Kalamaratoniton toukokuu - mahdollisuus johonkin uuteen?

Kotkan Kalamaraton starttia odotellaan... vajaa vuosi.
Kotkan Kalamaraton starttia odotetaan vajaa vuosi...

Normaalisti toukokuun ensimmäinen päivä ja vappu ovat olleet lähtölaukaukset kahden viikon odotuksella. Kotkan Kalamaraton, Petri, Marko, Vesa, Justus ja muut kumppanit sekä upeat kalavedet jäävät nyt ainakin osittain toukokuulta pois. 

Helsingin nimilista olisi pitkä kuin nälkä vuosi, että jätetään luettelematta ja sanotaan vaan; We Miss U All!

Kalamaratonista on tullut kirjoitettu lukuisia blogitekstejä, näitä voit lukea tästä.

Lista pyydettävistä ja tunnistetuista kalalajeista

Toukokuun ensimmäisen laji-ilmoituksen teki OV, eli Olli. Ehdottomasti yksi kovimmista kilpailijoista Kalamaratonissa jonka tunnen. Lajiksi nousi mökkirannasta pieni made. Minä ilmoitin heti perään Viikin koetilanlammesta ongitun hopearuutanan.

Eniten toukokuusta kaipaan kuitenkin sitä väsynyttä, mutta niin osuvaa huumoria jota Kalamaraton-kilpailun tiimellyksessä tulee heitettyä oman ja muiden tiimien kanssa. Sitä yhteistä kannustusta ja stemppaamista sekä uusien osallistujien auttamista siltä osin mitä voi. 

Jatkuvaa spekulointia miten kilpailu etenee ja mitä oman tiimin pitäisi seuraavaksi saada listalle. Näissä tunnelmissa sitten taas vuoden päästä...

Kivikylän Palvarin Pyörykät - ei kaupallista yhteistyötä

Kauppareissulla tiputtautuin kyydistä ja kävin kalastamassa mustatokon listalle.

Kalamaratonin täsmäpaikka toimi ja upea mustatokko nousi haaviin. Mustatokko on joutunut ahtaalle vieraslaji mustatäplätokon takia ja kotimaisen version saaminen on vuosi vuodelta vaikeutunut. Onneksi Kalamaratonia varten on tullut etsittyä uusia paikkoja ja nyt tehty työ tuotti toivotun tuloksen.

Pahimpiin vieroitusoireisiin tässä pari kovaa Kalamaraton-katseluvinkkiä:


Tuttu kohta rannalla antoi toivotun tuloksen.

Toukokuun alku jatkui täsmäiskulla kivennuoliaisen jallittamisella, samalla tavoitteessa päästiin 50% eli puolet plakkarissa.

Alkukuussa käytiin myös Helsingissä Olli-Pekka kanssa etsimässä vaskikaloja, tavoitelajia ei löytynyt ja listalle päätyi vain liejutokko. Etsinnän kliimaksi koettiin, kun päästiin tarjoamaan syöttejä kampelalle sekä piikkikampelalle. Lopputulos kampelat 2-0.

"Se ei oo ihan vaan et ihmiselle heität grillilautasen eteen niin heti nappaa." -Miika Kovanen

Haluaisitko sinä itsellesi käyttöön vesi-ikkunalautan? Lue teko-ohjeet ja vinkit mitä kannattaa ottaa huomioon toteutuksessa. 

Samalla reissulla otin myös kuvat vesi-ikkunalautasta kertovaan blogipostaukseen. Teko-ohjeet ja käyttökokemukset lautasta voit lukea tästä.
Kotkassa Justus ja Niko vetelivät 5.5.2020 lajeiksi vimman lisäksi säyneen ja muutamia muita peruslajeja. Justuksen lajimäärä on yli 20 lajia ja Niko pääsee kohta myös uudelle kymmenluvulle. Upean kevätpäivän innoittamana lähdin Herra J:n kanssa Helsinkiin lajijahtiin ja listalle saimme allikkosalakan, sorvan, kiisken ja ruutanan. Lajimäärä pomppasi samalla 32 ja nappasin seurannan kärkipaikan.

Tuplat. Päivän suurin vimpa painoi 385g.
Toukokuu jatkui taimenjahdissa Helsingin vesillä, reissu toi toivotun tuloksen ja lajipiste nro 33 nousi listalle. Tarina upeasta päivästä Suomenlahden aalloilla löytyy tästä

Kotkassa Marko, Vesa ja muut fongarit napsivat lajeja listalle peruslajeista. Vuoden ensimmäisen toutaimen ilmoitti Marko 10.5.2020 sunnuntaina, kala nappasi mikrojigiin Kymijoen Korkeakoskelta.
Näissä tunnelmissa elittiin menneisyyteen Kalamaraton toukokuu 2020. 



Moni ei ole särmäneulaa koukuttanut. Ville Jakonen on yksi harvoista. 


Huhtikuun kovin lajibongaus oli Miikan vaskikala eikä toukokuustakaan selvitty ilman upeaa lajipistettä Ville Jakonen nappasi Kemiönsaaresta listalle upean särmäneulan. Eri kalalajeja pyydetty tässä vaiheessa vuotta jo 45
"Hetken sen kanssa nujusin ja sit tajusin että ei helvetti nyt se on kiinni 😁
Olihan se kyllä aika huikea homma."
- Ville
Toukokuun loppupuolella kävimme Sakke Yrjölän kanssa Helsingin edustalla simppujahdissa ja lajipisteeksi nro 34 nousi stadista isosimppu. Huikea aamupäivä Isosaaren ulkopuolella jigaillen vedenalaisia pakkoja. Retkestä ulkomeren laitaan voit lukea tästä

On ne kauniita
Juuso nappasi lomansa aikana toutaimen, puronieriän ja kivennuoliaisen ja Miika kävi Tampereella onkimassa suutarin ja Varsinais-Suomesta puronieriän. Ilahduttavaa on nähtä myös Mikael Jaakkola listalla nousevan tasaisesti kohti uusia kymmenlukuja. Ryhmällä yhteensä lajeja kuun loppupuolella jo 48.

Elämänpisteet - pienet, mutta niin kauniit seitsenruototokot


Kävimme Timin kanssa Hangossa parantamassa vieroitusoireita Kalamaratonista ja kyllä kannatti; seitsenruototokko molemmille elämäpisteeksi. Omalle lajilistalle lisäksi vaskikala, kampela ja piikkikampea. Tämän lisäksi päästiin tutustumaan särmäneulojen sielunelämään aamupäin ajan. 

Hangossa onnistuivat upeasti myös Juuso, Mikko ja Mikael. Heidän listalle seitsenruototokot ja vaskikalat, Juuso veti settiinsä vielä mudun ja mustatokon. Näistä hetkistä voi lukea tästä ja Mikaelin retkirapsan tästä.

Seitsenruototokko oli lopulta helppo löytää kun ymmärsin miltä se näytti uidessa. Katso alta Timin tallentama video seitsenruototokkojen uinnista. Tokot vähän kuin "leijuvat" eivätkä "räpiköi" kuten pinnan yläpuolella uivat hietatokot.


"Mut semmonenkin 30 metrin pätkä mantereen kupeesta löytyy, josta voi saada kaikki suomenniemen tokot." - Mikael


"Oli kyllä mahtava onnistuminen vielä tähän kuun loppuun. Jos sen yhden tärpin olisin tyrinyt niin tuskin toista mahista ois tullut. Sen verran vähän niitä löydettiin." -Juuso

Juuso ja Miika onnistuivat nostamaan Kemiönsaaren vesiltä härkäsimput sekä upeat nokkakalat. Näiden kahden lajin lisäksi koko seurue Mikaelin johdolla sai elämänpisteekseen myös särmäneulat. 

Koodi on murrettu! 

Upeita onnistumisia koettiin myös Kymijoella. Justuksen viehettä tukisti reilusti suurkalamitat täyttävä toutsi. Hieno lisä Justuksen suurkalalistalle.

3785 g turbosärkeä

Nokkakalaa tuli jahdattua ystäväni ja tiimikaverini Mikon kanssa Espoon edustalla muutamalla reissulla. Ensimmäisellä reissulla kävimme pidemmällä, mistä oli kalakaverillani samana päivä noussut yksi ja toinen seurannut. Seuraavalla reissulla oltiin taas pelipaikalla, jossa oli parviseurannut Mikon kaverin viehettä, muutamaan taimentärppiin jäi nämä reissut Espoon vesillä. 

Pidemmän reissun tein Seiska -lehden paparatsin Panu Hörkön kanssa, kävimme stadin parhaita taimenpaikkoja läpi, mutta ei näkynyt nokkiksia eikä taimenia. Sain tosin yhden silakan Isosaaren ulkolaidalta :D


Koko ympyrän haloilmiötä ikuistamassa Mikko.


Kuun lopulla Miika täydensi lajilistaansa vielä reissulla Hankoon. Fongareide lajilistan 50 lajin onki Miika, kun Lohjalla sijaitsevan Porlan puistolammikon viisipiikit olivat heränneet ja päättäneet napata hänen tarjoamaan syöttiin. 50 eri kalalajia suomesta ennen kesäkuuta, antaa hyvää osviittaa, siitä että loppuvuosi jää aikaa onkia seuraavat kymmenen lajia listoille.

Alla kuukausittainen saatu uusi lajimäärä ja sen prosenttiosuus nykyisestä Timin tekemästä ennätyksestä.

 TammiHelmi  Maalis Huhti Touko Yhteensä
      
 25 lajia 3 lajia 1 lajia 11 lajia 10 lajia 50 lajia
 47,17% 5,66% 1,89% 20,75% 18,87% 94,37%

Seuraavaksi olisi vuorossa kesäkuu ja useampi kalareissu. Suunnitelmissa on nokkakala (1), särmäneula (1), härkäsimppu (1), viisipiikki (1), rantanuoliainen (2), törö (2), säyne (2&3), seipi (2), sulkava (3), puronieriä (3), miekkasärki (4), valkoevätörö (4),  kirjolohi ja toutain. 

Kiirettä tulee pitämään :D

Koodin purku tuulenkalojen pyynnin onnistumiseksi on aloitettu!


Ehkä historian kovin fongaustoukokuu, mahdollistiko Kalamaratonien peruuntuminen sen vai oliko veto vesille kaikilla niin kova, että yllätyksiä nousi listoille?

Särmäneula, seitsenruototokko, nokkakala, vaskikala.
Mikä seuraavaksi, minkä lajin pyynnin salat onnistutaan yhdessä ratkomaan?

Uskon, että yksilöt yhdessä ratkoo kalalajien pyynnin koodit helpommin kuin yksin yrittämällä. Tästä olkoot esimerkkinä särmäneulasta vaihdetut kokemukset ja tutkimustieto, lopputulos on, että laji on listalla jo useammalla fongarilla.

Omat ehdokkaani ovat; teisti, piikkisimppu ja tuulenkalat. Entä sinun?

Nämä hetket - näitä on kiva muistella vuoden päätteeksi. Ystävä, meri ja lajijahti

Upea toukokuu jääkööt taakse ja alkanoot lajirikas kesäkuu!

Toukokuun retkistatistiikka


  • lajeja kasassa 39 | reissuja 34 | tunteja 394 | kilometrejä 5164

Facebookin Lajikalastus 2020 listaus




Seuraa ennätyksen etenemistä


    Pidän kirjaa lajilistasta ja tarkemmasta retkidatasta Google -taulukossa, joka löytyy jokaisesta ennätysyrityksen postauksesta.
    Seurantatilanne löytyy myös blogini oikeasta yläreunasta.
    Vuoden aikana ennätysyrityksessä kulkee mukaan myös tämä kalataitelija-graaffikko Sakke Yrjölän suunnittelema SPECIES FIN 53 -merkki.
    Paitakulmassa painatin pipoon ja lippikseen saman merkin. Tavoitteeni on saada aikaiseksi 53 saaliskuvaa tekstin alussa tekemääni taulukkoon joissa kaikissa kuvissa näkyisi tuo kyseinen tunnus.
    Paitakulma on Suomalainen perheyritys, joka haluaa panostaa laatuun ja asiakastyytyväisyyteen. Tutustu yrityksen palveluihin tästä.


    Lähetä kommentti

    0 Kommentit