Jääpiikki / jääsauva on retkiluistelijoiden ”tuntosarvet”. Sauvat toimivat retkiluistelijoille vauhdin ottamisen lisäksi myös jään tutkimisessa. Sauva menee läpi noin 7 cm jäästä, joten jäällä liikkujat tietävät, onko turvallista edetä vai ei. Me pilkkijät ja talvikalastajat voisimme ottaa myös sauvan käyttöön vakiovarustukseen omille retkillemme.

Olen kauden 2024–2025 tutkinut jäätä sauvalla pilkkiretkilläni ja huomannut kuinka nopeasti selviää uskaltaako edetä jäällä vai ei.

Varuste.net tilaamani TSL Semnoz XL Ice Skating -retkiluistelusauvat. Kuva: Varuste.net

Otin itse jääsauvan käyttöön tilaamalla Varuste.netistä retkiluistelusauvat, näistä toisen sauvan annoin ystävälleni Timille. Hankinnan voi jakaa kalakaverin kanssa, jolloin kustannukset saa alhaisemmaksi. Jääsauvojen hinnat alkavat 50 € tienoilta ja nousevat yli 100 €. 

Sain idean tämän tee-se-itse ohjeen tekemisestä, kun näin kuvassa olevan Pekan tekemän jääpiikin. Pekan piikki oli tehty teräksestä ja harjan varresta. Metalli on kiinnitettu letkukiristimillä varteen. Helppoa, nopeaa ja yksinkertaista.

Jääsauvalla voit tutkia jäätä edestäsi helposti ja nopeasti.
Kerralla kun tekee kunnollisen kestää se vuosia. Kuva: Pekka Lindblad

Helppo valmistaa: Jääsauvan valmistaminen on yksinkertaista ja edullista. Voit tehdä sen itse kotona muutamilla perusvälineillä. 

Olen yrittänyt yksinkertaistaa ohjetta mahdollisimman paljon ja mielestäni olen löytänyt kestävän, kustannustehokkaan ja mahdollisimman vähillä työkaluilla toteutettavan jääpiikin. Itse piikin pituus sauvan kärjessä on syytä olla vähintään 10 cm pituinen, tällöin tiedät, että se yltää läpi alle mitan paksuisesta jäästä ja sauvan pituus mieluummin hieman pidempi kuin lyhyempi. 

Pidemmällä sauvalla pystyt tarkastamaan jään paksuutta kauempaa mahdollisesta heikon jään alueesta.

Työkalut ja tarvikkeet jääsauvan / jääpiikin tekoon


Jääsauvan / jääpiikin tekovaiheet

  • Kiinnitä harjanvarsi tai rima kiinni ruuvipenkkiin ja etsi riman keskipiste.
  • Poraa reikä vaakasuorassa riman suuntaisesti noin x cm verran / kolmas osa kiila-ankkurin tai metallin pituudesta. 
  • Paina/lyö kiila-ankkuri pohjaan asti poraamaasi reikään ja laita halutessa 2-komponentti liimaa reikään ennen paikalleen laittoa.
  • Kiristä kiila-ankkurin pulttia niin, että itse ankkuri osa aukeaa riman sisään. 
  • 💥Älä kiristä liikaa, vaarana on, että puu halkeaa.  💥
  • Vahvista puuta putkenkiristimellä kiinnittämällä se riman alaosaan. 
Tekemässäni jääsauvassa piikin pituudeksi jäi reilut 8 cm mikä on hieman liian lyhyt, mutta testiversiota tässä tehtiinkin. Etsisin pidemmän 150–200 mm kiila-ankkurin ja tekisin jääsauvan piikin siitä. Tällöin piikin pituudeksi jäisi vähintään 10 cm.

Jääsauvan / jääpiikin käyttö

Edetessäsi jäällä koputtele sauvalla jäätä. Jos vähänkään epäilet, että edessä oleva jää ei kanna lyö sauvalla kovempaa. Jääsauva / jääpiikki menee läpi alle 10 cm teräsjäästä, jolloin tiedät, että reittiä kannattaa muuttaa. 

Sauvan etu on se, että se mahdollistaa jääpaksuuden tarkastamisen ilman, että tarvitsee seistä heikolla jäällä, mikä on välttämätöntä kairauksen yhteydessä.

👉 Huom! Muista, ettei jää ole tasapaksuista tai laatuista!