Onki 24 - Kaksijakoinen onkikilpailu

Kuiva keli vs märkä, mutta fiilis silti korkealla

Kalastuskilpailut vuonna 2023 on nyt alkuvuoden osalta kisattu. Pilkki 12 kisassa olimme Timin kassa seitsemänsiä kortilla: 

7. Species Fishing Team: Juha Salonen C - Timi Laitinen
Ahven (45.00) Särki (64.40) Kiiski (68.40) = 177.80 + 27 = 204,8

Lopputalvi kalasteltiin ja huhti-toukokuussa alkoi Kalamaraton pöhinä. Treenaamista ja Kotkan Kalamaratonissa Timi kisasi poikansa ahdin kanssa ja minä, Markus ja Mikko pyöritimme kisatoimistoa. Helsingin Kalamaratonissa mentiin pitkästä aikaa ilman rauhoittavaa järkeä takapenkillä, eli Timiä ja sijoituksemme oli silti kolmas.

Timin puuttumisesta huolimassa kolmansia Helsingin Kalamaratonissa

Kesäkuu meni lomaillessa ja kirjoitellessa blogia, piti käydä treenaamassa Onki 24 paikkoja, mutta vähiin jäi sekin. Luotto kahden paikan taktiikkaan oli sen verran kova. 

Onkiminen on harrastuksena varmasti yksi teknisimpiä ja siinä voi hifistellä jokaisen pienen yksityiskohdan eri tekniikan kohdalla. Jos meidän tiimiämme kuvaisi kahdella sarjakuvahahmolla on Timi Pelle Peloton ja minä Touho Ankka.

” Pelle Peloton on yleismies, joka saa aikaan useita mahdollisia ja mahdottomia kojeita ja laitteita. ”

” Touhon ennakkoluuloton optimismi ja ylitsevuotava itsevarmuus saavat arkisimmankin tapahtuman usein riistäytymään käsistä mitä mielikuvituksellisimmalla tavalla. Into, tarmokkuus ja liki pohjaton hyväntahtoisuus paikkaavat kuitenkin aukot taidoissa ja värikkäänä ja ennakkoluulottomana elämäntaiteilijana.” (Wikipedia)

Viime vuoden kisassa meidän ennakkotyömme meni mönkään, kun toinen onkija oli varannut paikan. Tänä vuonna päätimme rämpiä niin syvälle, että sinne ei kukaan löydä. Koko Suomi alueena ja nyt saimme onkia kahden eikä tarvinnut kisata muiden kanssa samoista kaloista.

Sade yllätti kisaajat – Onki 24 käytiin kosteissa keleissä, näen jo otsikon lehden sivuilla.

Kipparikokous sen näytti, Alpiinofishing teamin päällä oli ukkoskuuro kera rankkasateen, myös muut kisaajat manasivat keliä. Meillä paistoi aurinko, mutta pilviä kertyi tasaisesti ympäri kalapaikan horisonttia. 

Kisakello piirsi digitaalit kännykän näytölle, oli aika onki. Timi piirsi S-kirjaimen tägilappuun ja aloitimme 24 tuntia kestävän onkimisen. 

Timi ojensi kylmälaukustaan kylmän bissen, skoolattiin ja aloitettiin onginta. Ilta-aurinko painui seläntaakse ja vedenpinta tyyntyi. Oli taianomainen hetki kun ensimmäinen suuri kala pyörähti mäskipedin päällä. Taustalla käki laului tuutulauluaan ja mustarastaat säesti sulosoinnuillaan yön saapumista.

Ensimmäinen kala, jonka nappasin, oli särki. Seuraava pistikin vavan mutkalle, haavin pohjalle sujahti nätisti suuri kultakylkinen ruutana.

On nämä isot ruutanat vaan upeita kaloja

Haavissa kostutetulle mittalaudalle, jonka alla oli vapautusmatto estämässä kalojen pois pomppimisen. Haavi pois kalan alta ja mittaus, 41 cm. Ihan kiva startti, joka toi 65,60 pistettä.

Ilta, yö ja aamupäivä oli huima. Ongimme suutaria klo 23–11 ja saimme sivuosumina vain upeita ruutanoita. Suoramme oli 41, 41, 40, 40, 40, 39, 38, 36 cm kalat. Punnittiin yksi 41 cm jonka sain ja painoa 1,660 kg, eli reippaasti uusi ennätyskalani.

Upea ruutana antaitsee vapautensa

Timi sai suutarin onginnan sivusaaliina 24 cm särjen, joka antoi pisteitä 43,20. Ongimme suutaria aamu yhteentoista, jonka jälkeen päätimme ajaa saderintamaa pakoon kohti itää, tässä onnistuimmekin ja saimme onkia seipiä rauhassa muutaman tunnin, kunnes sade saavutti meidät. 

Sen suurimman yksilön karkuutin tapsin katkettua, olimme asettaneet seipille 26 cm minimipituuden ja sitä luokkaa tuo juuri ennen haavia karannut olisi ollut. 

Lopulta saimme 21 cm seipin ongittua ja päätimme sen riittävän, seuraavasta paikasta olisi kuitenkin mahdollista saada sekä suutari että sorva, joilla voisimme korttia parantaa. Seipi nosti pistemääräämme 50,40 pisteellä ja  tuo 5 cm parannus olisi tuonut 12 pistettä lisää. 

Takaisin saderintaman suuntaan ja suutariongelle. Voitto oli jo GoFish Kokkolan nimissä tiukasti heidän huikean 40 cm särjen tuoman pisteiden turvin, mutta mitalisijat olisivat otettavissa. 

” Sade on pilvistä putoavaa vettä eri olomuodoissaan. Sateen syntyyn liittyy aina liikkuvan ilman viilenemistä, sillä ilman vedenpidätyskyky riippuu lämpötilasta. Jos lämmin, kostea ilma alkaa nousta ja siten jäähtyä, se saavuttaa kastepisteen ja osa vesihöyrystä alkaa tiivistyä vedeksi.” (Wikipedia)

Jos et tätä tiennyt, niin nyt tiedät mitä on sade. Vesi on elementtinä meille kaikille rakas koska kalastus on sydäntä lähellä ja ilman vettä se on mahdotonta. 

Muiden tiimien Onki 24 kisafiiliksiä ympäri Suomen

Urpojen Jani aina yhtä iloisena, paistoi tai satoi

”Meidän löytämät paikat ovat niin kovia, että 200p piti tulla ”perushyvällä” tekemisellä kasaan. Mutta treeneissä sorva osoittautui edellisvuotta haastavammaksi, ja tiesimme että jos heti kisan alussa se pummataan, se jää takaraivoon kalvamaan koko loppu kisaksi. Näinhän siinä kävi ensimmäisen 3h aikana. ja vaikka lahnassa onnistumiset saatiin, silti rankkasateessa koko päivän istuessa, ja kaksi lajia kolmesta pummanneena fiilis ei ollut se mitä ennen kisaa tuumailtiin.” - Jani / Urpoerämies


18 tunnin sade sai kadut tulvimaan Pirkanmaan seudulla


"On kyllä naurettavaa 🤣 meet hupiongelle ja esim ruutanoiden keskikoko on sen 41cm, suutareilla varmaa 45cm. Ei vaan oikei auta reenaaminen ku saa auringonpaisteessa ja helteessö onkia, kala syö hyvin ja sit tulee kisa ja 24 tunnista 18h sataa kaatamalla ja siitäkin 3h pimeetä eikä mikään kala syöny. Sit ei edes pääse kaikille paikoille ku tulvan takia tiet poikki. Meni muutaman kerran suunnitelmat uusiks ja lopulta todettiin että suunnittelu on täysin turhaa ku ei se kala yksinkertasesti tuolla kaatosateessa syö." - Joonas / Ruthless fishing

Näen instagramissa kun Urpoerämiesten Jani seisoo aina yhtä iloisena vesisateessa, Vuoreksen veto ja Alpiinofishingin juniorit painaa menemään ympäri Suomea ja intoa löytyy vaikka varmasti kaikki vaatteet ovat sateen kastelemia.

Alpiinofishingin Roni: Juhaa lainaten, aina on hyvä keli kalastaa!


Tätä on kalastaminen ja kilpaileminen ei voiton vaan rakkaudesta lajiin takia. Minua innostaa näihin osallistuminen Onki 24 tai Pilkki 12 Pro-sarjassa nimenomaan nähdä miten pärjään parhaiten kanssa, onko se tuuria vai taitoa voittaa näissä kilpailuissa. Haastaa parhaat ja nähdä mihin oman tiimin rahkeet riittävät. 

Palava halu olla paras parhaiden joukossa on suurempi kuin kisata voitosta vain palkinnon takia esimerkiksi fiilistely-sarjassa. 

Tämäkin kisa sen osoitti, Timi on meistä se teknisesti taitavin kalastaja, mutta silti hän seisoo rinnallani säätämisestäni huolimatta. Tästä iso kiitos ystävälle, kalakaverille ja joukkue kaverille, jonka sydän on suurempi kuin hän tietääkään.

Siinä se on 15 min liian myöhään

Lopulta 15 min kisan jälkeen haavissa lepäsi 44 cm suutari. Tätä on kilpaileminen. 

Onnea Markus ja Petri voitosta, huikeaa tekemistä ja tietysti kaikille muillekin kisan läpivetäneille. Vuosi taas odotellaan. Kiitos myös Suomen Vapaa-ajankalastajille kilpailun järjestämisestä näin lämpien ja kuivien kelien aikaan keskellä kesää, tämä on kiva katkaisu kesän puurtamiselle.

Se mitä loppuvuoden kalastuskilpailut tuovat mukanaan on monen muuttujan summa. Järjestetäänkö Lajikalastuksen henkilökohtainen SM-kilpailu samaan aikaan Happy Angler Challengen 2.9.2023 kanssa johon haluaisin osallistua. Jos päivä menee päällekkäin on valintana Challenge, joka olisi yhdistelmä kilpailua ja töiden tekemistä vesiltä.

Myös HK-open syksy houkuttaisi 14.-15.10.2023. Kilpaulusta saisi kivan tarinan Suomen surkein hauenkalastaja projektiin.

Ps. Jos näet tai saat kalan, jonka suupielessä on siima jonka päässä pattereilla toimiva valokoho, kertoisitko mikä kala se oli ja minkä kokoinen. Nm. sinne meni.

Pps. Lisäilen muiden tiimien fiiliskuvia ja tekstejä kun niitä saan.

Pääkuvan teksti: Nalle Puhin sadelaulu: Tekijä(t): Jubelsky, Bruno (sävellys). Laitinen, Matti (sovitus). Tuttiorkesteri (sovitus). Helismaa, Reino [1913-1965] (sanoitus).

Lähetä kommentti

0 Kommentit