Helsingin Kalamaraton 2024 - Tunteita kilpailusta

Voiton ratkaissut kampela

Opetushallituksen sivulta löytyy sivu, jolla on listattuna 104 eri tunnetta. Yhden vuorokauden ja sitä edeltävien päivien aikana näistä suurin osa tulee käytyä läpi. Tämä tarkoittaa vain ja ainoastaan sitä, että Kalamaraton on lähestymässä tai se on jo taakse jätettyä elämää. 

Kirjoitin blogitekstin, ennen kisaa, jossa ilmoitin, että kilpailu tulisi olemaan viimeinen vähään aikaan ja vuoden 2025 kilpailuun en osallistuisi. Tekstin julkaisin kisan starttihetkellä, ettei kenellekään tulisi sellainen kuva, että mahdollinen sijoituksemme olisi syy päätökseeni.

Ajattelin tämän vuoden kilpailusta kirjoittaa tunteiden kautta, valitsin 104 tunteesta joitain mitä kisan aikana tuli koettuja. 

Haaveellisuus oli läsnä, kun lauantaina Honkaluodossa juttelin muiden kilpakumppaneiden kanssa. Jokaisella oli omat suunnitelmat ja haavelajinsa mitä lähteä kilpailussa pyytämään. Aina haaveissa luki 2016 vuoden Kalamaraton kisapaidassa, haaveissa osalle osalla ei. 

Meidän haaveissamme oli edellisvuonna missatut turpa ja mutu. Näihin panostettiin ja ne myös löydettiin, vaikka mutu meinasi aiheuttaa harmaita hiuksia aluksi. Harjoituksien teema oli; Perusasiat kuntoon, muu on plussaa. 

Team FishingPois & Species Fishing Team

Epätoivo ja turhautuneisuus meinasi iskeä, kun kolmas tunti vimman onginnassa alkoi. Vierestä nousi kisaajille yksittäisiä vimpoja, ja kuten kalamäärädatasta huomaa nousi hivenen yli puolelle kisaajista lajipiste tästä lajista. Lopulta rauhallisuus ja tieto siitä, että kilpailuaikaa on reilusti jäljellä, poisti epätoivon ja loi uskoa tulevaan onnistumiseen.

Ilo muiden, mutta myös omista onnistumisista. On hienoa olla avuksi toisen joukkueen miekkasärjen tunnistamisessa tai toutaimen haavitsemissa. Ilo muiden onnistumisesta välittyy ympärille ja antaa toivoa myös muille paikalla olijoille. Ehkä seuraavaksi on minun vuoroni, voi ajatella mielessään.

Intohimo kalastukseen on tiimimme vahvuus. Vaikka jokainen kalastamme omalla tavallamme eri syistä, on yhteinen intohimo menestyä Kalamaratonissa. Tämä tunne ajaa meidät vuosittain Honkaluotoon katsomaan mihin rahkeemme ja mihin treenimme riittävät. 

Hämmästys ja onni oli suuri, kun Mikko bongasi kampelan. Etsimme muita lajeja, kun tämä upea ilmestys sattumalta löytyi. Aikaisemmista kampelan pyyntikerroista oppineena, sain kalan jälleen ottamaan ja onnistuin saamaan meille todella kovan lajipisteen listalle. Ilman Mikon tarkkanäköisyyttä, olisi tämä pistekala jäänyt löytymättä. 

Päätimme ikuistaa hetken ja Timi laittoi puhelimen nauhoittamaan videota samalla kun hän ammattimaisesti opasti mihin pitää mennä poseeraamaan. Kampelan mitalla on voitto tullut nyt vuonna 2022 ja 2024. 

Olen näissä kilpailuissa oppinut kampelan pyytämisestä todella paljon, mutta nämä salat saa jokainen itse opetella. Hauskaa oli myös, että Mikko ”Lirkkimaisteri” bongasi ja nappasi myös särmäneulan, vaikka rakkoleväpuskassa lymyileväksi vaskikalaksi ensiksi luuli. On se epeli.

Väsymys on kilpailun tiimellyksessä harvinaista, mutta kisan edetessä tämä tunne tulee väkisinkin esille jokaisessa. Mikko ja Timi nukkuivat paikasta toiseen siirtymät, Markus oikaisi itsensä puistonpenkille ja itse ummistin silmäni nurmikolle pohjaonkien ollessa pyynnissä. 

Kiitollisuus tunteena tulee siitä, että saa olla osa tiimiä, josta kaikki ovat myös rakkaita ystäviä kalastuksen ulkopuolella. Tuki ja turva, olkapäät joihin heikolla hetkellä nojata. Kiitollisuus nousee esille myös siitä, että saa olla osa yhteisöä, jossa ihmisiä näkee kerran vuodessa, mutta silti juttu luistaa kuin olisi eilen nähty viimeksi. 

Mies, jonka nimeä en muista on Erkki, hänenkin nimensä nyt muistan:
Mies, jonka nimeä en muista eli Erkki. 

Kunnioitus kanssakilpailijoita kohtaan, tässä kilpailussa ei ole väliä kuka voiton vie koska he ovat voittonsa ansainneet. Tiedon, taitojen ja tuurin osuessa kohdalleen kuka tahansa voi olla mestari. Vietetyt tunnit rannoilla ja kilpailuissa antaa tietoa ja taitoa, joiden kertyessä lopputulos näyttää tehdyn työn lopputuloksen. 

Laji kerralla kohti kärkeä, joka vuosi oppii jotain uutta ja nämä tiedonjyväset tarjoavat mahdollisuuksia joka kerta enemmän kuin edellisellä kerralla.

Levottomuus valtasi mielen, kun ennen viimeistä kahta tuntia AC Nappasko onnistui nappaamaan miekkasärjen nousten lajimäärässä jo 29-lajiin. Viimeiset kaksituntia olivat tuloksien osalta pimeitä ja mietimme skenaarioita mielessämme. Vaihtoehdot olivat:

  • AC Nappasko saa yhden lajin lisää joka on kampela (poistaa kampela ässän)
  • Joku joukkue saa kampelan ja AC Nappasko saa yhden lajin lisää (poistaa kampela ässän), voitto AC Nappaskolle nopeammalla 10-lajin tunnistusajalla 13:47 vs 14:59
  • AC Nappasko saa kolme lajia (yksi laji enemmän)
  • Koska kilpailussa on kaikki mahdollista, kävimme kaikki skenaariot läpi kalastaen 11:30 asti toivoen säyneen nappaavan syötteihimme.

Ystävällisyys ja muiden auttaminen on aina ollut tiimillämme tärkeää, ja tänä vuonna saimme auttaa toisia joukkueita mm. haavitsemalla yhden joukkueen toutaimen, lainaamalla haavia toiselle tiimille sekä antamalla syöttejä jengille, jonka matopurkki oli kadonnut kilpailun tiimellyksessä. Pyrimme myös kertomaan pyyntivinkkejä lajeihin, joiden osalta kilpailua ei ratkaista.

Ylpeys ja rakkaus omaan jengiin. Siitä miten hienoja ihmisiä on rinnalleen löytänyt tämän Suomen vaativimman kalastuskilpailun kautta. Sisukkuus ja sinnikkyys ei tästä jengistä lopu!

Voitonriemu ja itsensä voittaminen

AC Delirium Marco ja Olli, Timi, minä, Markus ja Mikko, AC Nappasko Janne, Viksu ja Tamo.

Kilpailuista jaloin on sellainen missä voitto on vain yksi osa kokonaisuutta. Lopulta sillä ei ole väliä kuka voittaa, vaan se, että kilpailuun osallistuu. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, me jopa toivoimme Jannen kipparoiman AC Nappasko voittoa, mutta nyt kampelan mitalla voitto kirjataan meidän nimiimme. 

AC Nappasko on tasainen suorittaja ja kun katsoo heidän sijoituksiansa ovat ne poikkeuksetta top 10 sisällä. (2,5,9,10,7,10,7,7,7)

Voitonriemu on tunne meille jokaiselle kisan läpi vetäneelle, me teimme sen jälleen kerran. Itse 30. kerran. Yritän nyt ottaa etäisyyttä Kalamaratonista hetkeksi ja katsoa mitä tulevat toukokuut tuovat tullessaan. Talvilomat ainakin jätän kilpailuja varten käyttämättä kuten viimeiset 10-vuotta olen käyttänyt. 

Lopullinen lajilistamme () merkitty erottava laji AC Nappakseen

  1. Allikkosalakka
  2. Hopearuutana
  3. Kivisimppu
  4. Kymmenpiikki
  5. Salakka
  6. Seipi
  7. Törö
  8. Turpa
  9. Kiiski
  10. Pasuri
  11. Ahven
  12. Lahna
  13. Sorva
  14. Hauki
  15. Särki
  16. Hietatokko
  17. Kolmipiikki
  18. Mustatokko
  19. Silakka
  20. Mustatäplätokko
  21. Kivennuoliainen
  22. Mutu
  23. Särmäneula
  24. Kivinilkka
  25. Liejutokko
  26. Putkisieraintokko
  27. Kampela* (Miekkasärki)
  28. Ruutana
  29. Suutari
  30. Vimpa

Helsingin Kalamaratonin viralliset tulokset vuonna 2024

1. Species Fishing Team          30 lajia (ässä kampela)
2. AC Nappasko                      30 lajia
3. AC Delirium                         28 lajia
4. Kalapyörykät                       27 lajia (ässä kuore)
5. Kumikalat                            27 lajia
6. Töt-törö                               27 lajia
7. Urpoerämies Productions   27 lajia
8. Kalapuikkojen Kittaajat       27 lajia
9. Kalapojat Helsinki               26 lajia
10. Lesnan Naputtajat 1         25 lajia
11. Löysät lahnat                       25 lajia
12. Onks se pohjas                    25 lajia
13. Onnenonkijat                      25 lajia
14. Team FishingPois                24 lajia
15. Helsinki Anglers Finland     24 lajia
16. Team Lommoff 1                24 lajia
17. SYP                                     24 lajia
18. Keijukalat                           24 lajia
19. Team Saka                          24 lajia
20 Kimpapo                    24 lajia
21. MutuTuntuma           23 lajia
22. Samat Ruutanat        22 lajia
23. FC Mato                    22 lajia
24. Kolmipiikki                20 lajia (ässä säyne)
25. Huljuttajat                 20 lajia
26. Vastarannan kiisket   20 lajia
27. Kolmikulmitokko       20 lajia
28. Joukkue                     20 lajia
29. Tokkopa Vaan                        19 lajia
30. S.A.A.P.A.S.                             19 lajia
31. Team Rocario                         18 lajia
32. Hulivilit                                  18 lajia
33. Team Rokastajat                    18 lajia
34. KalastaMasa                          18 lajia
35. Partahauki                             18 lajia
36. Vuoreksen veto                     17 lajia
37. Servants of Princess Kailash  17 lajia
38. Kukku Hukku                         16 lajia
39. Och alla fiskar                       16 lajia
40. Pikkarainen Fishing Team 15 lajia
41. Team Tullookokalloo        15 lajia
42. Rööperin kostajat             15 lajia
43. Keisarikalastajat                14 lajia
44. Team Simput                     13 lajia
45. FC MaTo Seniors               13 lajia
46. Team Jyrsis                        13 lajia
47. Kampelan kaveri                 9 lajia
48. Kuha on Kala                       7 lajia
49. Kemball Pro                        5 lajia

Lähetä kommentti

1 Kommentit

Olli sanoi…
Tiedän Juha itse nuo kaikki tunteet. Ja myös sen, että tässä kilpailussa voittaminen on oikeasti aika erilaista kuin urheilussa yleensä.

Sitä tunnetta on vaikea kuvata, kun oikeasti kilpailuhenkisenä ihmisenä nostaa pokaalia tietäen, että yleisö ei ole "faneja" vaan suurimmaksi osaksi arvostettuja kilpakumppaneita, jotka toivoivat vielä reilun 24h aikaisemmin (tai jopa kesken kisan) olevan itse siellä nostamassa proffaa ilmaan.

Huikean iso arvostus on meillä teitä kohtaan - joka kerta nimenomaan teidän voittaminen tuntuu erityisen hyvältä, vaikkei itse olisi ykkönen. Silloin tietää itse onnistuneensa.

Mutta ei ole häpeä hävitä paremmilleen. Tänä vuonna voittaakseen piti olla oikeasti hyvä, ei vain paras paikallaolija - jos ristodufmismia voi käyttää.

En halua puuttua teidän joukkueen sisäisiin asioihin, mutta toivottavasti ensi vuonna on myös mahdollista voittaa "maratonin Tappara", vaikka kokoonpanossa olisikin muutoksia. Teillä on kolme kovaa, vaikka yksi jäisikin pois... Takuuvarmaa tekemistä aina teiltä.


-Olli / AC Delirium