Helsingin ja pääkaupunkiseudun parhaat siikapaikat – Löydä omasi


Merten hopeakylki siika (Coregonus lavaretus), on monelle avovesikauden avauskala. Helsingin ja pääkaupunkiseudun rannat kätkevät satoja siianongintapaikkoja, joille kalastajat saapuvat jo aamuhämärässä. 

Tutustu listaukseen rannikon siian kalastuspaikoista. Tämä postaus vie sinut läpi Suomen kauneimpien rannikkoalueiden, joissa siika nousee parhaiten. Olitpa sitten kokenut kalastaja tai vasta-alkaja, tämä listaus tarjoaa sinulle tietoa kalapaikoista ja niiden etsimisestä. 

Sukella siian kalastuksen saloihin ja löydä uusi suosikkipaikkasi kalastaa tätä herkullista kalaa. 

Kartasta löydät myös Helsingin viralliset tulipaikat rannan tuntumasta.

Jatkuvasti näkee Facebookin siian onkjat ryhmässä kysymyksiä missä tiedustellaan paikoista Helsingistä tai muualta rannikolta. Esittelen tässä nyt paikkoja ja varmasti joku suuttuu listauksesta, koska ruuhkaa on jo nyt tarpeeksi.

Ruuhkapaikoilla näkee törkeää käyttäytymistä. Vavat heitetään ”viuhkana” laajalle alalle, jolloin viereen ei pääse ja aluetta on vallattu reilusti. Tyhjät matopurkit, siimanpätkät ja roskat jätetään rannalle puhumattakaan laittomista nuotioista rantakivien väleissä.

Omia paikkoja löytää, kun niitä etsii, joten tässä vinkkejä etsintään.

Ravintoketjussa mMatkalla kohti ruokapöytää

Kapeikot ja salmet
, sillan aluset ja edustat ovat hyvä paikka aloittaa siiankalastus keväisin. Virtaava vesi vapauttaa meren jäistä ja osa paikoista ei jäädy talvella ollenkaan. Hyviä esimerkkejä paikoista on Länsiväylän salmet sekä kaikki väylästä sisään päin jäävät salmipaikat.

Uimarannat, siiat etsivät keväisin rantavesistä monisukasmatoja (Polychaeta) sekä muuta ravintoa mm. hietatokkoja (Pomatoschistus minutus). Näitä ravintoeläimiä löytyy napsittavaksi helposti uimarannoilta. 

Huom, yleisillä uimarannoilla on kalastuskielletty. Listaus Helsingin yleisistä uimarannoista löytyy tästä.

Hyviä uimarantoja löydät esimerkiksi Vuosaaren Aurinkolahdesta, Espoon Westendistä tai Matinkylästä tunnetuinta Lauttasaarta ja unohtamatta. Vaikka et saisi uimarannalla kalastaa, löytyy hyviä alueita heti rantojen vierestä.

Kalliorannat, nämä voivat yllättää, koska et välttämättä tiedä, millainen pohja veden alla on. Hyvä esimerkki on Lauttasaaren Espoon puoleiset rannat, näiltä voit saada yhtä hyvin saalista kuin kärjen  parhaimmilta ruuhkapaikoilta.

Niemen kärjet ja selkeästi ulospäin työntyvät rannan muodot mantereen ulkoreunalla ovat myös potentiaalisia siikapaikkoja. Rantoja kiertämällä näkee missä porukka siikaa kalastaa ja myös jälkikäteen on löydettävissä merkkejä kalastuksesta. Vinkkejä kalastuskohdista voi etsiä rannoilta. Kivet, joiden välissä vapa pysyy pystyssä, y-haaraiset kepit ovat näitä yleisimpiä veri- tai suomujälkien lisäksi.

Helsinki, Uutela / Särkkäniemi: Kalastus on kielletty muualla kuin kalastukseen osoitetuilla pai­koilla. Liikkuminen polkujen ulkopuolella on kielletty 1.4.–1.8. välisenä aikana.

YouTube, some ja Google. Sinä löysit tämän tekstin jotain kautta, joten löydät varmasti kalapaikatkin hieman tutkimalla. Siian kalastus ei ole rakettitiedettä, Kalastajan maailman Otto opettaa tällä videolla kaiken olennaisen tästä kalastusmuodosta. 

Myös kirjoittamani artikkeli Happy Angler verkkokaupassa kertoo kaiken olennaisen siian kalastuksesta, lue vinkki tästä.



Katso vaikka KalastusKanavan video Helsingin siikapaikoista. Videolla Skes ry:n varapuheenjohtaja Markus Ratinen ja kanavan pitäjä Mika Viitanen kertovat parhaat rantakalapaikat Helsingistä. Katso video tästä.

Veneilijälle paikkoja löytyy reilusti. Ulkoilusaaret tai vene vain ankkuriin ja vavat pyyntiin.

"Paras paikka on edelleen löytämättä, joten etsi omasi!"

Suosittuja siikapaikkoja muualla suomesta

Alla oleva listaus päivittyy sitä mukaan, kun uusia tunnettuja siikapaikkoja tulee vastaan. Tällaisien paikkojen kertominen ei ole keneltäkään pois, koska tiedon löytää muutkin.

Inkoon siikapaikat

Kirkkonummen siikapaikat

Porvoon siikapaikat

  • Emäsalo

Sipoon siikapaikat

  • Kalkkiranta

Turun siikapaikat

  • Ruissalon rannat, Kuuvannokka

Siiankalastus pohjaonkitekniikalla vaatii yli 18 vuotiaalta aina kalastonhoitomaksun ja kun käytössä on useampia vapoja myös alueellisen kalastusluvan. Helsingissä tämä lupa on viehekalastuslupa luvalla saa käyttää kerralla kolmea vapaa. 

Helsinki, Espoo, Vantaa ja muut pääkaupunkiseudun siian onkijat, parhaat syötit saat Jig.fi / Onkitukusta Vantaan Petikosta.

Tutustu lupiin ja lupaehtoihin Kalakortti.com palvelussa.


Lähetä kommentti

0 Kommentit