääsiima kulkee feeder-painon lävitse vapaasti. 

Kumiholkin voi vaihtaa leikariksi ja feederi toimii normi painon tavoin. Näitä feedereitä on erityyppisiä, itselläni on käytössä kumiholkilla olevat.


Kiinteällä painolla onginta

Perinteinen viritys Korkeakosken siiankalastajilla


Paternoster, eli pohjaonki missä pääsiiman päähän laitetaan paino tai feeder-häkki. Tekniikan tarkoituksena on nostaa syötti pohjasta halutun verran irti. Tällä tekniikalla syötti nousee pohjan yläpuolelle ja esimerkiksi kasvillisuus ei haittaa pohjaongintaa.


Täkyonginta pohjasta – Jari Kettukankaan vinkit

Yöllinen madesaalis ikuistettuna hetki ennen haaviamista. Kuva: Jari Kettukangas

Pohjasta tapahtuva täkyonginta toimii Kettukankaan virityksellä käytännössä kaikille petokaloillemme. Puruperuke suojaa hauen ja kuhan hampailta ja se ei häiritse ahvenen tai matikan syöntihalukkuutta.


Pohjaonki on usein rannalta kalastavalle järkevä ratkaisu ja toimiva pohjaonki täkyongintaan on hyvin yksinkertainen. 
Koukku- puruperuke (vähintään 50 cm) -leikari -kumihelmi – liukupaino. 

Vavan kärkeen voi laittaa siikakellon ja se asetetaan penkalle pyyntiin n. 45 asteen kulmaan tukea vasten. Tärkeää on, että siima on kireällä, jolloin tärpit voi havainnoida välittömästi ja että kala saa kelalta siimaa. Tarvikkeet löydät verkkokaupastani, siirry kauppaan tästä.

Made on upea pohjaongittava kala. Kuva: Jari Kettukangas


Vastuullinen kalastaja ottaa ruokakalaksi sopivan kokoisia kaloja ja laskee suuret takaisin. Suurempia kaloja varten kannattaa varata vapautusvälineet mukaan. Tärkeitä välineitä on mm:

  • vapautusmatto tai muu märkä alusta erottamassa kalan maakosketuksesta
  • pitkät pihdit ja kidanavaajat
  • punnituspussi ja puntari jos haluaa punnita vapautettavan kalan
  • mitta

Kireitä siimoja ja kiitos Jari täkyongintaosion tekstistä. 
Lähetä kommentti

0 Kommentit