Somehauki Predator – Kilpailukaudelle jatkoa


Happy Angler kalastusverkkokauppa eli työpaikkani lähti yhdeksi tukijaksi Somehauki Predator kilpailuun. Kilpailun ideana on, että kolme parasta saavat lahjoittaa haluamaansa kohteeseen voittamansa rahasumman. Kirjoitin työni puolesta tarkemman artikkelin kilpailun ideasta, lue artikkeli tästä

Kalamaraton ja lajikalastustiimimme Species Fishing Team ei ole aikaisemmin osallistunut näihin mittalauta kilpailuihin, jos Street Fishing kilpailuja ei lasketa mukaan. Nyt sain houkuteltua veneellään mukaan Mikko ”Lirkkimaisteri” Joensivun ja kaiken kalastuksen taitavan Markus Ratisen. Tiimimme monipuolisuus täydentyy tällä kolmikolla.

Mikko tuntee kalavetensä Espoossa kuin omat taskunsa. Markus on jigaustaituri ja minä Suomen surkeimpana hauenkalastajana tuon tuurin mukaan venekuntaan.

Somehauki Predator kilpailun startti ei olisi voinut sujua paremmin. Kolmas heitto kun Mikon veneen laituripaikan vierestä nappasi Orka Small fish -kalajigiin 37 cm pituinen ahven. Treeneissä olimme onnistuneet löytämään ahvenpaikkoja joista +-30 cm ahvenet olivat osuneet niille tarjottuihin vieheisiin. 

Hienoa kisastartti venesatamasta

Ensimmäinen paikka petti, vain pieniä alle 20 cm alamitan pituisia ja muutama tumppi hauki. Seuraavan kaislikon reunassa ahvenilla oli ajopäällä, mutta tästäkin kohdasta kalan koko ei riittänyt mittalaudalle. Kolmas ruovikko ja Mikko päätti kokeilla haukea. Ensimmäinen heitto Calico Cat -lipalla kun siimaa vietiin. Lopulta koukkasin haaviin 75 cm pituisen hauen, tulos tässä vaiheessa jo 102 cm. 

Toinen kala kortille

Tiesimme, että kuha tulisi olemaan haastavin ja suurempien ahventen saanti toinen. Lähdimme kuitenkin tässä vaiheessa haukijahtiin ja matkalla katsoimme yhden kapeikon. Kapeikossa näimme pohjassa suutarin ja muiden särkikalojen seurassa myös pienempiä ahvenia. Paikan vaihto edessä. 
Saavuimme kapeikosta aukeavaan lahdelmaan. 

Paikka ”haisi” hauelle, upeat pitkät ruovikot, joiden edustalla vesikasvustoa ja syvyyttä 2–3 metriä.

Markus laittoi siiman päähän off-set rigatun Savage Gearin Goby shadin. Heittäessä shadia ruovikkoon, nappasi pieni hauki siihen. Samalla kun Markus totesi kalan olevan kiinni, pyörähti todella suuren hauen selkä tärppikohdan vieressä. Pommitimme hetken kasvustoa, saamatta isoon kalaan kuitenkaan kontaktia.

Lahdelma aukeaa edessämme etuoikealla avomerelle, kelohongan latvasta lähti ylväästi merikotka kohti korkeuksia ja painautuneena kelon runkoa vasten bongasimme kanahaukan tarkkailemassa ympäristöä.

Aurinko oli noussut korkealle ja lahdelman rannan metsien luoman tuulensuojan takia, auringon paahde nosti lämpötilaa tukalaksi. Päätin vaihtaa pitkät housut pois ja laittaa shortsit tilalle, vaihtaminen jäi kuitenkin kesken, kun Markus ei jaksanut heittelynsä lomassa kaivaa penkin alta sortsejani. Kalastelin hetken boxereissa. 

Lahdelman oikea reuna oli matalampi ja mökeille oli kaivettu kanavia ruovikkoon. Markus jatkoi Gody shadin heittämistä ja sai mojovan tärpin. 

Vaihdoin Mikado Sicario kalajigin pois ja laitoin tilalle Savage Gearin spinnerbaitin. Oranssiin runkoon olin lisännyt koukkuun pienen jigin, tämä yhdistelmä ui harvan kaislikon ja kasvuston läpi jäämättä kiinni. 

Markus huusi jälleen tärpin merkiksi, kysyin kohdan ja heitin paikkoheiton perään. 

"KALA!"

Tunsin, kuinka kevyt avokelasettini oli luokilla. Kala tuntui todella tukevalta ja olisi varmasti parannus meidän jo kortilla olevaan 75 cm pituiseen. Kala alkoi väsymään ja nyt piti toimia nopeasti. Lämmin merivesi ja väsytetty kala olisi yhdistelmä, joka voisi olla kalalle kohtalokas. 

Kala lopulta väsyi ja sain uitettua sen Markuksen veteen laskemaan haaviin. Märkä mittalauta ja  tägilappu valmiina. Mittaus, kuvaus ja kalan elvytys, painoa ei otettu, mutta kalan paksuudesta arvioimme sen olleen 5-7 kg luokkaa, pituutta kalalla oli 97 cm.

Parannusta 22 cm.

Lähes metrinen hauki oli minimi tavoitteemme, joten oli aika lähteä kohti ahven- ja kuhapaikkoja. Kuhaa tulisimme uistelemaan Laajalahdella, josta Markus oli saanut upeita lähes 60 cm kuhia edellisellä reissulla. Espoonlahdella on kuhia myös, mutta Mikon pyydystämien ja hänen kavereidensa saamien keskipituus pyöri 45 cm luokassa.

Kokeilimme muutaman treeneissä löydetyn ahvenkohdan, mutta kaikista nousi vain pieniä haukia ja ahvenia. Alamitan ylittäviä saatiin onneksi myös kaksi ja näin kortti oli kuhaa vaille täysi. 

Ahvenpaikkojen pettäessä, otimme suunnan kohti Laajalahtea. Espoon rantaraittia seuraileva väylä, on läpileikkaus merenranta asuntojen tyyliin ja kokoon. Toinen toistaan upeampia lukaaleja rannoilla ja saarissa, joiden väliin mahtuu perinteisiä punamultaisia mummonmökkejä. 

Laajalahdelle päästyämme laitoimme uistimet vetoon ja aloimme uistelemaan lahden reunoja seuraillen. Aikamme uisteltuamme, vapa niiasi. 

Yksi monista alamittaisista kuhista kävi näytillä ja sai jatkaa kasvuaan vapautuksen jälkeen. Markus hyppäsi ruoriin ja me otimme päiväunet keulassa. Kiire ei olisi pois lahdelta, kuha piti saada. 

Lopulta noin neljän tunnin ja lähes kymmenen alamittaisen kuhan jälkeen haavissa lepäsi selvästi mittakala. 

Uistelu on rentoa odottelua

Kuha täydensi korttimme ja saimme huokaista helpotuksesta. Tavoite 1. oli saavutettu, eli täysi kortti. Mittaa kuparikyljellä oli hienot 46 cm. 

Aikaa kahden pienimmän ahvenen pituuden kasvattamiseksi oli vielä useampi tunti. Loppuaika menikin siimoja katkoessa pienien haukien kanssa jotka olivat vallanneet löytämämme ahvenpaikat. Monien pienten jälkeen nousi ahven jonka pyrstön pisin ruoto asettui 26 cm viivalle. Lopulta kisakorttimme näytti tältä mihin olimme erittäin tyytyväisiä vaikka jossiteltavaa ahventen osalta jäi. 

  • 97 cm hauki
  • 46 cm kuha
  • 37, 26 ja 25 cm ahvenet
  • Yhteistulos: 231 cm ja sijoitus hienosti 17/69 (pisteitä saaneita)

Somehauki Predator voittajat ja lahjoituskohteen kesä 2024

Somehauki Predator kilpailu on käyty ja voittajaksi kruunattiin RODNECKS, joka on päättynyt lahjoittaa 500 € voittopotin Suomen Vapaa-ajankalastajat Haukitehtaat hankkeelle.

Kilpailun toisen 500 € lahjoituspotin saa Virtavesien hoitoyhdistys ja lahjoituksen suorittaa MaDa Fishing joukkue. 

Kolmannen sijan 500 € lahjoituspotin sijoittaa Team Jännitetty Hauis Pidä saaristo siistinä ry:lle.

Sometekemisestä Valmarinin lahjoittaman 300 € palkinnon lahjoitti Kalatalouden keskusliitolle TACTICALPERCH joukkue.

Spaissarit nähdään myös Somehauki kisassa lokakuussa

Soukan venerannan jädekioski 5/5 palvelu ja pallojen koko

Kipinä syttyi ja meidän jengimme on valmiina myös tuleviin Somehauki koitoksiin, ensimmäinen on edessä 26.10.2024 jolloin kilpailukalana on pelkästään hauki, alamittana 50 cm. Lokakuu on tunnetusti suurhaukien otti kuukausi, joten Suomen surkein hauenkalastaja projekti saa toivottavasti mahdollisuuden tällaisen jahtaamiseen.

Osallistu sinäkin ja tule nauttimaan hauenkalastuksen ilosta hyväntekeväisyyden eteen!
Lue lisää ja tuu messiin!

Lähetä kommentti

0 Kommentit