28.5.2012

Helsingin Kalamaraton takana, Joensuu edessä

Mutupuro löytyy tällaisesta paikasta.
Rakas vaimoni on vuosittain sanonut että, onneksi Kalamaraton on vain kerran vuodessa. Tämä vuosi tulee tuomaan ensimmäisen kerran poikkeuksen tähän sanontaan. Tämän vuoden jälkeen sen voi samantien heittää virran vietäväksi.

Joensuun vedet ovat minulle yhtätuttuja kuin oman kalareppuni taskujen ja lokerojen sisältö. Olen tutkinut ja merkinnyt Google mapsiin paikkoja joita olen netistä löytänyt. Yllättäen huomaan että, ennakko suunitelmat ja ajatukset ilmestyvät kartalle suuntaa-antavasti niihin paikkoihin mitä olin pienessä mielessäni pähkäillyt. Avaan nyt hieman jo tehtyä pohjatyötä ja avustan näin mahdollisesti kilpailuun osallistuvia joukkueita joille Kalamaraton ei ennakkoon ole tuttu tapaus.


Joensuun kilpailussa 10-lajin rajapyykkiä vastaava tarkistusaika tulee 7-lajin kohdilla. Uskoisin että, alla oleva lista on suuntaa antavasti tulevan listamme kaltainen. Ensimmäinen kilpailu uusilla vesillä ja vieraspaikkakuntalaisena kilpailuun osallistuminen antaa hyvän etumatkan paikallisille joukkueille.


Suljua: särki, seipi ja säyne.
Omat kokemukseni alueen kaltaisista vesistä sijoittuu noin 70km päähän Ilomantsiin.

Paikkojen lajistossa suurimman osan saalistaa muodostavat ongittaessa seipi, särki ja säyne. Ensimmäiseksi kohteeksi täytyy valikoida joku paikka Pielisjoella missä saa onkia, missä on mahdollisuus saada montaa lajia ja mm... Check! Suljua = pientä kalaa pitäisi siis löytää...

Suunnitelmiin kuuluu vierailu Kolvananuuron rotkolaaksossa, olen onneksi aikoinaan käynyt tekemässä jutun kyseisestä paikasta ja se oli todella hieno elämys Lue juttu.

Vuosittain ajamme Kuusojan ylitse kun menemme vaimoni vanhempien luokse Ilomantsiin. Tämäkin kaunis joki on monesti ollut mielessä kalastuspaikkana, tänä vuonna ehkä tämäkin kalastuspaikka tulee koettua.

Tämän vierailun kohteena on mutu, taimen sekä harjus. Mahdollisesti Kuusojan sivupuroista etsinnän kohteeksi joutuu kirjoeväsimppu.


2011 lirkki matikka
Lisäksi mielenkiintoisen lisän tuo Pielisjoki, sekä muut virtavedet joita kilpailualueelle sijoittuu. Näistä paikoista on tarkoitus tavoitella jalompisukuisia kaloja, mm. taimen, harjus ja jostakin pienemmästä purosta voi löytyä puronieriääkin. Mikäli edellinen kohde tuottaa pettymyksen voi jalokaloja yrittää tästä paikasta.

Olen kerran tehnyt lirkkireissun öiseen aikaan kilpailualueelle Enossa. Rannalta löytyi perinteisesti kivisimppuja, ahvenia, särkiä sekä made ja kivennuoliainen.

Kaksi jälkimmäistä lajia voisi olla kovat vetää kilpailussa, tähän jopa uskon koska näitä lajeja on huomattavasti enemmän Joensuun alueella kuin Helsingissä. Todennäköisesti matalat kivikkoiset joen -ja järvenrannat tarjoavat nämä pari lajia saalisämpäriin.

Oman aikansa  vaatii myös jalommat kalat, näitä uiskentelee kaupungin koskialueella. Näitäkin on ehdittävä tavoitella kuten löydettyä suutaripaikkaakin.

Tässä koitoksessa mennään fiilispohjalla ja katsotaan tunteeko sitä etsittävän kalalajin mielenoikut ja elinalueet. Uskoisin että, lirkkikaloiksi jää made, kivennuolinen sekä kivisimppu.

Kokoonpano kilpailuun
Elämäni taimen Möhkönkoskelta.

Alustavissa suunnitelmissa oli tavoitteena lähteä Helsingin kisassa tiimissäni olleen Mikon kanssa vetämään läpi myös tämä kilpailu. Nyt saammekin lähtemään kaksi joukkuetta Helsingistä. Toisen kipparina minä ja toisen Mikko.

Minun tiimiini kuuluu Team Teistin/Skes-Amatöörien Jesse R sekä XXL-Kalastajien Antti U. Usko tiimiini on kova, tässä on lajikalastajia jotka tuntevat lajit sekä pyyntitekniikat.

Mikon joukkueessa on hänen kalakaverinsa. Tulemme ainakin alkuvaiheessa liikkumaan kimpassa ja katsotaan missä vaiheessa tiemme erkanevat.

Tavoitelajilista ja timeline on suunniteltu seuraaville lajeille:

Lista on suuniteltu "todennäköisyys" -ja aikaa vievyys järjestyksessä. Uloimpana paikkana tulee todennäköisesti olevaan Eno ja suurin osa lajeista haetaan keskustan lähialueilta. Todennäköisesti nämä suunitelmat kusee urakalla, ompahan kuitenkin jotain pohjaa mitä lähdetään yrittämään.

Ensimmäisen uuden kilpailun läpikäymisen tavoitteena on tutkia mahdollisimman paljon paikkoja ja tehdä tätä kautta pohjatyötä seuraavien vuosien kilpailuja varten.

  • Ahven, Seipi, Särki, Lahna, Hauki, Säyne, Salakka, Kolmipiikki
  • Taimen, Harjus, Kirjolohi, Siika
  • Muikku, Mutu, Kuha
  • Kivisimppu, Kivennuoliainen, Made, Ankerias
  • Suutari, Karppi, Ruutana
Kaksi viikkoa jäljellä, viimeinen päivä ennen kisaa on pyhitetty täysin treenaamiselle. Viimeisen päivän tavoitteena on tutustua kaupungin kalapaikkoihin ja sisäistää navigaattoriin ajoreittejä. Intoa kilpailuun on kuin pienessä kylässä.

Skes Taimentiimi sekä Skes Stadin urhot ovat valmiit vaihtamaan farkut verkkareihin ja lähtemään samoilemaan lajien perässä. Me olemme valmiina, oletteko te?

3 kommenttia:

Marvin kirjoitti...

I met Antii, his father and friend today in Ruoholahti. It was a blessing to be able to talk to him and fish along side all of them. I look forward to meeting him again in the future.

Marvin kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Juha Salonen kirjoitti...

I hope you understood poor English. I kept chatting with you and would be great to meet you make another springtime flowers. I am leaving on summer vacation trips, and a couple of weeks after my vacation to somewhere we could go around to fish for? Send e-mail me or comment in this way. (Made by Google) :D

Suositut tekstit