SUURKALA: Kuha – Hääpäivän tulipallot ja ruusut

Suurkala nro 5. Kuha 89 cm, 6,68 kg.

Anteeksi rakas vaimoni. En ole romantikko, en osta kukkia enkä muutenkaan yllätä koruilla tai vastaavilla. Rakkauteni sinuun ei tarvitse vahvistuakseen koruja tai muita yllätyksiä. Yllätys oli se, että lähdin kalalle hääpäivänä, kuten lähdin kalalle syntymäpäivänä edellisvuonna. 

Ehkä tämä on pitkän lähes 20-vuotta kestäneen liittomme salaisuus.

Kuha on yksi petokaloistamme ja ilman venettä, ehkä myös haastavin suurkala pyydettäväksi. Veneettömänä on pakko turvautua lähipiirin apuun, rannalta +5 kg kuhan saaminen olisi mahdollista, mutta aikaa vievää puuhaa.

Juttelin Porvoon kalaseuran puheenjohtajan kanssa ennen Onki 24 -kilpailua ja tuli puhetta suurkalajahdista, joka on nyt uusin projektini. 

Suurkuhan pyynnissä avustavia löytyisi varmasti Porvoosta ja mm. Beast Fishing Teamin Janin ja Susannan nimi tuli keskustelussa esille. Kerroin kuitenkin, että olen jo duunikaverini Klasun kanssa sopinut reissusta.

”Ai Klasun, se on melkein mun naapuri, ja olisi ollut yksi ketä olisin ehdottanut oppaaksi.” -Matti

Halu nähdä livelaitteiden teho ja ymmärtää laitteen käyttö oli myös yksi syy miksi Klasun kyytiin halusin. Garminin yhdistelmälaite ja Panoptix anturi antaisi ymmärryksen kirjoittaa laitteista työhön liittyviä tekstejä.

Vesille lähdimme hieman kolmen jälkeen ja kalapaikalle ajoon meni hetki. Laitteet käytiin ja luotaamaan. Klasu näytti ensiksi mallia miten jigi tiputetaan kalan eteen, mistä suunnasta kalaa lähestytään ja miten kala reagoi. Nopeasti todettiin, että kova tuuli juuri kalapaikan suuntaisesti vaikeutti kalastusta ja taktiikaksi valikoituikin regaaminen keulakoneella vastatuuleen. 

Päivän ensimmäinen, hivenen vajaa tavoitteesta.

Montaa kalaa ei tarvinnut kokeilla, kun tärppäsi. 

Klasu koukutti, haavitsi, punnitsi ja vapautti komean lähes suurkalan mitat täyttävän kuhan. Paino hivenen alle viisi kiloa. 

Ymmärsin samalla, että hehkuvat tulipallot mustalla taustalla ovat kaloja tai pieniä kalaparvia. Vaikka käytössä ei ollut paras mahdollinen laitteisto, oli jo ensi näkymällä selvää, mitä veden alla uiskenteli. Siellä oli kaloja, ja niitä oli paljon! Osa palloista muuttui anturiin oikeassa kulmassa osuessaan kalan näköiseksi, tuossa on pää, tuossa pyrstö.

Tätä tuijotettiin - tulipalloja eli kaloja. Isoja!

Pääsin vihdoin vavan varteen. Kaloja näkyi, jopa isoja. Asteikko Garminin näytön yläreunassa kertoi etäisyyden kohteeseen, mutta siitä pystyi myös arvioimaan alla uivien kalojen koon. Kala kun oli metrin välin kokoinen, tiesimme että tuo on suurkalarajan ylittävä yksilö. Näitä täsmäjigasimme, hetken jos kala osui kohdille ja pysyi paikoillaan. 

Yksi kala kymmenestä osui ja kun syövä kala löytyi, oli tärppi huikea.

Klasun sanoja lainaten; 

”Pidä vavasta kiinni ja vedä kunnon vastari”

Näin tein. Hetkeä aikaisemmin katsoimme silmätarkkana kuinka iso ”tulipallo” muuttui hiljalleen pikselimössöstä kalan hahmoksi. Tuo hahmo pysähtyi, kääntyi vertikaalijigiä kohti ja tälläsi. Tärppi oli mieletön, lyhyt siima, jäykkä vapa ja jarru täysillä.

Ottipeli, tällä jigillä tuli päivän kaikki kalat

Väsytys oli lyhyt ja intensiivinen. Kerroin Klasulle ennätyskalani olevan vain reilun kolmen kilon painoinen, ja tämä oli selvästi suurempi. Kala haaviin, pikainen punnitus siinä. Ei riitä, vajaat viisi kiloa. 

Seuraavaa kalaa etsittiin jälleen hetki, ja heti kun se löytyi, kävi myös ilmi, että se on iskemässä jigiin. Kääntyi, katsoi hetken ja tälläsi.

Loppu on historiaa. 


Mitat täyttävän kuhan saamiseen kului aikaa rannasta lähtemisestä puolitoista tuntia. Se vaati yhden kalareissun ja kahden kuhan ylös saamisen. Kalan mitat olivat lopulta 89 cm ja 6,68 kg.

Kiitos Klasu, huikea nähdä ensimmäistä kertaa livelaiteiden avulla kalastus käytännössä.
Tuohon jää kyllä koukkuun.

Hyvää 14. hääpäivää kulta.

--<<----<<----<<----<<----<<--

--<<----<<----<<----<<----<<--@

--<<----<<----<<----<<--

Suurkalani

  1. Ruutana 1,380 kg
  2. Pasuri 0,713 kg
  3. Vimpa 0,4194 kg
  4. Sorva 0,614 kg
  5. Kuha 6,680 kg

Kuha suurkalaraja 5 kg, katso tästä ilmoitetut suurkalakuhat.


Lähetä kommentti

0 Kommentit