Suomen surkein hauenkalastaja - Oppimatka hauenkalastuksen saloihin

Näillä mennään, kiitos projektin tukijoilla.

Olen tituleerannut itse itseni Suomen surkeimmaksi hauenkalastajaksi ja siksi ajattelin lähteä tutustumaan hauenkalastuksen saloihin. Hauenkalastus on ollut minulle lähinnä sivujuonne lajikalastuksen sisällä ja se on pääosin keskittynyt vain kesälomille Ilomantsiin tai Kalamaratonissa pienten lippojen heittelyyn pienten haukien toivossa.

Nyt on tavoitteeni saada itse määritettyä tuo titteli pois opettelemalla hauenkalastuksen salat ja samalla jakaa oppimani teille blogini ja somekanavieni kautta: Instagram Tik Tok | YouTube

Matkani hauenkalastuksen salojen opetteluun on huvin lisäksi osalta myös työprojekti. Tulen keräämään parhaat opit Happy Angler -kalastusverkkokaupan kalastusvinkit osioon ja itse retkitarinat tänne blogini puolelle. 

Lähtötilanne - ennätyskalat ja kokemukset

KoHeltajien kanssa osui illan viimeisille hetkille reilu kutonen hauki liven keilaan

Kuten introssa kerroin, on hauenkalastus ollut minulle vain sivujuonne tai yksi kalastusvaihtoehto lomareissuilla Ilomantsissa. Koitajoki on ennen ollut uhanalaisen Saimaan järvilohen kutujoki, mutta nykyisin padottu ja kalastusalueilta joissa kalastan myös perattu. 

Appiukon vene on Kangaskosken alla ja sen ylä- ja alapuolella on tullut haukea eniten kalastettua lähinnä täkykalalla.

Tiedän, että joki pitää sisällään isoja haukia, koska olen muutaman ”Markon” karkuuttanut siimojen katkettua.

Ennätyskala on noussut Ruotsin Vätterniltä työreissulla

Varsinaisia haukireissuja on tullut muutamia merelle tai live-kalastamalla sisävesillä. Näiltä on jäänyt saldoksi Suomen vesien heittämällä saatu hauki, joka painoi reilut kuusikiloa, ismetellä ennätys on 8.7 kg / 117 cm. Ruotsin vesiltä työreissulla hauki painoi jo 9,7 kg ja sain sen Kristian Keskitalon kipparoimasta veneestä. Metrikala on listalla, mutta suuremmat on haavenaa.

Osaan pyydystää Suomessa esiintyvistä kalalajeista yli 60 (elämänpisteitä 62), mutta varsinaisesta hauenkalastuksesta tiedän yhtä paljon kuin neulomista, jonka taas vaimoni taitaa silmät ummessakin.

Juuri tähän hauenkalastuksen kokonaisvaltaiseen ymmärtämiseen haluan oppia uutta ja siksi tämä Suomen surkein hauenkalastaja - Oppimatkani hauenkalastuksen saloihin.

2020 Suomen ennätys 57 eri kalalajia kalenterivuoden aikana

Onkivapa ja kevyt virveli vaihtuu raskaaseen hauenkalastukseen soveltuvaan hyrräsettiin, vieheet suurempiin haukishadeihin ja kalareissuja suunnitellaan pääosin tämän projektin ympärille, unohtamatta suurkalaprojektia esim. toutaimen tai särkikalojen osalta. 

  • Tavoitteena lopulta on kerhokala, 10 kg hauki eli suurkala.
  • Tavoite on oppia perusteita, miten löytää kalapaikkoja, mistä löytää kalat mihinkin vuodenaikoihin, miten rigataan shadit tai miten niitä uitetaan. 
  • Live-kalastus on ehkä oma osionsa,  mutta pyrin jättämään sen pieneen osaan koska haluan oppia uutta nimenomaan perusteiden kautta. Janin sanoin; "Ei se saa liian helppoa olla!"

Tervetuloa oppimatkalle mukaani, kaikki tieto on tarpeen. Jos haluat jakaa tietosi hauenkalastuksesta, nappaa minut keulapainoksi kyytiin niin jaetaan tietosi muiden kalastajien iloksi kaikissa eri kanavissa.

Kaupallisessa yhteistyössä oppimatkaani tukemassa

Oppettajana matkalla mukana Jani Haavisto / Mikado

Niin, kaikki kait alkaa siitä jokamieshommasta, eli perusvehkeitä kasvillisuudessa kaislikossa ym. Katsotaan tekniikat, kalan käsittely, toistoja toistoja. Sitten opitaan isommista vieheistä, isompia kaloja, ja lopuksi kun kaikki on "opittu" Niin sitten on aika enkkakalalle ☺

Toki, voi se enkkakala tulla tietty koska tahansa 🙈 - Jani / Mikado Finland

Matkalla on mukana luontevasti työnantajani Happy Anglerin lisäksi myös Mikado Finland. Muita väline lahjoittajia ovat Kuusamon Uistin / Delalande -haukishadit ja pakissa kulkee myös Norolanin suurhaukilusikat unohtamatta legendaarista Rapala Minnow Spoonia.

Raskas hauenkalastus on minulle uutta mutta, ennätyskalan saaminen ei tule jäämään välineistä kiinni!

Vavan ja kelan valinnassa minua auttoi Daiwa Scandinavia. Halusin ettei surkein hauenkalastaja kalasta  huonoilla välineillä, ettei kalan ylös saaminen jää niistä kiinni. Näistä voit lukea lisää seuraavassa postauksessa: Hauenkalastus: Välineet kuntoon - Vavan ja kelan valinta

Haluan olla kaupallisten yhteistöiden kanssa avoin ja jos matkalla tulee uusia tukijoita päivitän heidät listalle.

No pirulainen, mahtava konsepti oikeasti. 👌 Me paatuneet kalastussomen seuraajat on totuttu näkemään vain ja ainoastaan onnistumisia ja isoja kaloja. Kukaan aloittelija ei kumminkaan saa koko ajan onnistumisia ja isoja kaloja.
 
Veikkaan että tuo kiinnostaa pirun monia ja sympatiapisteet on taattu 👍 - Jyrki / Norolan

Tule mukaan matkalle. Minä opin varmasti uusia juttuja, toivottavasti sinäkin. Lähetä kommentti

0 Kommentit