7.3.2016

Kirja-arvostelu: Suomen kalalajien tunnistusopas

Vertailutaulukko - Simppeli ja toimii!
Kalastajan "raamattu" Suomen kalat on saanut matkaversion. Versiossa Sakke Yrjölän taiteilemat lajikuvat ja Hannu Lehtosen sekä Kari Nybergin tekstit pääsevät esittelemään Suomen kalalajit uusissa pienemmissä kansissa.

Kirjan 221 sivua esittelevät 71 maassamme esiintyvää kalalajin + harhailijoiden lisäksi myös kalojen käsittelyn, dokumentoinnin, uhanalaisuuden ja historian.

Kirjan ensimmäinen ja viimeinen aukeama kertoo kahdella silmäyksellä työn jonka Sakke teki Suomen kalat kirjaa varten. Jokainen kynän ja pensselin veto näkyy kaloissa ja lopputuloksesta saamme nauttia pitkälle tulevaisuuteen.

Kirja on erinomainen apu peruskalastajalle ja himofongari saa siitä ne viimeiset vinkit joilla tunnistaminen onnistuu myös ilman kirjan mukana kantamista.

Itse olisin kaivannut vain lajeihin keskittyvää kirjaa. Tämä olisi vähentänyt sivumäärää ja opuksesta olisi tullut mukavampi kalareissuilla mukana kuljetettavaksi.

Vinkkinä Sakelle, näistä vertailutaulukoista voisi tehdä matkaversion jossa olisi vain kaikki olennainen eri lajien tunnistamiseksi.

Erityiskiitokset kirja saa juuri vertailutaulukoista. Taulukoissa on päällekkäin lajeja ja jokaisen lajin tärkeimmät tuntomerkit on kirjattu lajin kohdalle. Vertailutaulukot ovat ehdottomasti kirjan parasta antia tunnistamisen opettelemiseen ja eri lajien tuntomerkkien vertailemiseen.

Jokaisesta lajista on kerrottu seuraavat tiedot: Nimet eri kielillä, elinympäristö, tuntomerkit, samannäköiset lajit, pituus ja paino sekä esiintymisalue.

Kirjan hinta 20€ ei päätä huimaa ja suosittelen hankkimaan repun sivutaskuun jos lajien tunnistaminen on hivenenkin epävarmaa.

Kalamaratonaristin must hankinta jos särki, säyne, seipi, lahna, pasuri, sorva, vimpa, turpa, hietatokko, liejutokko, mustatokko, mustatäplätokko, salakka tai toutain menee keskenään sekaisin ;)

Teille jotka jostain syystä ette halua kirjaa hankkia antaa Sakke kirjassa vinkin; "Vieraan kalalajin selvittää nopeimmin laittamalla siitä kuvia (eri puolilta) Facebookin Fongaus-ryhmän seinälle."

4,5/5

Ei kommentteja:

Suositut tekstit