TOP 5 saamani kalat


Aloin miettimään tätä kautta-aikain TOP-kalojen listausta ja kaivelemaan samalla arkistojani. Video suurkalatoutaimesta jossa luettelen, että tämä kala saattoi olla jopa yksi kärkipään kaloista jollei jopa piikkipaikan ottava pakotti tämän tekstin kirjoittamiseen. 

Kalojenpyynti ja tarinat sekä muistot juuri siitä saamisen hetkestä tekee itselleni kalasta hienon, vaikka itse kala olisi pieni tai muuten vaan vähempi arvoisempi joidenkin mielestä.

Ennen kuin luet eteenpäin, järjestä nämä lajit mielestäsi siihen järjestykseen missä oletat ne listalla olevan. 

Seitsenruototokko (elämänpiste), nokkakala (elämänpiste), miekkasärki (elämänpiste), vaskikala (elämänpiste), ahven 1,070 kg, toutain 5,1 kg

Klikkaamalla lajia voit palata tarinoiden mukana pyyntihetkeen ja retkeen. 

Jos lähdetään purkamaan tätä TOP 5-listaa ennätystoutaimen kohdalta. 

Yksi elämäni hienoimmista väsytystaisteluista käytiin tämän toutaimen kanssa.

Suurkalatoutain oli tavoitteena ja se nappasi lopulta viidennellä reissulla ja vaati 11 yksilön saamista. Pistekala tuli lopulta aika helpolla, mutta itse tuon ennätyskalan retki oli hieno ja kala myös kokonsa puolesta. Olisiko esimerkiksi nippanappa 3,5 kg rajan ylittänyt kala päässyt listalle, tuskin jollei sen eteen tehty kalareissu olisi ollut jotenkin speciaali ja ikimuistettava. 

Laitetaan toutain toistaiseksi sijalle viisi.





  1. Toutain 5,1 kg / 79 cm
EI yksi vaan kaksi yli kilon ahventa

Sijan neljä kala on ahven ja se ensimmäinen yli kilon painoinen. Pilkkiretki tapahtui ennen jouluaattoa 2022 ja tavoitteena oli mennä hermoja lepuuttamaan ennen aattoa, jolloin myös on isämme kuolinpäivä. En ole jouluihminen enkä tule koskaan olemaan, siinä mielessä iskä valitsi loistavan päivän tähdeksi siirtymiseen. 

Kilon ahven on monelle haave ja niin se oli minullekin. Lopulta kaksi kilon ylittävää ahventa vain muutaman päivän välein oli jotain minkä muistan ikuisesti, valitettavasti sen ensimmäisen kohdalla sain jakaa onnistumisen tunteen vain itseni kanssa. Toisen kohdalla poikamme oli mukana. 

Lue tästä aiheesta tekemäni suosittu tilastoteksti: "Minkä pituinen on yli 1 kg ahven tai paljon painaa 45 cm yksilö?"

Molemmat ahvenet pääsevät sijalle neljä.




  1. Ahven 1,040 kg ja 1,070 kg
  2. Toutain 5,1 kg / 79 cm

Vaskikala I Love It 

Vaskikala elämänpisteen saaminen Kalamaraton treeneissä vuonna 2017 oli hieno elämys. Nuo hetken rannassa muistan kuin eilisen. Alkuilta istuimme katsomassa Ison Omenan O'Learys sporttibaarissa Leijonien matsia Mikon, Timin ja Markuksen kanssa. Kaksi ensimmäistä lähtivät nukkumaan aikaisen aamuherätyksen takia ja me Markuksen kanssa siirryimme Helsingin rannalle. 

Ensimmäinen ranta, ensimmäinen rakkoleväpusikko, ensimmäinen vaskikala. Tuolloin sain sen koukutettua ja tässä onnistuimme myös kilpailussa. Vaskikala teki lähtemättömän vaikutuksen ja se on edelleen yksi suosikki kalalajeistani. Lue illan retki tästä.

Vaskikala nappaa ensimmäisen bodiumpaikan eli sijan kolme.



  1. Vaskikala (elämänpiste)
  2. Ahven 1,040 kg ja 1,070 kg
  3. Toutain 5,1 kg / 79 cm

Huusin tämän nokkakalan päätyessä haaviin niin, että saaristo raikui!
Toisen sijan jakaa kaksi upeaa virtaviivaista kalalajia eli nokkakala sekä miekkasärki. Molempien lajien elämänpisteet sain ennätysvuonna ja molempien tarinat ovat ikimuistoisia. Ilman Mikael Jaakkolan apua ja ilman Timin kannustusta olisivat lajit jääneet nousematta.

Mikael tarjosi Juusolle, Miikalle ja minulle mahdollisuuden nokkakalan kalastamiseen päivän ajan. Miika ja Juuso onnistuivat ja itse jouduin järjestämään reissun todella poikkeuksellisella tavalla, mutta onnistuin ja sain elämänpisteen lajista muutama päivä poikien jälkeen, kuten myös toisesta lajista, jonka voi lukea nokkakalan pyyntireissun blogitekstistä.

Pipo päässä kesähelteellä, muisto joka ei unohdu

Miekkasärki taas vaati fyysisesti ja henkisesti kaloista, joita olen pyytänyt eniten. Paahtava helle, väsymys nukkumattoman yön takia ja jatkuva salakoiden koukusta irrottaminen söi miestä. Miika sai oman elämänpiste miekkasärjen kuudentunnin onkimisen jälkeen, itse ongin sitä reilut 12 tuntia.

Tarinat ovat hienot ja muistot myös, niihin voi palata toisen sijan lajien osalta tästä.


  1. Nokkakala, Miekkasärki (elämänpisteet)
  2. Vaskikala (elämänpiste)
  3. Ahven 1,040 kg ja 1,070 kg
  4. Toutain 5,1 kg / 79 cm


Entä TOP-kalalistan ykköspaikan laji?

Ystävän kanssa jaettu onnistuminen muuttaa pienen suureksi

Niin outoa kuin onkin, on laji näistä kuudesta se helpointen tullut ja pyydettävä, mutta sen merkitys itselleni on suurin. Kalalaji on niinkin tuttu ja tuntematon kuin seitsenruototokko. Pieni pohjan yläpuolella kasvustoissa elävä tokkolaji joka on tokkojen  kauneuskilpailuiden voittaja.

Voittajaksi seitsenruototokko nousee siitä syystä, että olin ensimmäinen joka meidän fongaus eli lajikalastuspiireissä lajin pyydysti ja heti perään myös kalastava ystäväni Timi sai oman elämänpisteensä. 

Tuona iltana Hangossa olivat Suomen kovimmat lajikalastajat, ja lajilistalla oli seitsenruototokon lisäksi piikkikampela ja tavallinen kampela, vaskikala sekä kaikki muut Suomessa silloin esiintyneet tokkolajit. Tuolla retkellä tehtiin myös särmäneulan pyyntiä helpottava havainto, joka avasi lajin ravintokäyttäytymisen täysin ja mahdollisti lajin koukuttamisen. Lue miten tämä saatiin tietoon Mikaelin blogista.

  1. Seitsenruototokko
  2. Nokkakala, Miekkasärki (elämänpisteet)
  3. Vaskikala (elämänpiste)
  4. Ahven 1,040 kg ja 1,070 kg
  5. Toutain 5,1 kg / 79 cm

Yksi hienoimmista kalareissuista ikinä suuntautui Märketin majakkasaarelle

Palataan tuohon sijan viisi toutaimeen vielä hetkeksi. Kala on aivan huikea ja painonsa puolesta yksi hienoimmista kaloista mitä olen ikinä saanut. Myös tarina retkestä ja varsinkin keskustelut Oskarin kanssa kalastuksesta syvemmin nostaa kalan listalla näin korkealle. 

Tällä madereissulla sattui ja tapahtui, mutta hauskaa oli

Todellisuudessa toutaimen tilalla voisi olla Märketiltä saatu turska, Kalamaratonissa kilpailun ratkaissut kampela tai ennätysmateeni

Nämä ovat vain listoja, joiden merkitys on mitätön. Tärkeintä ovat muistot listan lajien takana, ne hetket ja tunteet, joita koetaan yhdessä tai yksin.

Millainen on sinun TOP-5 kalalistasi? 

Onko listalla suuria vai pieniä kaloja, mikä merkitsee sinulle eniten, että juuri tuo kala on paikkansa ansainnut? TOP 5-sarja on avattu ja jatkossa tulen tekemään tallaisia viiden asian ympärille kietoutuvia kooste postauksia. Nämä voivat olla tuotteita, retkiä tai hetkiä elämän varrelta.





Lähetä kommentti

0 Kommentit