Muistokirjoitus: Matti Salonen 1946–2021

Iskä tekemässä sitä mitä rakasti. Kuva: Atte Sakari


Lehdenjakaja Matti Paavali Salonen kuoli pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana Malmilla 24.12.2021. Hän oli 75-vuotias, syntynyt Helsingissä 1. syyskuuta 1946.

Salonen sai päästökirjan Herttoniemen kansakoulusta 30.5.1962 eikä näiden perusoppien jälkeen opiskellut lisää. Päästökirjan numeroista erottuu käyttäytyminen ja huolellisuus, joiden numerot olivat todistuksen korkeimmat.

Hänen pitkä työhistoriansa sai alkunsa vuonna 1962 maalaamoapulaisena Helsingin Vartiokylällä toimineessa T:mi Rae, poltto- ja ruiskumaalaamossa, jossa Salonen toimi maalaamoapulaisena.

Sekalaisia aputöitä Kontio & Kontio yrityksessä tekemisen jälkeen Salonen vakinaistettiin ja siirrettiin varsinaisen varastomiehen tehtäviin kala-, pakaste- ja vihannesvarastoon. Viimeisen vuoden yrityksen palveluksessa hän toimi kalavaraston vastaanottoja- lähettäjänä, jossa hän toimi vuoteen 1973 asti.

Matin elämä mullistui, kun hän tapasi tulevan vaimonsa toimiessaan Helsingin kaupungin suomenkielisen työväenopistolla tuntipalkkaisena vahtimestarina. Tämän kohtaamisen ansiosta syntyi kaksi lasta ja nyt Salosia tässä sukuhaarassa on jo neljässä polvessa.

Vahtimestarin töiden rinnalla hän toimi päätoimisena vaakaajana Helsingin kaupungin teurastamolaitoksessa.

Tämän työjakson jälkeen alkoi työt Helsingin kaupunginteatterin suurella näyttämöllä näyttämömiehenä ja vahtimestarina viisitoistavuotta ja sai nähdä aikansa teatteritähtien esittämänä aikansa mestariteokset.

Uuden vuosikymmenen alussa Salonen siirtyi jakamaan yöaikaan sanomalehtiä kotiseudulleen Ala -ja Ylä-Malmille. Varhaisjakelussa jakopiirien asukkaat tulivat tutuksi ja osa odottikin lehteä jo portilla. Varhaisjakelusta jäi lopulta eläkkeelle.

Työtodistusten lopussa arviot kertoivat kuinka hänen osoittaneen kiitettävää työtaitoa ahkeruutta sekä käytöstä. Vatsakipukaan ei estänyt suorittamasta loppuun jakopiiriinsä ja velvollisuuttaan toimittaa aamuhesaria. Kipu paljastui Malmin sairaalassa lopulta pamahtaneeksi paksusuoleksi.

TYÖURAN jälkeen Matti oli aikaansaava toimija Helsingin Malmilla virtaavalla Longinojalla ja omalla kasvimaapalstallaan auttaen palstalaisia sekä opastaen purolla ulkoilevia tuttuja sekä tuntemattomia. Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura SKES ry on nimittänyt Matti Paavali Salosen kunniajäsenekseen nro 4.

ihminen kenestä ei ole kenelläkään mitään pahaa sanottavaa.

Matti oli hieno persoona, joka ei koskaan pitänyt itsestään ääntä, mutta joka auttoi aina kun joku apua tarvitsi.

Ystävällisen ja ihmisläheisen Matin lähipiiriin kuuluivat vaimo, kaksi lasta perheineen sekä sisarukset perheineen ja uskolliset retkikumppanit.

Lähetä kommentti

0 Kommentit