Onki 24 - Huh hellettä, kroppa huutaa hoosiannaa!

Eniten sydämentykytyksiä aiheutti koukun nokkaan saanut sorsanpoikanen

Kilpailuun lähdettäessä ennakkotiedot oli, että kärkikamppailuissa ei oltaisi meidän treeneillä ja kalapaikoilla. Asettamamme tavoite oli saada hauska kisa aikaiseksi ja katsoa mihin se riittäisi. 

"Onki24 on ongintaan särkikaloihin tähtäävä koko kansan kalastuskilpailu. Kilpailu järjestetään la 3.7. klo 00:00 – 24:00. Kilpailuvesistönä toimii kaikki Suomen onkimiseen ja kelaonkimiseen sallitut vesistöt.” Lue lisää kilpailusta SVK:n nettisivuilta.

Ennen kisaa tipahti pommi. 

Yksi perheestäni oli kuumeessa, sain tiedon viestinä vaimoltani. Samantien soitto Markukselle ja ilmoitin, että etsin itselleni toisen auton käyttöön ettei tarvitse riskeerata mahdollisen koronan tarttumista samassa tilassa olemisen takia. Auto löytyi ja kisaan osallistuminen oli mahdollista. Meidän auto oli varattu vaimoni käyttöön viikonlopuksi.

Kisataktiikaksi mietimme suutarin pohjaonginnan ja sen jälkeen sorvan koho-onginnan. Sorvan osalta  kisajärveltämme olisi mahdollisuus myös +- 40 cm sorviin ja kyllä suutareissakin on muutaman kilon raja ylitetty. 

Taktiikan osalta tärkeää oli yön aikainen lepäämisen mahdollistava kalastustekniikka, aamulla hyppäisimme vesille laskettuun venhoon ja seilaisimme kohti sorvaruovikoita. Rannassa odotti Timin paikalle tuoma vene. Lähes koko tiimi oli kisassa mukana ja Mikko seurasi kisaa etänä.

Yö meni Markuksella minun valittamistani kuunnellessa ja hiljaisuudesta nauttiessa. Olen varmaan ainoa suomalainen jolla on kesälläkin kylmä. Suutarit olivat pois onkitontilta, vaikka mäskäys saikin paikan kuohumaan kalojen liikkeistä. Ainoa merkintä pohjaonginnasta oli kisakortin ensimmäinen kala: särki 23 cm. 

Ensimmäinen kala kortille

Pohjaonkivapani aloitti hirven show. Vapa tärisi ja siima kulki hälyttimen läpi kovaa vauhtia. NO NYT tärppäs, tai ei sittenkään. Sorsapesueesta yksi poikanen oli kerennyt nappaamaan maissisyötin nokkaansa ja koukku oli mennyt sen läpi. Hellästi poikanen rantaan, Markus peitti poikasen silmät ja minä irroitin koukun. 

Aamun sarastaessa treeneissä jollalla tehdystä reissusta viisastuneena pakkasimme mukaan vain välttämättömät välineet ja loput vietiin autolle. 

Ennen vesille lähtöä Markus viritti vielä kelaongen pyyntikuntoon ja testasi sitä, ensimmäinen kala joka tärppäsi oli 25 cm sorva ja samalla korttiimme tuli toinen merkintä. 

Lopulta Markuksen heitto-onginta tuotti sorvia tasaiseen tahtiin ja saimme ennen vesille lähtöä kortin täyteen. 

Aamulla tuli viesti: Ei koronaa!

Myös kaloista koruja ja taidetta tekevä Anne Jouhtinen kävi hakemassa yöllisen saaliimme pakkaseen. Suurimmat sorvat pääsivät takaisin, pienet ja särjet saivat papin aamenen. Tulevaisuudessa näemme millaisia koruja tai muita teoksia kaloista syntyy.

Vesille käy miekkosten tie - Täsmäongintaa aukoista 

Ongimme suutarimäskiltä ja heitimme sekaan lisää isoille kaloille tarkoitettua mäskiä. 

Sivuosuma lahna jonka tuoma pistemäärä ei riitä kortilla oleviin pisteisiin

Sorvia nousi tasaisesti eri puolilta mäskiä ja sen läheltä, sentti sentiltä nousi myös suurempia sorvia ja saimme senttejä lisää yhteistulokseen. Lisää sykettä saatiin kun lähes 50 cm lahna tarjosi ongessani kunnon taistelut lumpeikon tuntumassa. Kalasta ei kuitenkaan olisi tullut lisää pisteitä joten sitä ei kuvauksen jälkeen järjestelmään syötetty.

Keli helli, mutta kalat ei

Pituus sorvilla ei riittänyt joten lähdimme etsimään niitä isoja ruovikoiden syövereistä. Vene ankkuriin ja pitkällä ongella "täsmätiputuksia" ruovikkosaarekkeiden väliin. Tämä tekniikka tuottikin 28 cm sorvan lisää kortille. 

Kello läheni puolta päivää ja oli aika palauttaa vene, Timi tulikin sen hakemaan ja putsasi sotkuistamme.

Voi v - Mikä näille kelpaisi? 

Tiedätkö tunteen kun näet edessäsi +30 cm sorvia ja huomattavasti suurempia suutareita jotka vaan nauttivat lämpimästä vedestä ja auringonpaisteesta ja yrität tehdä kaikkesi, että saisit ne nappaamaan? 

Kävimme kaikki syötit läpi ja kalat vain tervehtivät syöttiä kääntyen ylväästi pois. Kolmen tunnin tyhjänpyynnin päätteeksi lähdimme kolmannelle sorvapaikalle. 

Aurinkovarjon tolppa maahan kiinni, varjo auki ja onget pyytiin. 

Ilta oli hiljainen, pieniä sorvia nousi vain näytille. Muutenkin oli hyvin rauhallista, paitsi takana olevasta varjoisesta paikasta kuului tasaisesti kovenevat kuorsauksen äänet. Markus oli päiväunilla. 

Eniten pisteitä tuli tästä kalasta

Lopulta saimme ensimmäisen yli 30 cm sorvan kortille, vain sentillä yli. Tämä oli minun ensimmäinen kisaonnistuminen, aikaisemmat korttikalat olivat pääosin tiimikaverin saamia. Iltaa istuimme kolmistaan kun Timikin saapui seuraamme. Nautimme tyynen järvenpintaan piirtyvistä auringonsäteistä, Timi lähti katsomaan jalkapalloa vähän kymmenen jälkeen ja me lopetimme onginnan kisa-ajan päätyttyä.

Tähän oli hieno lopettaa tämän vuoden osalta ensimmäinen tiimin yhteinen kilpailu, seuraavaksi sitten elokuussa Syys Kalamaraton, pitäisköhän siihen treenata hieman enemmän?

Tiimimme statistiikka

  • noin 60 ongittua sorvaa, keskipituus 20 cm
  • kisakortti 31, 29, 28 cm sorvat yhteispituus kertoimilla laskettuna 158,4 cm
  • 44 cm lahna hienoin sivuosuma
  • kolme kalapaikkaa

Kroppa huutaa armoa ja lepoa, fyysisesti yksi rankimpia kilpailuita kisahistoriassani Kärkisijan vie toistaiseksi Joensuun Kalamaraton, tuolloin. päivän lämpötila 32 astetta ja  itse kisa piti sisällään kaikkea mahdollista. 

Lopullisesti PRO-sarjan sijoituksemme 10/18 eli tavoitteessa onnistuttiin: ei oltu vikoja. 

Onnea Urpoerämies1 feat Otto @kalastajanmaailma ja kaikki muut kisan läpi vetäneet. 

Upea kisaformaatti, kaikki toimi paitsi livelähetyksiin toisen osallistujan lisäys. Pikkuvikoja, kisajärjestelmän toimivuus korjasi tämän puutteen. Kiitos Suomen Vapaa-ajankalastajat hienon kilpailun järjestämisestä.

Tässä hieman pyöritelly voittajien tulosta ja sitä millaisia pituuksia olisi vaadittu heidän ohittamisekseen.  Ensi vuonna kisataan 2.7.2022, sillon Species Fishing Team suuntaa pois kotivesiltä kohti suurempia korttikaloja. 

Onki 24 - PRO ja FIILISTELY sarjojen suurimmat kalat 

  • Ruutana: 42cm (67,2) | 35 cm (56)
  • Säyne: 53 cm (60,95) | 54 cm (62,10)
  • Lahna: 53 cm | 60 cm
  • Sorva 33 cm (59,4) | 38 cm (68,40)
  • Särki: 35 cm (63) | 34 cm (61,20)
  • Suutari 53 cm (63,6) | 50 cm (60)


Lähetä kommentti

0 Kommentit