Helsingin Street Fishing - Tuurilla vai taidolla?

Arvaa kastuttiinko, kuva otettu klo 19:55?

Vuoden 2023 kilpailukalenterissa oli yhtenä kisana Helsingin Street Fishing -kilpailuun osallistuminen Timin kanssa. Kilpailun ideana on saada muutaman tunnin aikana neljä eri kalalajia, joiden yhteispituus ratkaisee voittajan. Helppoa, eikös?

Kilpailualueena oli hieman entuudesta tuttu Kaisaniemenlahti. Lahteen purkautuu vedet Töölönlahdesta kapeaa tunnelia pitkin ja lahdesta ulos Pitkän sillan alta. Nämä ovat myös kilpailualueen rajat.

Ennen kilpailua Timi kävi kerran ongella, saaden tulokseksi 84 cm ja kilpailupäivänä sateessa ongittuna tuloksemme pyöri jossain 70–80 cm tienoilla. Nämä viimeisten tuntien treenit vedettiin kaatosateessa ja hieman siinä taas huumori oli koetuksella, mutta kun treeneihin on lähdetty, vedetään ne täysiä loppuun asti.

Hieman siinä meinasi hymyilyttää, kun nosteli pieniä särkiä ja ahvenia vesipisaroiden tippuessa lipasta kohti maata. Kaiken hyvän lisäksi Timin takki petti ja imaisi vedet läpi aina huppariin asti.

Tähän oli hyvä lopettaa treenit ja käydä tankkaamassa kroppa mäkkärissä. Hetki lepoa ja lämpöä pikaruokaravintolan kuppipenkissä ja kohti kisa-aluetta.

Kisakeskus löytyi lahden reunalla olevan Helsingin Soutuklubin vierestä ja paikalle oli saapunut kymmeniä kilpailijoita, osa tuttuja osa tuntemattomia. Näytti siltä, että keli kirkaistui kisan alkuun ja saisimme kalastaa ilman sadeuhkaa loppuillan.

Kisaa ennen Mauri Suojanen Svk:sta kävi kilpailun tärkeimmät säännöt läpi, jonka jälkeen Timi nappasi mittalaudan tiimillemme ja lähdimme siirtymään kohti ensimmäistä onkikohtaa. Suunnitelma ja taktiikka oli selvä. Minä yritän kuhaa ja isoa ahventa jigaamalla, Timi onkii läpi kisan.

Ensimmäiset kalat olivat ahven ja mustatäplätokko. Itse heittelin jigillä tyhjää puolituntia, jonka jälkeen siirryin myös ongen varteen. Ensi minuuteilla koukutin 28 cm lahnan ja heti perään Timi 28 cm ahvenen. Kalastimme tässä kohdassa melkein kaksi tuntia, jonka jälkeen vaihdoimme paikkaa.

Toinen paikka antoi sormeen väkästä myöten uponneen koukun lisäksi upean pasurin sekä hieman isomman särjen sekä Töölöön yltä uhkaavasti lähestyvän saderintaman. Niinhän siinä kävi, että loput kisaminuutit ongimme puunalta hieman turvassa pahimmalta kastumiselta.

Asetimme omaksi tavoitteeksemme 100 cm rajan rikkomisen ilman treeniä ja siinä onnistuimme.

Lopulta kisatuloksemme koostui lajeista 28 cm ahven, 28 cm lahna, 26,5 cm pasuri ja 20 cm särki. Kilpailualue on hyvä peruslajiston osalta hyvä ja tiedossa oli, että voittoon vaadittaisiin tuurilla tai taidolla saatu kuha tai hauki.

Kisakaloista lahna ja ahven olivat meidän suurimmat pistekalat.

Kärki onnistui tässä ja heidän ollessa kyseessä on tuurin sijaan käännyttävä taitoon. Vilho Stadin Kalajunnuista nappasi 5 minuutti ennen kisaa mittakuhan ja Myyrmäen Huru-ukot onnistui jallittamaan 40 cm hauen jostain päin lahtea.

Olimme kyllä hyvällä paikalla koska jälkikäteen palkintokorokkeelle upeasti päässeet Alppilan kalajätkät ikätasoituksella 7,5 cm olivat vieressämme saaden mm. 36 cm lahnan.

Street Fishing kisojen formaatti on todella kiva ja voittoon on mahdollisuus jokaisella ilman sen suurempia treenejä. Ikätasoitus junioreiden kohdalla mahdollistaa nuorison pärjäämisen ja heidän riemunkiljahduksien raikuminen pitkin vedenpintaa on upeaa kuunneltavaa.

Kotimaisemien kilpailuissa on kivointa tavata tuttuja ja tuntemattomia kalastajia ympäri Suomen. Helsingin ollessa kyseessä tuli monta Kalamaraton tuttua vastaan ja hienoa nähdä mm. Tarantellojen Paula ja Antti rannalla pitkästä aikaan. Paikalla oli myös legendaksi muodostunut ”Mies jonka nimeä en muista” vaikka sitä joka kerran kysyn häneltä.

Voiton uusiminen kilpailussa on aina kaikista vaikeinta ja tässä onnistui jälleen Stadin Kalajunnujen apuohjaajat Vilho ja Arseni tiimillään IHSM tuloksella 135 cm. Heidän korttinsa täyttyi upeista kaloista, jotka olivat: kuha 42 cm, lahna 32 cm, hopearuutana 30 cm ja ahven 27 cm.

Keli on mitä on ei auta valittaa. Kuva: Timi Laitinen

Satoi tai paistoin aina on hyvä sää kalastaa! Onneksi uudet Patriot DryGuard-kalastusasut ovat takkien osalta Paitakulmassa painatuksessa ja saamme ne kisatiimimme käyttöön lähiaikoina. Housut ovat olleet jo kovassa käytössä ja testiartikkeli on rakentumassa.