12.3.2016

Viisi vinkkia Kalamaratoniin

Turku vuonna 2014, ykkös sija 24.lajia vierailta vesiltä 2 päivän treeneillä.

Moni kaverini ja uusi tuttavuus kysyy mikä Kalamaraton kilpailussa viehättää, miksi vedät itsesi äärirajoille ja kalastat mitättömiä lajeja ympäsi Suomen?

Jos sinä, juuri sinä siinä näytön toisella puolella vähänkään mietit, että lähtisit tähän Suomen vaativimpaan kalastuskilpailuun mukaan niin lue nämä vinkit ja lähde mukaan.

Tulen käymään vinkkejä tarkemmin läpi ennen kilpailua ja pyrin näin madaltamaan jokaisen kynnystä lähteä mukaan kisaamaan.

Olisiko minusta siihen, 24 tuntia kalastusta eri kalajien perässä?

Nämä ohjeet pätevät kaikissa nykyisissä kisakaupungeissa kun niitä hieman soveltaa.

Nopein 10-lajin tunnistusaika vuoden 2014 Helsingin Kalamaratonissa.
1. Tiimi, yksin et ole mitään, mutta tiimin kanssa olette joukkue. Sinun on luotettava jokaiseen jäseneen kuin kiveen, tiedettävä ja tunnettava mihin kaveri pystyy ja mikä on hänen erikoisalansa. Tai kiteytettynä, sinulla on oltava heidän kanssa helvetin hauskaa ja nautitte kaikki yhdessä olemisesta. Mikäli kolmen jäsenen hankinta ei onnistu saatte kahdestaankin kalastaa kolmella vavalla.

Itse saan olla kiitollinen tiimistäni, Markus, Mikko ja Timi kaikki kovia kalamiehiä ja jokainen myös hyviä ystäviä. Olemme käyneet läpi ilot ja surut yhdessä ja nämä kokemukset ovat vahvistaneet tiimimme yhteishenkeä. Jokainen meistä on tutustunut Kalamaratonin kautta, tästä ja monesta muusta  asiasta tulee sanontani; "Kalamaraton on enemmän kuin kilpailu, se on elämäntapa".

Hetki ennen kilpailun alkua on hyvä tehdä viimeiset viritykset.
2. Välineet, panosta sen verran, että varastosta löytyy sen perinteisen onkikohon sijaan herkempi kilpaonkilaite jossa pienempi koukku. Tämä auttaa kilpailussa pitkälle, vielä kun repussa on valmiiksi oikean mittaiseksi mitattuja vara onkilaitteita joissa eri kokoisia koukkuja sujuu kilpailussa välinerumpa kuin tanssi.

Onkivälineiden lisäksi lajimäärää saat kasvatettua pienemmällä ongella, niin kutsutulla lirkillä. Lirkkimisellä voi koukuttaa pieniä lajeja mm. allikkosalakka, hietatokko, mutu, kolmi -ja kymmenpiikki jne...

Virveli kuhan jigaamiseen ja millä voit litkata silakan sekä heitellä lusikalla haukipojon. Kilpailuvälineistön voi viedä hifistelytasolle, mutta perusongella ja virvelillä pärjää. Perhomiehet saavat etulyöntiaseman esim Turun ja Kotkan kilpailussa kun voivat hyödyntää taitojaan kirjolohen pyydystämisessä koskialueilta.

Otsalamppu tai taskulamppu tarvitaan jos halutaan kalastaa yöllä "lirkkilajeja". Pimeän laskeuduttua matalilla rannoilla alkaa elämä. Piilosta tulevat saalistamaan kivisimput ja kivinilkat, näet helposti hieta -ja liejutokot vaalealta pohjalta ja muutenkin mahdollisuus sattumalajeihin kasvaa. Yö on Kalamaratonin hienointa ja myös vaativinta aikaa.

Mikäli et pysty paikanpäällä käymään tutki karttoja, ilmakuvia ja valokuvia netistä. Hyviä palveluja on mm. Bing mapsKansalaisen karttapaikkaNavionics ja eri kaupunkien karttapalvelut.

Lyhyt lista pitäisi sisällään seuraavat välineet:
  • Mato-onki, kilpaonkilaite jossa koukun koko 12-20
  • Lirkki-onki jossa koukkuna pienin mahdollinen kaupasta löytyvä (koko 26-32)
  • Virveli, jigejä, haukivieheitä, silakkalitka
  • Otsa -tai taskulamppu
Uutta kalapaikkaa testaamassa

3. Paikkatieto, kerää ennen kilpailua netistä mahdollisimman paljon tietoa eri kalalajien pyyntipaikoista. Esimerkiksi Helsingin kilpailun osalta löytää noin 80% lajien pyyntipaikoista käyttämällä Google -hakupalvelua ja ainakin 50% paikoista voi kaivaa blogistani käyttämällä tunnistetta Kalamaraton. Alla listattuna muutamia blogeja joista saa todella paljon kaivettua tietoa eri kalajien pyynnistä ja pelipaikoista.

Täplätön mustatäplätokko

4. Tutustu kalalajeihin, pyyntitapoihin ja kalapaikkoihin. Tiesitkö, että sorvan saa helpoiten ruovikoiden keskellä olevista aukkopaikoista tai kannattaako haukea yrittää merelta vai joesta? Millaisessa paikassa turpa viihtyy tai miten saat tulvivalta joelta törön napattua? Lajeihin liittyvä tärkein vinkki on kuitenkin tämä.

Älä heitä mitään lajia pois jos olet siitä vähänkään epävarma. Särkikalat menevät helposti sekaisin ja kokenutkin kalastaja voi tunnistaa lajin väärin. Lajituomarit tarkistavat lajit ja kertovat mitkä olette saaneet, tunnistuksen yhteydessä voitte kysyä vinkkejä lajin tunnistamiseen.

  1. Kirjoita lajit jotka tiedät kilpailualueelta löytyvän paperille tai tietokoneelle. 
  2. Listan teon jälkeen mieti tiedätkö jollekin tietylle lajille sopivan kalapaikan. Kirjoita paikka kyseisen lajin kohdalle. Täydennä listaa kaikkien lajien osalta joille paikka on tiedossa.
  3. Jaa listan lajit "varmoihin", esimerksi puistolammikoiden ruutanat tai särki, salakka, ahven...
  4. Mieti löytyykö sinulta tarvittavat välineet listan lajien pyyntiin


Aamuyön kahvipalvelu

5. Viimeinen, muttei vähäisin vinkki: Haasta itsesi. Vuorokausi parhaiden kavereiden kanssa kalassa, aamun ensi säteet valvotun yön jälkeen, aamukaste ja heräävä kaupunki. Aamukahvilla muistelette mennyttä yötä ja sitä kuinka te ajoitte halki hiljenevän keskustan miettien mitä kalalajia lähtisitte seuraavaksi jahtaamaan.

Enemmän kuin kilpailu. Kahvihetki Ruissalonkärjessä Pyöräilevien Lahnojen seurassa.
Yön onnistumiset nosti lajilistalle kivisimpun ja kivinilkan, kaksi uutta elämänpistettä monelle. Upeita kaloja joiden piirteet piirtyy verkkokalvoille ja ne muistaa pitkään. Tekstin loppuun on upotettu muutama eri kalajin pyyntivideo, näista saat sen tarvittavan tiedon tekniikasta jolloin sinulle jää vain paikkojen selvittäminen.

Nämä on niitä kokemuksia joita muistellaan kisan jälkeen ja minkä takia kalenteriin ilmestyy hyvissä ajoin merkintä: Kalamaraton!

Oma historiani pitää sisällään järjestely puolella toimimista ja lähes 20 läpi vedettyä Kalamaraton -kilpailua kolmessa eri kaupungissa. Tänä vuonna listalle tulee neljäs kun pääsemme tiimin kanssa näyttämään taitomme Kotkan vaativille vesille.


Näistä kilpailuista kotiintuomisina kolme voittoa joista tuplat vuonna 2014. Voittoja tärkeämpiä on kuitenkin kilpailujen aikana solmitut uudet ystävyys-suhteet. Helsinki, Turku, Joensuu ja tänä vuonna mukaan tulee Kotka. Neljä kaupunkia joissa jokaisessa on kalakaveri valmiina jos sinne eksyy.


Elämäsi ensimmäinen Kalamaraton on edessä, otatko haasteen vastaan?

Ensikertalainenkin voi yltää hyvällä selvittelyllä ja harjoittelulla huipputulokseen, tästä mallia voi katsoa Urpoerämies Production kisavideosta.
Kalamaraton Turku, Kotka ja Helsinki odottaa, tule ja haasta itsesi. Ilmoittautu nyt.Ei kommentteja:

Suositut tekstit