SUURKALA: Vimpa - Huhti-toukokuun sesonkilaji

Kolme suurkalaa rekisterissä, mikä seuraavaksi?


Vimpa (Vimba vimba) on yksi kevätkutuisista särkikaloistamme, Kalamaratonissa tutuksi tulleen lajin suurkalaraja on 400 g. Tuon kokoinen vimman luulisi olevan kohtuu helppoa saada saaliiksi, mutta ei se ole. Tai ehkä on, mutta paikka pitää löytää. 

Omalla listalla olisi melko varmasti suurkala tästäkin lajista, jos olisin punnannut Kotkan Kalamaraton treeneissä ja itse kisassa saamat yksilöt. Kotka on yksi tunnetuimmista suurkalavimman onkipaikoista ja toukokuussa Langinkosken alapuolelle kerääntyykin onkijoita.

Paikkaa on turha salailla, koska se on yleisesti kaikkien tiedossa. Samaisesta paikasta saadaan lähes läpi vuoden Suomen ennätys kokoluokan turpia ja varmasti sen ennätyskalankin, kun tarpeeksi kalastaa. 
Unohdetaan kuitenkin turpa ja keskitytään vimpaan. 

Miten vimpoja kalastetaan?

Kalastustekniikka on sama kuin aikaisemmin blogissa julkaisemani vinkki Korkeakosken siian- ja mateenkalastuksesta. Tuon vinkin voit lukea tästä. Vimpoja saa myös ongella, parhaiten syöttinä on toiminut kärpäsentoukkanippu ainakin Vanhankaupunginkosken suvannolla Helsingissä.
Ilman erityislupaa saat kalastaa vain yhdellä koukulla

Suurkala vimpa, vaikeaa vai ei?

Suurkalarekisterin kaikkien aikojen suurin ilmoitettu vimpa 562 g 37 cm.

Tein muutaman onkireissun Vanhankaupunginkosken suvannolle. Jokaisella kerralla mukana pieni poika ja onkiminen tapahtui ”vasemmalla kädellä”, siihen liioin keskittymättä. Näillä onkireissuilla nousi yhteensä kuusi vimpaa, joista suurimman paino 1 g tarkkuudella punnittuna oli 299 g

Tiedossa oli kuitenkin Kotkan Langinkosken vimpapaikka Kalamaratonien ansiosta ja suuntaamalla sinne, olisi suurkalan saaminen enemmän kuin todennäköistä. 

Kolmas suurkalani rekisteriin kirjattiin 8.5.2021 klo 11.17, painoa 404 g. Vimpa oli yhdeksäs pyydystämäni yksilö kyseistä lajia kuluvalle vuodelle. Timi nappasi vielä suuremman, 562 g ja 37 cm, huikea kala on suurkalarekisteriin ilmoitetuista vimmoista kautta aikain suurin.

Kolmen punnitun vimman keskipaino oli 456 g, ei se siis vaikeaa ole kun paikka ja aika on oikea. Toisaalta, voi sitä onkia myös yhdeksän tuntia saamatta tärppiäkään.

Suurkalan saaminen vaati kolme reissua ja noin 6 tuntia.

Suurkalani

  1. Ruutana 1,380 kg
  2. Pasuri 0,713 kg
  3. Vimpa 0,4194 kg
Vimman suurkalaraja 400 g, katso tästä ilmoitetut suurkalavimmat. Lähetä kommentti

0 Kommentit