Pilkki 12 – Uusi pilkkikilpailu

Kilometri vastatuuleen autolle, kevyttä liikuntaa.

Vesisateen piiskatessa vaakatasossa naamaa peilikirkasta meren lahtea yli kävellessä miettii väkisin; Onko tässä mitään järkeä? 

Meneillään on toiset varsinaiset Pilkki 12 treenit ystäväni Timi Laitisen kanssa ja tavoitteenamme on löytää yli 10 cm kiiskiä. Edellisenä päivänä olin onnistunut saamaan 33 cm särjen joka kisassa olisi tuonut pistepottiin huimat 75,9 pistettä. Nyt treenipäivän saldona oli 16 cm kiiski, jonka pisteet olisivat hivenen yli 60. 

Aikaisempien treenireissujen tulos on ollut vain pieniä särkiä ja ahvenia. Ainoa mainittava asia on, kun suursärkijärvellä iso ahven kävi liven näytöllä näyttäytymässä tasurin alla mutta ei napannut. Tämä havainto antoi yhden potentiaalisen suurahven paikan kevään kalapaikkalistalle.

Pilkki12 Pro-sarjan kilpailussa on valittuna neljä kalalajia: ahven, kiiski, särki ja made. Lajeille on määritetty alamitta sekä kertoimet tasoittamaan lajien pistemääriä. Listan alla suluissa alamitat täyttävästä lajista saadut cm-pisteet.

  • made kerroin: 1 alamitta: 45 cm (45 pistettä)
  • ahven kerroin: 1,8 alamitta 25 cm (45 pistettä)
  • särki kerroin 2,3 alamitta 20 cm (46 pistettä)
  • kiiski kerroin 3,8 alamitta 12 cm (45,6 pistettä)

Pilkki 12 voittajaksi julistetaan joukkue, jonka kolmen (3) pisimmän kalan yhteispituus on suurin niin, että vain yksi kala/laji (esim. 1 särki + 1 ahven + 1 kiiski). Suurimman yhteispituuden kalastanut joukkue on voittaja. Aikaa kilpailussa on 12 tuntia, joten kiirettä pitää paikkavalintojen suhteen.

Treenikumppani hieman toi lisähaasteita, mutta jotain selvisi tälläkin reissulla.

Viimeinen kisatreenipäivä alkoi isämme kuolinilmoituksen tilaamiselle siunaustilaisuuden jälkeiselle lauantaille Helsingin sanomiin 26.2.2022. Säätiedotukset lupaavat kilpailupäivän illalle lumimyrskyä, mademyräkkä! 

Instagramissa Kalastajan maailman Otto fiilisteli tulevaa kisaa ja hänellä on myös viimeistely treenit edessä. Itse suuntasin lähivesille kiiskiä etsimään, yli 18 cm olisi tavoitteena koska tuon pituisia olimme jo treenireissulla saaneet. 

Kisa-aamu valkeni upeaa auringonnousua seuraten, pakkasesta ei tietoakaan ja vain vieno tuulenvire puhalti selän yli. Laskimme paljon mäskäyksen varaan, joka lopulta tuotti pettymyksen, onneksi alueelta löytyi yksi kisakalaksi kelpaava särki, mittaa huimat 28 joka jäi 5 senttiä tavoitteesta.

Särjen jälkeen aloin kiertämään reikiä läpi yrittäen etsiä kiiskiä ja suurempia särkiä. Alueen ahvenkanta piti sisällään myös isompia yksilöitä, mutta niitä toivoimme sivuosumiksi morrittelussa.

Särki avasi pistepotin 64,4 sentillä.

Olin kiertänyt reikiä kymmeniä läpi löytäen ja saaden vain yhden pykälää suuremman särjen, joka sekään ei nostanut pistesaldoamme. Timi tulikin viereeni morrittelemaan ja eväitä syödessään kärki niiasi, no nyt se nousi. Kiiski mittalaudalle ja pituus menee muutamalla millillä yli 17 cm viivan.

17 cm kiiski toi meille 64,4 cm tuloslistalle

Olimme kärjessä ja kisaa oli alle kaksi tuntia. Heitimme ilmoille ehdotuksia taktiikasta, alkuperäisen suunnitelman mukaan särkeä ja kiiskeä oli tarkoitus pilkkiä melkein hämärään jonka jälkeen olisimme ajaneet madejahtiin. 

Valtterin uhkaava lähestyminen heitti pöydälle kolme vaihtoehtoa:

- Mennäänkö yhdelle rannalle parantamaan kiisken pituutta, 18 cm oli noussut treeneissä?
- Etsitäänkö alueelta isompia särkiä?
- Lähdetäänkö nyt ajamaan ennen Valtterin saapumista ja yritetään etsiä madepaikan läheisyydestä ahvenia, kiiskiä ja särkiä?

Päädyimme viimeisimpään, minä hyppäsin rattiin ja Timi söi eväitänsä. Siirtymän aikana hoidimme Oton kisajärjestelmäongelmiin apua kisakeskuksesta ja tutustuimme madealueen syvyyskarttaan.

Saavuimme rantaan ja lähdimme tarpomaan kohti madekarikkoa. Kulku oli helppoa lunta ei nimeksikään jään pinnalla, ahkio luisti ja vieno myötätuuli työnsi meitä eteenpäin kohti karikkoa.

Verijälkiä reikämeressä

Saavuimme karikolle ja näimme heti sen ulkopuolella tasaisesti jäänpintaa rikkovan reikämeren. Osassa reikien vieressä oli verijälkiä, joista tiesimme osuneemme kultasuoneen, tästä se kisan matikka voisi nousta illan hämärtyessä. 

Teimme reiän ja kurkkasimme liveluotaimella mitä alueella näkyi ja näkyihän siellä kala heti reiän alla, yritimme tätä hetken jallittaa mutta ei kiinnostunut tarjoamastamme kuoreen palasesta Mollukan koukussa.

Kamat ahkioihin ja matkaan halki salmen, tuolla saaren kupeessa oli tiedossa olevat ahvenpaikka, josta voisi sen alamitat täyttävän ahvenen saada napattua. Ripeästi käypi askeleet, kun saari läheni hetki hetkeltä. 
”Tässä pitäisi olla kiviriutta, joka työntyy pitkälle salmeen kohti syvyyttä.” 
Teimme ensimmäiset reiät ja näimme suuren kalaparven luotaimesta, jonka alla muutama kirkas pallo kieli saalistavista kaloista. Näitä yritimme muutaman tunnin jallittaa, mutta kun ei niin ei. 
Taaemman saaren kupeeseen oli saapunut kolme pilkkijää, jotka hekin luovuttivat saaren reunustan kalastamisen jälkeen ja lähtivät siirtymään kohti madepaikkaa.

Madejahtiin – Valtteri saapuu

Samalle alueelle oli myös nämä kolme kalastajaa, jotka olimme aikaisemmin nähneet.  porukkaa. Jutellessa heidän kanssansa paljastui yksi heistä Facebookissa tutuksi tulleeksi Nikoksi. Hän hetken keskustelun jälkeen tunnisti minut ja kysyi nimeäni.

Kuulimme heidän edellisiltansa huikeista saaliista. Kolmetoista madetta saatiin yhteensä, tämä reikä tässä taisi olla paras. Hiljalleen koveneva tuuli sai kerätä voimiansa pitkän salmen suojaisassa kanjonissa ja Valtterin viima koveni hetki hetkeltä. 

Vierestäni nousi illan ensimmäinen matikka, saaja tuli näyttämään sitä ja taisi se alamitat täyttävä olla. Pro-sarjassa mateelle oli määrätty 45 cm alamitta. Hetki tästä tunsin painon siiman päässä ja aloin kelaamaan siimaa ylös, kala potki pari kertaa, jonka jälkeen irtosi. Timi oli tullut viereen katsomaan nostokoukun kanssa, mutta turhaan.

Ennen seiskaa uudet tuttavuudet ilmoittivat lähtevänsä, heillä oli pelko perseessä pääsevätkö autollaan pois pieniä metsäteitä. Me yritimme vielä täsmäkalastaa paria löydettyä kalaa, mutta ne eivät olleet yhteystyökykyisiä. 

Luettuasi tämän sulje silmäsi ja kuvittele hetki mielessäsi. Ota käteesi kukkienkastelukannu, jonka suihkua voi säätää. Säädä suihku mahdollisimman sumuiseksi. Nyt suihkuta itseäsi naamaan, eikö ollutkin raikas kastelu? 

Nyt kuvittele samainen kastelukannu painepesuriksi ja vaihda nämä pehmeät vesipisarat jääkiteiksi, jotka lentävät naamaasi 13 m/s nopeudella. Tuntuuko vielä yhtä mukavalta?


Aamun loistava pilkkikeli muuttui mateenkalastuksen alussa Valtteriksi nimetyksi myrskyksi joka koveni kovenemistaan. Timi totesi hieman ennen seiskaa;
”Nyt lähdetään v:tuun täältä!”
Tähän päätökseen oli hyvä yhtyä, pistävät neulat pupilleille ja naamaan olisi hyydyttänyt kovimmankin kalamiehen. 

Porvoon moottoritielle saavuttuamme kävimme läpi kisaa ja letkassa ajon aikana saimme idean, käydään kokeilemassa vielä yksi paikka. Koordinaatit Google mapsiin ja ajoaika näytölle. 
”Jäisi meille reilu tunti aikaa.” 
Niin me kokeilimme vielä kymmenen reiän verran etsiä madetta, mutta kun ei niin ei. 

Pilkki 12 on tullut varmasti jäädäkseen Tammi-Helmikuun vaihteeseen. Kisassa on jatkossa hienoa nähdä millaisia kaloja alkaa löytymään tiimeille. Nyt nousi esimerkiksi huikeita ahvenia 40, 44 ja 45 cm kalat.

Tutuista kalastajista Juuso Triipponen oli Pro-sarjan kolmas, Mikael Jaakkola ja Mikko Paasikivi neljänsiä ja minä ja Timi päästiin 28 cm särjellä ja 17 cm kiiskellä sijalle 8/15 (129,00). 

Fiilistely-sarjassa Kalastajan maailman Otto Cichoracki onnistui kairaamaan tulokseksi 173,20 jolla hänen tiiminsä nappasi podiumin himmeimmän mitalin. Ehkä me näemme hänet ensi vuonna Pro-Sarjassa, tuolla tuloksella olisi tullut viides sija.

Tämä kisa tuli ja meni, nyt on aika keskittyä Pilkkiliigaan ja 5 suuren ahvenen pilkintään jossa riittää selvästi harjoiteltavaa molemmilla.

Ja siellä kaikilla oli niin mukavaa... oi jospa oisin saanut olla kotona!

SUOMEN HAUSKIMMAT KALASTUSKISAT – JÄNNITYSTÄ KOKO KAUDELLE!

”Pilkkiliiga on yksi Kalastusliigojen kilpailusta, joissa voit kalastaa yksin tai joukkueena vapaavalintaisessa vesistössä. Kilpailualueena on koko Suomi. Joukkueen jäsenet voivat hajaantua kalastamaan eri puolelle Suomea oman aikataulunsa mukaisesti. Koko viikonloppu kovaa kalastusta kavereiden kanssa tai ehkäpä parin tunnin iltapisto yksin? Seuraa jännittäviä hetkiä reaaliaikaisessa tulosseurannassa!”




Lähetä kommentti

0 Kommentit