Tee se itse: Ikkuna vedenalle - vesi-ikkunalautta

Kampela noussut Olli-Pekka Turuselle saaliiksi

Vesikiikarit ovat tutkijoiden käyttämä apuväline, joiden avulla pääsee helposti näkemään mitä veden alla tapahtuu. Vesikiikarit maksavat esimerkiksi Lekolarilla 99€. Osta tästä.

Vesikiikari on erinomainen apu kalojen etsimiseen, siinä ongelmaksi muodostuu valon saaminen vedenalle ja se, että kasvot pitää olla painettuna kiikarin pehmusteita vasten. Tämä tuli testattu Kasnäsissä kun olimme etsimässä Timin kanssa särmäneuloja.

Kiikari kyllä toimi mahtavasti, mutta pään asento väsytti niskoja sekä vaikeutti kalastamista. Lisäksi vesikiikarin käyttö matalassa vedessä on lähes mahdotonta.

Vesi-ikkunalautta = ikkuna vedenalaiseen maailmaan, akvaarioikkuna vai joku muu? Mikä sinusta olisi paras nimi tälle kelluvalle läpinäkyvällä pohjalla varustetulle ikkunalle?

Varsinkin pienten piikkikampeloiden etsinnässä vesi-ikkunalautta antaa lisätehoa.

Instagramissa surffailu toi eteeni hästägin #vannkikkebrett joka on Google kääntäjän mukaan: Vesi peek lautta, itse suomentaisin tämän muotoon vesi-ikkunalautta. Lautta, joka kelluu ja missä on ”ikkuna” vedenalaiseen maailmaan.

Näitä myydään myös valmiina osoitteessa http://sortre.ueno.no/?vis=visprodukt&pid=1597 hintaa noin 200 €.

Tee se itse vesi-ikkunalautta

Liian kevyt ja tyhjä väli aiheuttaa ilmakuplia lasin ja veden väliin.

Oman lautan tekemiseen näillä ohjeilla tarvitset muovisen säilytyslaatikon, esimerkiksi sängysaluslaatikon tai vastaavan. Kirkasta pleksiä (polykarbonaatti) tai muuta läpinäkyvää muovia sekä vedenkestävää silokonia, pultteja ja narua. Laatikon voi tehdä myös puusta jolloin


 1. Leikkaa laatikon pohja auki haluamasi kokoiseksi. HUOM! Muista jättää reilusti reunaa, jos laitat lasin pulteilla kiinni. Polykarbonaatissa suositellaan muutamaa senttiä reunan ja reiän väliin.
 2. Leikkaa pleksistä sopivan kokoinen palanen pohjalle ja poraa pulttikiinnityksille reiät pleksiin ja laatikkoon.
 3. Levitä reilusti silikonia laatikonpohjan reunoihin
 4. Paina pleksi kiinni silikoniin, laita pultit paikoilleen ja kiristä ne niin, että silikoni valuu pleksin reunoilta pois. HUOM! Älä kiristä liian lujaa ettei pleksi murru
 5. Pyyhi ylimääräinen silikoni pois ja tasoita reuna.
 6. Silikonin kuivuttua täytä laatikko vedellä, merkitse alapuolelle vuotokohdat ja paikkaa ne silikonilla.
 7. Toista kohta 6 niin usein ettei vuotoja esiinny
 8. Asenna naru + muut haluamasi apuvälineet lauttaan

Hintaa tälle viritykselle tulee pleksin paksuuden mukaan noin 50-100€. Kallein osuus on nimenomaan lasi.

Oma virheeni isomman lautan teon kohdalla oli liian kapeat reunat sekä huonosti laitetut silikonit. Jouduin paikkailemaan silikonilla jatkuvasti vuotavia koloja.

Pienemmän noin A3-paperiarkin kokoisen lautan kohdalla laitoin levyn ja laatikon silikoniliimauksen ajaksi painon alle, tämä mahdollisti silikonin tasaisen kuivumisen eikä vuotoja esiintynyt.

Tekovaiheistä nimenomaan lasin liimaus on se työvaihe johon kannattaa panostaa.


"Sängynaluslaatikko, 3mm pleksi pohjan tilalle kiinni kirkkaalla sikaflexillä. Kyllä näillekin tuli hintaa sen 80 euroa. Työkalut oli omasta takaa." -Timi Laitinen

Lautan käyttötehoa lisävalolla

Ikkunan kautta saa otettua myös hienoja lajikuvia. Kuva: Timi Laitinen

Olen päässyt testaamaan omaa kahta lauttaani täysin tyynessä ja hieman kovemmassa aallokossa. Molemmissa teho tuli todistettua. Käytimme Timin kanssa vesi-ikkunalauttoja kalojen etsimiseen emmekä pahemmin testanneet niiden käyttöä kalastuksessa.

Aallokon aiheuttama veden pintaväreily voi ajoittain estää kalojen näkemisen ja erottamisen pohjasta. Lautta avaa tämän ikkunan pohjaan ja poistaa veden väreilyn.

Stadilainen mestarinaamioituja

Erityisen tehokas lautta on kalojen etsintään, kun vesisyvyys kasvaa ja valoteho heikkenee.

"Eikö ole käynyt mielessä pilkkireikä keskelle? Itse visioin semmoista. Muuten pitää onkia ikkunan ulkopuolelta, mikä ei ole ihan täydellistä silloin kun ikkunaa ylipäätään tarvitsee. Se voisi lisäksi auttaa heijastusten kanssa, kun pitää tarkentaa. Sekä vakauttaa tarvittaessa kättä. Siihen voisi myös yhdistää vesikiikarin hyviä puolia kenties." -Mikael Jaakkola

Ensimmäisellä testireissulla en ollut kiinnittänyt lauttaa narua. Tämä vaikeutti asioiden tekemistä vedessä koska lautta meinasi karata kokoajan tuulen ja aaltojen mukaan. Karbiinihaka helpottaa narun kiinnittämistä kahluuhousuihn ja lautan voi antaa lillua vapaasti narun päässä.

Löydätkö kuvasta kampelan?

Muutaman käyttökerran testien tuloksena olen tullut siihen tulokseen, että kehitettäviä kohtia ovat;

 • Ikkunan ja laatikon reunan väliin ei saa jäätä tyhjää väliä (muodostuu ilmakuplia) -> vaikeuttaa näkemistä ja aiheuttaa nostetta
 • Lautan on oltava tarpeeksi painava, että se uppoaa hieman pinnan alle -> ei tarvitse itse painaa -> keventää käyttöä. Tähän ratkaisuksi kevyeen versioon täytettävät painosäiliöt esim limupulloista.
 • Naru on ehdoton, ilman sitä ei voi jättää lillumaan veteen
 • Vapatelineet pitää tehdä sekä kiinteä mitta -tai kuvauskaukalo jos haluaa dokumentoida kaloja lautalla kahlailun lomassa.
 • "Pilkki-aukko", esim joku putki josta läpi reikä
Pieni erillinen lisävalo auttaa pohjan tutkimista.

"Kahva puuttuu, mutta sen lisään vielä tuohon. Ero normaaliin lirkkimiseen ilman apuvälineitä on todella suuri jos on yhtään tuulinen keli. Petri tätä pääsi todentamaan pari viikkoa sitten myös Hangossa." 
-Miika Kovanen
Kireitä siimoja ja antoisia hetkiä vesi-ikkunalautan kanssa kalastaville ja kaloja etsiville. 

Instagramista voi katsoa ulkomaan viritelmiä hästägeillä: #vannkikkebrett 


Lähetä kommentti

1 Kommentit

Touko sanoi…
Kyllä jotkut ovat vaan käteviä käsistään! Kekseliäisyyttä ei puuttunut selkeästi. Muovilevy kyllä toimii monenlaiseen. Itse myös autoin lapsenlastani rakentamaan majan, ikkunoina käytimme myös muovilevyjä. Kiitos tästä postauksesta!