Pilkki 12 - Harjoittelupäiväkirja ja kilpailu 2023



Vuosi 2022 oli ensimmäinen, kun Suomen Vapaa-ajankalastajat järjesti tammi-helmikuun vaihteessa Pilkki 12 -kalastuskilpailun. Tuolloin lähdettiin ystäväni Timin kanssa kilpailuun katsomaan mihin taidot riittävät. Vuoden 2022 Pilkki 12 ja Pilkkikuu -tarinat voi lukea kilpaillun nimeä klikkaamalla.
2022 Pilkki 12 -kilpailun meidän suurin pistekala, 17 cm kiiski toi 64,6 pistettä.

Kilpailun idea on hyvin yksinkertainen, pilki kolme ennalta määritettyä kalalajia ja näiden yhteispituus kertoimin tasoitettuna on lopputuloksesi. Pilkki 12 -kilpailukalat, kertoimet ja PRO-sarjan alamitat ovat Suurimman yhteispituuden tämän listan lajeista kalastanut joukkue on voittaja: 

  • made 1 (45 cm)
  • siika 1,4 (33 cm)
  • ahven 1,8 (25 cm)
  • särki 2,3 (20 cm)
  • kiiski 3,8 (12 cm),
  • Pilkki 12 Fiilistely-sarjassa ei alamittoja ole käytössä. 

Kilpailukalat kuvataan mittalaudan päällä. Kuvat ja saalistiedot lähetään puhelimella kisajärjestäjälle ohjeiden mukaan. Joukkueen tulokseksi lasketaan kolmen (3) pisimmän kalan yhteispituus, ja vain yksi kala/laji (esim. 1 särki + 1 ahven + 1 kiiski).  Tutustu tästä kilpailun sääntöihin. 

Lähtökohdat tulevaan kilpailuun ovat hieman toiset kuin ensimmäisenä vuotena. Nyt tiedämme tulostason ja millaisilla kaloilla kilpailun voi voittaa. Tätä tukemaan olemme saaneet molemmat onnistumiset yli kilon ahvenen pilkkimisestä Suurkalalistoillemme. Tuollainen ahven antaisi kilpailussa reilut 77 pistettä.

Jobinpostia välineistöön - Ison ahvenen etsimistä luotaamalla 8.1.2023

Ahkio pakattu, päivä on päättymässä siirtymään autolle.

PK-seutu, pakkasta 7–10 astetta, puoli pilvistä. Loppupäivästä auringon paistetta.

Niin alkoi Pilkki 12 kisatreenit vähän turhan kovan pakkasen saattelemana. Metsätie päättyi sopivalle pysäköintipaikalle ja pienen siirtymän jälkeen edessämme avautui metsän takaa upea kirkasvetinen metsäjärvi.

Tiedossa oli, että järven syvyyksissä elelisi suuria ahvenia, jotka olisivat ulkomuodoltaan enemmän pitkiä kuin korkeita, eli myös vähemmän painavat olisivat pykälää pidempiä kuin meidän ykkös ahvenpaikassa. 

Järvellä oli lisäksemme muutama muu pilkkijä, joiden kanssa vaihdoimme päivän aikana kuulumisia ja saalistietoja. Päivän suurimmaksi jäi Timin saama 31 cm (55,8 pistettä) ahven ja toisen pilkkijän 34 cm  (61,2) kala. Hieman äksöniä aiheuttivat Timin tarjoamaan vertikaalijigiä ja isoa tasuria moikkaamassa käyneet + 1m hauet joita nähtiin kapeikossa kaksin kappalein. 

Jobinpostia välineistöstä tuli, kun Lowrancen HOOK2 kaikuluotaimeni virtajohto oli katkennut rankemman siirtymän takia ja joutuu korjailuhommiin.

Upea järvi, joka jätti positiivisen muistijäljen, ehkä me palaamme tänne joskus toiste. Kisapaikaksi tästä ei meille ole. Johtopäätös treeninperusteella oli, että ahvenpaikka on nyt päätetty ja seuraavat treenit kohdistuvat neljän muun lajin pyyntiin. 

Ajankäytön suunnittelua ja pähkäilyä 21.1.2023


Fisuun -joulukalenterin luukussa 15. Mikael Jaakkola avaa hyvin tätä kisaa ja sitä miten taktiikka kannattaa miettiä ja rakentaa. 

Vuorokaudessa on 24 tuntia ja näistä tunneista nukut keskimäärin suurimman osan. Vuorokausia mahtuu viikkoon seitsemän eli 168 tuntia. Nukkumiseen menee noin 50 tuntia ja töihin vajaat 40 tuntia, sovitaan nyt laskemisen takia, että 37,5 tuntia. 

Eli hivenen vajaa puolet viikon tuntimäärästä menee vain pakollisiin päivittäisiin asioihin. Näiden jäljelle jäävän puoliskon tunteihin mahdutat ajan perheen parissa, harrastuksesi ja muun sosiaalisen elämän. 

Pilkki 12 kilpailuaikasi alkaa klo 9:00 ja päättyy klo 21:00. Aikaa on siis 12 tuntia, puolivuorokautta. Näiden tuntien aikana sinun pitää pyydystää kolme eri kalalajia, joiden pituus määrittää kertoimien kautta pisteesi. Kilpailupäivänä lauantaina 28.1.2023 aurinko nousee hieman ennen starttia kello 08:46, mutta laskee jo reilusti ennen kilpailun loppua klo 16:19, ajat katsottu Helsingin mukaan. 

Eli, valoisaa kilpailuaikaa on noin 6–7 tuntia jos hämärän aika lasketaan mukaan. Nämä tunnit ja niiden tehokas käyttö sinun tulee miettiä todella tarkkaan. Pimeän ajan voi sitten keskittyä mateen kalastamiseen. 

Jos siirtymisiin menee tunti, on se pois kalastusajasta jne.… Juuri nämä lainalaisuudet tekevät näistä kilpailuista haastavia ja mielenkiintoisia. Jokainen hetki ratkaisee!

"Kun suomalainen mies eli 1940-luvun alussa keskimäärin noin 55 vuotta, on miesten elinajan odote tänään yli 79 vuotta. Naisten elinajanodote on pidentynyt lähes yhtä paljon, 61 vuodesta lähes 85 vuoteen. Miesten ja naisten yhteinen elinajanodote oli vuonna 2020 hieman alle 82 vuotta, kun se Ruotsissa oli lähes 83 vuotta. Pisimpään elävät tällä hetkellä japanilaiset, joiden elinajanodote on 85 vuotta. Lähde: Duodecim Terveyskirjasto.fi

 

Niitä muisteltavia hetkiä ystävän, minun tapauksessa Timin kanssa.

Lopulta vuorokausi on hienoja hetkiä, muistoja ja kokemuksia kera parhaan kalakaverin. Yksi osa keskimäärin 85-vuotiaaksi elävän suomalaisen naisen tai miehen 718 320 elossaolo tunneista. 

 Treenireissut ahvenen ja muiden korttikalojen perässä 21.-22.2023

Orka Small Fish toimii ahvenelle pilkinnässä.
Tärähti

Halusin tehdä testin, miten onnistuu ison ahvenen pyydystäminen, jos sitä oikeasti nopeasti yrittää. Lähdin ahvenjärvelle hieman seiskan jälkeen nauttimaan pakkasaamusta ja kirkkaasta tähtitaivaasta. Kaukaa kuului pöllön huhuilu, muuten oli täysin hiljaista. Aamun siniseen hetkeen oli vielä aikaa. 

Koiramme Nemo oli mukana nauttimassa ja löysikin itselleen sopivasti pakkaslumesta löhöpaikan. 

Kairasin viisi reikää poikkisuuntaan järven oletetulle ottipaikalle. Seuraavat viisi edellisen jatkoksi, mutta viisi metriä vasempaan. Tätä jatkoi saaden aikaiseksi reistä portaat. Portaiden alla syvyysalue on 2,5–3,5 m ja pohjassa on kasvillisuutta vähemmän kuin tätä matalammassa. 

Aamun sininen hetki oli vähän kahdeksan jälkeen ja tämä kasvava valaisuus oli alkusysäys testille. Lähdin kiertämään reikiä läpi. Tekniikka oli seuraava:

  • Kaikuluotaimen anturi reikään, katsotaan, näkyykö pohjan värissä keltaista tai tummaa. Nämä värit ovat minun säädöilläni informaatio, joka kertoo, onko kaloja kaikukeilan alueella.
  • Tiputin reikään tasapainopilkin noin 1,5 m syvyyteen ja tein muutaman houkutusvedon.
  • Houkutusvetojen jälkeen tiputin pilkin lähemmäksi pohjaa noin 2 m ja tein samat pari houkutusvetoa uudestaan. Tässä vaiheessa, jos isompia kaloja oli alla, näyttäytyivät ne kaikuluotaimen näytöllä.
  • Jos kalat eivät reagoineet halutulla tavalla tasapainoon vaihdoin isoon papukaijamormyskaan. 

Näin kävin reikiä läpi, olin muutaman minuutin per reikä ja vaihdoin seuraavaan. Tavoite oli haravoida 2D-luotaimen avulla alue ja pistää ylös reiät, joissa kalahavaintoja oli. Tätä jatkoin ja sain muutaman pienen ruokakalan äidilleni vietäväksi. Jos kaikuluotaimen säätäminen itselle sopivaksi kiinnotaa, lue tästä vinkkini.

Kello 9:05 tärähti, tasuri ei kelvannut mutta morriin nappasi vuoden toistaiseksi suurin ahven. Kala nopeasti vesiämpäriin, mittaus, punnitus ja takaisin veteen. Kalan paino 980 g ja pituus noin 39 cm

Lähes kilon painoinen ahven on syytä vapauttaa
39 cm ahven on upea ilmestys

Kävin vielä merkityt reiät läpi uudestaan ja sain muutaman nätin +30 cm ahvenen napattua Orka Small Fishillä

Timi saapui sunnuntaiaamuna parkkipaikalle klo 8:00 kuten oli sovittu. Päivän tavoitteena oli löytää korttikaloja, varmistaa meidän yhden kalapaikkamme lajikirjo ja samalla tutustua uusiin pilkkivesiin. Kiersimme kolme erityyppistä aluetta, joilta saimme nyt ja toivottavasti saamme kisassa ne tarvittavat korttikalat. 

Kahden päivän treenien yhteispisteet ovat nyt 190.

Viimeiset treenit, hankinnat ja välinefixailut 26.-27.1.2023

Kilpailupäivään valmistauduin torstaina käymällä pilkkivapojen siimat, solmut ja pilkit läpi. Tasuri- ja jigipilkkivapoihin laitoin Jari Kettukankaalta saadut saadut Pro-tasurinpelastaja fastach lukolla varustetut perukkeet.  Tilaa omat tasurinpelastajat JK-rigshoppista

Morrivavoissa vaihdoin mormuskat jos koukku tuntui tylsältä. Treenireissujen perusteella vaihdoin myös tapsipilkkiin paremman värisen mormyskan, joka tuntui toimivan kaloille. 

Timin Kalamaraton Facebook-postauksesta lainattu;

”Tuurin osuutta kalastuksessa on tullut mietittyä ja en tiedä onko se mahdollista, mutta ainakin yritän pienentää tuurin osuutta siten, että koukut ovat aina terävät, siimat kunnossa ja sopivan paksuiset kuhunkin tilanteeseen...”

Syötit haetaan perjantaina Tompalta Onkitukusta ja samalla napattiin viimeisimmät vinkit eri kilpailulajien pilkintään. Mukaan lähtevä kalastusvälineistö on;
Huomenna mennään mennään, Timi tulee hakemaan ennen seiskaa. Kasilta pitäisi olla viimeistään järvellä kairaamassa reikiä valmiiksi ja hieman ennen ysiä alkaa ryhmäpuhelu, jossa saadaan tägisana mittalautaan. Tämän jälkeen kaikki on kiinni meistä ja kalojen syöntihaluista. 

Niin on treenit takana, kolmen reissun pistesaldo 196,4. Sitä lähdetään parantamaan huomenna.

Jos luet tätä perjantai-iltana tai lauantaiaamulla ja olet mukana kisassa niin kireitä siimoja! Kilpailua voi seurata tästä linkistä.

Pilkki 12 kilpailupäivä 28.1.2023

Kisapäivän sääennuste klo 5.06


Kilpailupäivä alkoi heräämiseltä kello kolme yöllä. Sängystä kömmin kahvien keittoon viideltä ja aloin valmistautumaan hyvin hitaaseen ja pitkään aamupalaan.

Kello tikittää hivenen yli kymmenen illalla ja takana on huikea tunteiden vuoristorata Pilkki 12 -kilpailun parissa.

Kuten aiemmin kirjoitetusta treenireissuista voi lukea, lähdimme isoa ahventa tavoittelemaan ja koko kisa oli rakentunut sen ympärille. Tässä onnistuessamme, olisimme kahdella muulla korttikalalla korkealla sijoituksissa.

Miten sitten kävikään?

25 cm ahven jäi kortille, näytti järvi sen toisen puolensa isojen ahven kohdalla mitä pelättiin.

Järven ahvenet pitivät suunsa kiinni, vain pieniä noin 10–15 cm kalat olivat otilla. Näitä olisi saanut nostaa saavikaupalla, onneksi Timi sai melkein heti jallitettua alamitan täyttävän 25 cm pitkän ahvenen kortille.

Järven hauet aiheuttivat komeilla tälleillä sydämentykytyksiä, mutta pääsivät koukkujen irrottamisen jälkeen takaisin harventamaan särkikalakantaa.

Siirtymällä Timi söi ja minä ajoin. Päästyämme kiiskispotille puhalsi niin kovaa, että auton ovet eivät pysyneet auki. 

Kevyt varustus kantoon ja kohti kiiskialuetta. Vastatuuleen taistelu veti mehut, joten kairasin reiän ja istahdin aloilleni. Haarukkavapa kädessä tuulessa heiluvaa tärppikärkeä tuijottaen onnistuin saamaan noin 5 cm kiisken siihen mennessä, kun Timi saapui alueelle. 

Meidän korttikaloista eniten pisteitä 68.40  toi tämä 17 cm kiiski



Timi huusi hetken päästä vieressäni;

12 cm kiiski ja nyt tuli 18 cm kiiski. Tämä riitti, aikaa budjetoitu tunti nyt meni reilusti vähemmän.

Lähdimme autolle ja työnsin jalalla eteenpäin ostoskoria, jossa kalakamani ovat. Yllätys oli melkoinen, kun ostoskori kulki tuulen saattelemana auton luokse usean sadan metrin matkan. Kevyet oli paluureissun kantamukset.

Loppu valoisa-aika vietettiin särkeä ja isompaa ahventa pilkkien toiseessa paikassa. Särkiparvi löytyi nopeasti ja samasta reiästä nostin neljä kiloa täkykaloja ja lopulta nousi myös 28 cm särki. 
Timi yritti ahventa kaislikon vierestä ja yksi komea tärppi oli, muuten oli hiljaista. 

28 cm särki nosti hymyn huulille

Pimeän tullen siirryttiin madehommiin. Kahdeksan pilkkijää, neljä joukkuetta ja yksi made, joka ei osunut meille. Kaloja kyllä oli alueella, se tuli livellä todettua.

Märkänä, väsyneenä, kylmettyneenä ja joka paikkaa kolottaneena kysyin Timiltä kamoja autoon pakatessa;

Kumpi harmittaa enemmän, missattu made vai pieni ahven?
Vastaus tuli kuin tykin suusta, ahven.

Kilpailussa rikottiin ensimmäistä kertaa 200 pisteen raja, joka on hieno ja realistinen tavoite myös meidän kisapaikoillamme. Jotain pitää kuitenkin parantaa ja ensi vuodeksi on jo uudet suunnitelmat työnalla. 

Alla kärkikolmikko ja heidän pisteensä kalakohtaisesti ja verrokkina spekuloituna, JOS se ahven… 


1. Mikari: Kari Pihlajamäki C - Mika Mäenpää
Made ( 69.00 ) Ahven ( 63.00 ) Kiiski ( 72.20 ) = 204.20

2. Turun Martit: Ville Jakonen C - Mikael Jaakkola
Ahven ( 54.00 ) Särki ( 80.50 ) Kiiski ( 68.40 ) = 202.90

3. Fishingteam_Tkm: Jari Kankaanpää C - Kalle Salminen
Made ( 53.00 ) Ahven ( 86.40 ) Särki ( 55.20 ) = 194.60

Spekulointia ei pitäisi harrastaa, mutta 40 cm ahven eli lisäpisteissä 15 x 1,8 pistettä olisi tuoneet meille 27 pistettä lisää, jolloin meidän pistemäärämme olisi ollut 204,8 joka olisi riittänyt voittoon. 

7. Species Fishing Team: Juha Salonen C - Timi Laitinen
Ahven ( 45.00 ) Särki ( 64.40 ) Kiiski ( 68.40 ) = 177.80 + 27 = 204,8

Pelikirja oli selvä, paremmat veivät voiton, joten onnea voittajille ja kaikille mukana olleille. Olipa taas rypistys, jota odotetaan jälleen vajaa vuosi. 

Alla oleva molempien sarjojen suurimpien kalojen lista on upeaa katsottavaa. Tästä viisikosta voi miettiä mistä omista kalapaikoista löytyisi tämän kokoluokan kaloja.
  1. Ahven 48 cm = 86,40 pistettä
  2. Särki 35 cm = 80,50 pistettä
  3. Made 76 cm = 76 pistettä
  4. Kiiski 19 cm = 72,20 pistettä
  5. Siika 45 cm = 64,40 pistettä

Sään haltijoille toive; Voisiko ensi vuonna olla satamatta ja tuulematta koko iltaa?

Sataa, sataa ropisee, pilipili pom, pili pili pom
Kaikkien varpaat palelee, pilipili, pom-pom-pom
Kisaajien varpaat palelee, pilipili, pom

Sataa, sataa ropisee, pilipili pom, pilipili pom
Koko kilpaijoukko
on nyt märkä, uh-huh-huh.
Koko pieni joukko
on nyt märkä, huh!

Nyt ei maistu olut, pilipili pom, pilipili pom,
eikä myöskään kokis, pilipili pom-pom-pom,
eikä myöskään kylmä, pilipili pom

Nalle Puhin sadelaulu: Britva af Geijerstam & Erik Olsoni, Suom. sanat Reino Helismaa

Kiitos Suomen Vapaa-ajankalastajat tämän upean kilpailun keksimisestä ja järjestämisestä tähän pimeään koleaan ja vähäsateisen tammikuun loppuun. Katso kilpailun lopputulokset tästä.

Kiitos kilpakumppanit molemmissa sarjoissa ja tiiminne somettajat, hauska oli seurata kisaa myös sitä kautta siirtymien aikana ja kisan jälkeen kun yritti sulaa kohmeesta.


Lähetä kommentti

0 Kommentit