Vieraskynä - Tarina Oskarin suurtoutaimen takana

5,5 kg 78 cm kirjataan Oskarin uudet toutainennätys

Kalareissuilla, joilla olen mukana, on lähes poikkeuksetta joku tavoite, nyt viimeisten reissujen tavoitteena on ollut suurtoutain ja valitettavasti yhdellä näistä vain minulle osui se suurkala, mutta reissuilla mukana olleet ovat jääneet ilman. Edellisen reissumme tarinan ja toutaimen kalastamisen vinkit voit lukea tästä.

Me suurkalojen jahtaajat yritämme tavoitelajia ja lopulta myös saamme sen kun tarpeeksi on tunteja takana. Osalle se osuu ensimmäisen kalan kohdalle, mutta toisilla siihen voi mennä useampi reissu, tai heti perään tehty paikkoreissu tuo toivotun tuloksen. 

Harvemmin näistä paikkoreissuista, joilla en ole mukana ollut on kirjoitettu, mutta nyt haluan tehdä poikkeuksen kiitos Oskarin runosuonen.

Tässä tarina Oskarin kertomana suurkalatoutaimen takana, kaksi reissua, upeita hetkiä ja lopulta onnistuminen. Katso myös Urpoerämiesten YouTube-kanavalla julkaistu video ensimmäisestä paikkoreissusta. Oskari pääsi samalla Suurkalastajien Hall Of Fame-listalla 20 lajiin.

15.9 perjantai - Uutta oppimassa ja soveltamassa

Lähdin kuvaamaan Olavin ja Janin kanssa uutta videota Urpoerämies-kanavalle ja samalla hain tietysti edelleen suurkala toutainta.

Juhan kanssa käydyn reissun jälkeen oli selvää, että siihen on hyvä mahis, koska Juhan kalan lisäksi oli hänellä ollut toinenkin tosi iso kala kiinni.

Kotiläksyt oli myös tehty ja muiden vastahakoisuudesta huolimatta lähtö oli sovittu aamu kuudeksi, sillä aamusyönti oli ollut selkeästi parempaa.

Niin se oli nytkin, kun kala oli heti aamusta aivan hurjalla syönnillä. Ihan ensimmäisillä heitoilla heti toutain ja toinenkin tuli ennen kuin edes 10 heittoa ehti heittämään. Kalat jälleen todella vahvoja ja painoltaan reilua kahta kiloa.

Syönti jatku todella hurjana seuraavat pari tuntia, jonka aikana saatiin noin kymmenen kalaa veneelle.
Toutaimen kalastus lumosi heti kaikki ja kaikilla oli hauskaa, itselle toki pieni stressi siitä, että onko isoa kalaa paikalla, niin kalat olivat tasaisesti kahden kilon molemmilla puolilla, mutta mörköjä ei näkynyt.

Lopulta syönti alkoi tasaisesti hiipumaan ja viimeiseen kahteen tuntiin saatiin enää pari tärppiä ja yksi  kala. Vaikka suurkala jäi taas saamatta asia, ei kuitenkaan harmittanut, sillä kalastus oli niin hienoa.

Tärpit olivat aivan mielettömiä ja kalat vahvoja. Ainoastaan se juna, joka ei pysähdy puuttui.
Oli kuitenkin helppo päätös jatkaa paikan kalastamista ja uusi yritys saatiinkin jo viiden päivän päästä.

19.9 tiistai - Uudet opit käyttöön

Berkleyn bleidi värissä paskasärki värissä oli taas paras ottipeli

Lähtö taas aamu kuudelta ja Mukana jälleen kerran Olavi. Ekat viisi minuuttia ei tullut mitään ja todella kova odotus ja polte alkoivat muuttua huoleksi. Huoli oli onneksi turhaa sillä kalaa alkoi kuitenkin tulemaan taas varsin pian.

Yksi huomio oli tehty edellisellä reissuilla: Kelaamisen nopeutta oltiin koko ajan lisätty, sillä mitä nopeammin kelasi sitä paremmin tuli kalaa.

Sitten se lopulta tapahtui. Uistin jäi johonkin kiinni virrassa. Sanoin Olaville:

 Onko pohja vai kala?

Varmuudeksi löysäsin heti jarrua. Sitten pohja lähti todella painokkaasti liikkeelle ja huusin ”kala!”.

Euforia muuttui pettymykseksi myös yhtä nopeasti, kun painoltaan täysin varma suurtoutain irtosi ensimmäiseen spurttiin.

Tässä kohtaa mieli oli rikottu ja tieto siitä että suurtoutain oli ollut noin lähellä. Myös tuntuman perusteella kala vaikutti juuri siltä kunnon enkkakalalta mitä samalla haettin.

Muutamat (useammat) kirosanat ja pää takaisin kalastukseen. Pientä painia mielen kanssa käytiin, kunnes tultiin tulokseen, että taas on mahikset isoon kalaan joten laitetaan kaikki peliin.

Onneksi alle tunnin sisään yhden pienemmän kalan jälkeen tulee hurja pommi ja uskomaton alkulähtö, jossa jarrua laulatettiin oikein kunnolla. Aiemman tapahtuman jälkeen oltiin myös laitettu jarru valmiiksi löysemmälle, jotta kova isku tai lähtö ei ole liian raju, jos iso kala ottaa.

Alkulähdön jälkeen kala rauhoittuu nopeasti ja käyttää virtaa hyödyksi. 
Painoa on taas niin paljon, että kala voi pelkästään olla iso.

Aiempi karkuutus mielessä stressitasot ovat aivan tapissa. Näin vahvan kalan väsyttelystä pitäisi nauttia, mutta siihen ei ole mahista jännitys on liian kova.

Lopulta kala saadaan lähemmäs venettä ja ensimmäinen silmäys saadaan. Kala näyttää vitosen kalalta.
Muutamat väännöt veneellä ja kala saadaan pakotettua haaviin. Se oli siinä! Riemun kiljahdukset. Uskomaton fiilis, pitkään tavoiteltu 20 suurkalan raja on saavutettu ja uskomaton enkkakala on haavissa.

Olo kevenee kuin taikaiskusta ja hetken päästä alkaa kalan mitatkin kiinnostamaan.
Nopea mittaus- ja punnitus. Kalalla paino 5,5 kg ja pituutta 78 cm.

Tämän jälkeen nautittiinkin hetki olosta ja muutamalle tutulle ilmoitus asiasta.
Kalapäivää oli kuitenkin paljon jäljellä, joten homma jatkui.

4,5 kg Suomen virtavesien tarpoonia

Päivästä tuli lopulta vielä ikimuistoisempi, kuin sain pian tämän jälkeen vielä 4,5 kg toutaimen ja 5,4 kg 79 cm toutaimen.

Tällä kertaa väsyttelystäkin pystyi nauttimaan ja näin isojen, vahvojen ja nopeiden kalojen väsyttely virrasta (järven puolella) on hienointa urheilukalastusta mitä olen tehnyt.

Toutainjahtiin tullaan vielä syksyllä menemään, vaikka suurkala tulikin, sillä toutainhimo nousi vasta saatujen isojen kalojen jälkeen vielä uudelle tasolle.

23.9.2023 napsahti myös Timille ennätystoutain, Timin reissun ensimmäinen kala venytti vaa-an lukemat 4 kg ja samalla Timi sai kauan kaivatun suurkalan listalleen.

Lähetä kommentti

0 Kommentit