Kalamaraton – Enemmän kuin kilpailu, se on elämäntapa!

AC Delirium, Töt-Törö ja Species Fishing Team. Kuva: Skes ry

Miten sitä menneen Kotkan Kalamaratonin vetäisi yhteen. Tätä mietin aamukahvin ääressä, mutta kyllä se punainen lanka sieltä löytyi mukin pohjan alkaessa näkyä. Kalamaraton on yhteisö, se on kilpailu, joka sitoo tämän yhteisön yhteen. Meidän tiimimme kisahistoriassa tämä yhteisö on nähty Helsingin ja Kotkan lisäksi myös Joensuussa sekä Turussa. Tässä matkassa ystäväpiiri on kasvanut ja uusista tuttavuuksista tiimistä löytyy Markus, Mikko ja Timi hyvät ystäväni.

Yhdessä koetut hetket mm. Kotkan Sapokan kanavalla. Kuva: Mikko Joensivu

 Yhteisömme kasvaa teidän Kalastajien ansiosta, nämä kalastajat ovat meitä tavallisia aktiivikalastajia, joiden silmissä jokainen ranta, lampi, oja ja puro ovat kalapaikkoja. Me olemme heitä, joiden puheissa kilpailu saa hehkutusta ja ketkä vuosittain saapuvat testaamaan taitonsa.

Meidän kaikkien viesti kulkee rannalla ja somessa kalastajalta toiselle ja meidän tekemisemme innostaa uusia kalastajia kokeilemaan tätä kilpailua.

Hiljaiset hetket hyödynsin kalastamiseen. Kuva: Mikko Joensivu

Vaikka kyseessä on kilpailu, on se monelle Kalamaratoonarille vuoden kohokohta, aika, jolloin vuoden takaiset tai aikaisemmat muistot kaivetaan arkistojen uumenista ja kuinka Maretariumin edusta tai Honkaluodon piha täyttyy puheen solinasta, kädenpuristuksista, halauksista ja nyrkkitervehdyksistä.

Hetki, jolloin Kalamaratonin syvin merkitys nousee esille ❤️

Kotkan kilpailun tulokset ja lajilistat löydät tästä. Kisa ehdottomasti yksi upeimmista ellei upein mitä Kotkassa käyty ja pelkkä lajilista jotain aivan uskomatonta.

KUUSI ässälajia (kirre, rantanuoliainen, kuha, suutari) joista kaksi MEGAässää (made ja putkisierraintokko).

Team Saka (3), Lesnan Naputtajat (1) ja Team Lommoff 1 (2)

Onnea voittajille Lesnan Naputtajat ry Miika, Justus ja Joonas sekä kaikille mukana olleille sekä iso kiitos Maretarium Sari, Mea ja Teemu.

Helsingin kilpailussa mukana jo somettajista. Jos sinä olet mukana tiimisi kanssa ja teillä on yhteinen tili laita kommenttikenttään ja lisätään listan jatkoksi: 
Tuskin tätä tarvitsee tätä enempää selittää, tätä merkitsi meille Maretariumissa Kotkan Kalamaratonin kisakeskuksen pyörittäminen.

Akvaristi-sukeltaja Teemu Lakka ja Kotkan kisahistorian ensimmäinen putkisierraintokko. Teemu We Love You!

Ilmoittaudu mukaan: Lähetä joukkueesi nimi, kapteenin nimi ja puhelinnumero osoitteeseen info(at)skes.fi.

Osallistuminen 35€ ennakkoon ja 40 € 
Maksu Skes ry tilille: NORDEA FI 51 1011 3000 2106 73
Viestiksi Kalamaraton Helsinki / Joukkueen nimi.

Tule, koe ja näe Suomen upein: Kalamaraton – enemmän kuin kilpailu, se on elämäntapa!

Valmistautuminen takana Helsingin Kalamaratoniin 2023

Keijukalojen Jaana löysi jotain lirkkitreeneissä

Jälleen kerran on kalenterivuosi takana ja meistä jokainen vuoden kokeneempi elämän valtatiellä. Tänään on se hetki, kun Honkaluoto täyttyy tutuista ja tuntemattomista kalastajista ja Suomen kovimmista fongareista.

Keskiviikkona kun olin vimpoja onkimassa tuli viereeni pieni kikkarapäinen poika.

”Puhutko Suomea?”

Kysyi pieni Kalamies, vastasin kyllä.

”Saanko onkia?”

Hän jatkoi, totta kai vastasin.

Kaivoin hänelle kolmen metrin ongen vapalaukustani. Kävimme läpi onginnan perusteet heilauttamisen, kalan nostamisen ja yleisen käsittelyn vavan osalta. Hänen isänsä katsoi kauempana touhuamme ja suu kääntyi hymyyn.

Poika onki ja sai kalan, toisenkin ja lopulta hänen isänsä tuli viereen hänen seuraksensa, kun kaivoin oman vapani laukusta. Samalla myös Kotkan Kalamaraton konkari Petri saapui rannalle ja aloimme käymään läpi tulevaa ja mennyttä Kalamaratonia Kotkassa.

Kalamaratonin parasta antia - Ystävät ja yhteiset muistot

 Juttelun lomassa katsoin Kalamiehen ja hänen isänsä iloisia hetkiä, jotka raikuivat ympäri suvantoa. Vastarannalla Kalatalouden keskusliiton järjestämä valtakunnallisen kalastuspäivän myötä vastakaikua antoivat satojen lasten riemun kiljahdukset.

Kalastus on kansainvälinen harrastus, joka yhdistää ihmisiä ikään, sukupuoleen, kansalaisuuteen tai mihinkään muuhun riippumatta. Isä oli kotoisin pieneltä saarelta Jamaikalta ja hän kertoi, kuinka hänen kotikylänsä elää merestä saatavilla herkuilla.

Lopulta tätä se kalastus ja Kalamaraton on parhaimmillaan, hetkiä kalastuksen parissa. Onnistumisia ja riemunkiljahduksia pitkin vetten rantoja.

Ystävät - Kalamaraton antia vuosien varsilta

Fishing Pois, kansainvälisesti Fishing Boys: Teemu, Jere, Janne ja Jimi

Treenaamisen Helsingin Kalamaratoniin aloitin 30.4. valvomista treenaamalla. Ensimmäinen reissu venyi yhteen, toinen muutama päivä myöhemmin kahteen ja tätä tahtia kartoitin vanhoja ja uusia rantoja. Lopulta kisaviikon alussa valvoin rannoilla samoilun takia kolmeen ja vaikka takana oli hieno Kotkan Kalamaraton ja 39 tunnin putkeen valvominen ei kroppa tuntenut väsymystä.

Parhaimmillaan menin kolmelta nukkumaan ja olin jo kuudelta koneella tekemässä duunihommia. Tällä taktiikalla olen treenannut pidemmän aikaa ja hyvin on toiminut, viimeiset pari päivää otan rennosti laittaen välineet kuntoon ja käyden tekemässä ne viimeiset tarpeelliset paikkatarkastukset, mutta yö treenit saa jäädä.

Kiva oli käydä Keijukalojen Jaanan kanssa lirkkimässä ja näyttämässä hänelle miten suuri vaikutus on tehokkailla valoilla ja vesilauttaikkunalla. Jaana sai etsiä ikkunalla kaloja ja lainasin hänelle myös tehokkaan valon, lopputulos näistä treeneistä nähdään sunnuntaina.Hieno hetki oli, kun tyyni Lauttasaaren edessä aukeava avomeri tarjosi täysin tyynen merenpinnan, istuimme kahden kalliolla odottaen hämärää ja juttelimme menneistä kilpailuista sekä niistä asioista mitkä meidän tiimimme tekee ennen ja jälkeen kilpailuiden.

Torstaina Jere, Teemu, Janne ja Jimi tuli Helsinkiin ja olihan heidän seuraan pakko liittyä. Istuimme auringossa lämmenneellä Herttoniemenrannan kalliolla ja juttelimme mukavia ennen kuin siirryimme kaupan kautta katsomaan FIN-CAN jääkiekon mm-ottelua. Takkiin tuli, mutta henkisiä akkuja saatiin ladattua yli äyräiden.

Helsingin Kalamaraton 2023 - Kohtaamisia ja jatkoa mitaliputkelle

Jukka Kuoppamäki laulaa rakkaasta kotimaastamme seuraavin sanoin, muutetaan sanoja hieman:

Kalamaraton kun taakse jäi
Mietin hiljaa mielessäin
Mitä siitä kertoisin
Kysyjille vastaisin
Kertoisiko tyhjyyden
Tyhjät joet turpien tai kovat tuulet rantojen
Kunnes tiesin vastauksen:

Tarinoita, laji onnistumisia, kohtaamisia vai pettymyksiä. Näistä neljästä eniten Kalamaratonia on tarinat ja kohtaamiset. Vuosittain toisille tuntemattomat, mutta tavallaan tunnetut ihmiset kohtaavat perinteisiksi muodostuneella kalapaikoilla ympäri Helsinkiä.

Legendaarisia hahmoja ovat esimerkiksi Mukava mies, jonka nimeä en muista, tämä jengi on vuosittain messissä ja silti heidän tiiminsä nimi ei jää mieleen ja aina kuitenkin moikataan ja jutellaan.

Ahdin kätyrit ja Urpoerämies suutarijahdissa

Ahdin kätyrit, tiimi kovia kalastajia, joiden pitkämatkalainen saapuu vuosittain Kuopiosta Helsinkiin kisaamaan. Tänä vuonna kohtasimme heidät suutarilammella sekä monnilammella.

Arvon naiset, saanko tulla väliinne? Kysyin kun saavuin rantaan.

"Kyllä tänne yksi mies mahtuu."

Kuului vastaus ja liityin heidän seuraan, 7 ja 5 m onki ja yläpuolella oleva puu ei antanut heittokämmeille sijaa ja pari kertaa meillä oli siimat solmussa, mutta kuten aviopari (mies antaa suhteessa periksi ja katkoo siimat), me selvitimme ongelman ja saimme jatkaa kalastusta, tai hän sai ja minä annoin paikkani Markukselle koska siimat olivat katki.

Rakas kilpakumppani OV tuli tavattua kuhaa jigatessa ja huutelua oli puolin, jos toisinkin. Vaikka kisaamme tosissaan emme tosikkoina, kuten hänellä on tapana sanoa.

Vitsinheitto jatkui kolmannen tiimin liittyessä joukkoon meidän ja OV:n tiimin pakkautuessa autoon. Naurua riitti mm. siitä, kun meidän tiimin lirkkimaisteri vapautti kaikki suolistokaasunsa kahluuhousujensa uumenista.

Valitettavasti OV:n kisa päättyi kesken ja hän lähti kotiin toipumaan, Marco ja Tuomas painoi loppuun asti ja sai ansaitusti SM hopeamitalit kaulalleen.

Kuha paikalla oli myös nuori Kalamies, jonka kertomat tiedot voivat jatkossa auttaa meitä kuhanpyynnissä. Nyt sain vinkeillä vain yhden kylkikalan. Kiitoksena vinkeistä hän ja hänen kaverinsa saivat valita 10 jigiä rasiastani.

Urpoerämiehet tuli tavattua kahdesti. Ensimmäisellä kerralla Jani käsitteli onkivapaa hellävaroen ja toisella suunnitteli myrkyttävänsä Keravanjoen rotenolilla.

Urpojen tekemistä on kiva seurata, tiimillä kun on kaikki edellytykset olla voittaja kuten kaikilla, jotka hieman panostavat kisaan. Napsu tähtäintä vasemmalle niin se on siinä.

Urpoihin kuuluvan, mutta kuvaustiimissä olleen Oskarin tai Olavin (kaksoset) kanssa jutellessa ajatukseni ja ongelmakohdat tiimin tekemisestä kirkastui ja uskon, että ensi vuonna kauan tavoiteltu podiumpaikka onnistuu Urpoilta. Kuvaaja tietää selvästi mistä kiikastaa, kannattaa jutella hänen kanssa ja miettiä kisaa uusin silmin.

Tätä ja heidän tämän vuoden kisavideota odotellessa katso tästä edelliset kisakoosteet.

Todelliset voittajat, veljekset ja ylpeä isä

 
Ehdoton huippukohtaaminen oli Kalastaja ja tiimi, jonka jäsenistä toinen sai huikean ahvenen Vanhankaupunginkosken suvannolta.

"Sain ison ahvenen! Se painaa ainakin 800 g."

"Tiedätkö, että täältä voi saada isoja ahvenia?"

Tiedän, vastasin. Juurihan sinä sen meille hienosti todistit.

Tiimi palkittiin myös uistimilla kisan lopussa erikoispalkinnolla. Ensi vuonna näemme tämän pojat + isä tiimin varmasti kisassa ja saamme jännätä mikä suuri kala nousee seuraavaksi. Annoimme veljeksille palkinnoksi saamamme Kuusamon vuosiuistinsetit muistoksi upeasta kisasta. Myös Markus muisti hetken omassa Facebook kisapostauksessaan:

Itselleni nousi kisasta yksi hetki ylitse muiden.
Jo kisan alku metreillä tavattiin isä poikiensa kanssa ja vaihdettiin muutama sana.
Poikien into ja ilo oli aistittavissa ja sitä ei voinut olla huomaamatta.
Seuraavan kerran törmättiin heihin aamulla suvannolla ja meille esiteltiin heti 800gr ahventa.
Olin yllättynyt miten pirteinä olivat yön jälkeen ja virtaa tuntui riittävän.
Kun he kisan jälkeen saivat palkinnon isosta ahvenesta ja annoimme vielä Juha Salonen kanssa omat palkintovieheemme heille, niin enpä muista milloin olen yhtä iloisia lapsukaisia nähnyt. -Markus

Kun kerta jaksoit lukea tänne asti, kerrotaan jotain kisastamme: Mutu ja turpa on perseestä.
Meidän mitaliputkemme jatkui ja on nyt viiden kilpailun mittainen.


Onnea Töt-Törölle Lassille, Nikolle ja Arttu the magic handille voitosta ja kaikille muille kisan läpivetämisestä. Kiitos kisan mahdollistaneille talkooväelle sekä tukijoille, vuoden päästä uudestaan! Vuoden päästä Kalamaratoneja takana allekirjoittaneella jo 30 kpl! 


Tämä kommentti Facebookista tiivistää Kalamaratonin:

Onnittelut! Ja vielä tässäkin suuri kiitos Juhalle, jonka kalustolaina pelasti minun kisani suurelta osin. Kiitos myös kaikille ystävällisille ja innokkaille kisaajille, joitten kanssa saimme edes pikaisesti jutella. Niistä kohtaamisista sai uutta energiaa, hyvää mieltä ja jopa vinkkejä tuleviin tapahtumiin. -Eskimondo Auvineau

Ennakko hehkutusta somessa


Ensimmäistä kertaa hehkutin kisaa somessa ennakkoon oikein urakalla ja kerroin Instagram ja Tik Tok videoissa vaikka mitä kisaan liittyvää. Videoista tykättiin ja muutamalta kisaajalta tuli viestiä, että he oppivat niistä myös uutta mm. Keravanjoen kalastussääntö, joka kieltää Vantaan puolelta kalastamisen.

Tavoitteeni oli tuoda esille sitä kaikkea muuta mitä Kalamaraton on, vaikka se on SM-kilpailu tuo se osallistujille elämyksien, kalalajien ja muistojen lisäksi ainutlaatuisen vuorokauden kalastaen Suomen pääkaupungissa.

Hauskaa oli vaikkei kisattu. Kuva: Sari Saukkonen, Maretarium
 
Haluttiin Markuksen ja Mikon kanssa jakaa Kotkassa tätä fiilistä kisa järjestäjinä ja sama meininki jatkui Jukka Halosen toimesta Helsingissä, videot kisakeskuksessa on kiva lisä mitä seurata siirtymillä. Katso videot Kalamaraton Facebook-sivuilta.

Tämän tekstin puolenvälin kirjoittamisen tienoilla kävimme saattamassa koko perheen voimin rakkaan koiramme, kalakaverin ja ystävän Nemon autuaammille kalavesille isäni rinnalle pilvenreunalle.

Lepää rauhassa rakas ystävä ja perheenjäsen.

Hän ansaitsee oman postauksensa, joten sitä kirjoittamaan.

Lähetä kommentti

0 Kommentit