Kalamaraton välineet - näillä pärjäät!

Otsavalo ja lirkkimällä saadut saaliskalat

Lupasin kertoa viisi neuvoa Kalamaratoniin ennen Turun kilpailua. Edellisessä vinkissä kävin lyhyesti läpi viisi vinkkiä kilpailuun ja se oli vinkeistä ensimmäinen. Tässä toisessa vinkissä keskityn välineisiin, kolmas vinkki tulee käsittelemään Kalamaratonia käsitteenä ja kuinka kilpailu on enemmän kuin kilpailu. Neljäs antaa lyhyen läpileikkauksen mahdollisista kisataktiikoista.

Viides kertoo lyhyesti kalalajeista ja niiden pyyntitekniikoista. Toivon, että nämä vinkit madaltavat jokaisen kynnystä osallistua tähän Suomen vaativimpaan kalastuskilpailuun jossa kalastustaidot yhdistettynä kalalajien tuntemukseen ja tuuriin antavat vuorokauden aikana kokemuksia joita ei unohda ikinä.

Tämän ja muidenkin vinkkien kuvissa voi näkyä hirveä arsenaali eri kalastusvälineitä. Meidän tiimillä on tapana hieman "liioitella" tuota välinemäärää joten ei kannata pelästyä :D

Onki – Kalamaratonin tärkein väline!


Särki, särki, särki, särki, särki, särki, seipi, mennään jätkät!

Ehdottomasti tärkein välini kilpailijoille ovat kunnon onget, tässäkin itse ongella ei ole väliä vaan onkilaitteella jonka siihen kiinnittää. JOS onkilaitteessa roikkuu siimassa punavalkoinen pulppakoho tai Angry Birds suosittelen sen vaihtamista herkempään.

Yleinen harhaluulo on, että nämä ”kilpaonkilaitteet” ovat kalliimpia kuin pulppakohot… Hintaeroa on vain muutamia euroja, mutta saalismäärissä tämä kääntyy 99-1 kilpaonkilaitteet eduksi.

Välinehuolto, uutta onkilaitetta ja kamojen järjestelyä kesken kisan

Onkilaitteita hankittaessa kannattaa katsoa siiman päässä olevan koukun kokoa. Mikäli laitteessa koukkukoko on luokkaa 2-8, kannattaa se jättää aikaan jolloin yrittää pyydystää lahnaa tai jotain muuta suuremman suun omaavaa kalaa.

Hyvä perusonki jolla kilpailussa pärjäät, on esim koon 10 koukku. Tämä on hyvä peruskoko jolla saa pienempiäkin särkikaloja mm. sorvia. Pienentämällä pykälää vielä napsun tai pari löytää hyvän koon jolla mm. salakan pyydystäminen on huomattavasti helpompaa. Omissa onkilaitteissa on koukkuja väliltä 10-18.

Onkilajien koukkukoko ja laji

2-8> Ahven, särki, kiiski, mustatäplätokko, lahna, made, kirjolohi,

8-20> pasuri, vimpa, turpa, törö, salakka, säyne, seipi, hopearuutana, ruutana, suutari, kivisimppu, kivinilkka, silakka, mustatokko,

26-32 > Allikkosalakka, hietatokko, liejutokko, mutu, kolmipiikki, kymmenpiikki, kivennuoliainen, rantanuoliainen

Lirkki – mahdollista lajimääräsi kasvattaminen


Oliver ja uusi elämänpiste kivennuoliaisesta
Lirkki, mikä ihmeen lirkki? Lirkki on lyhyt vapa jonka päässä on siima, painoja sekä koukku. Lirkkiminen on tekniikka jossa yleensä nähdään pyydystettävä kala ja kalastaminen tapahtuu pimeällä otsalampun valossa. Itse tekniikasta jatkan vinkissä numero viisi.

Hyvä lirkki on Fongarin kädenjatke. Tämä jatke tuntee jokaisen kädenliikkeen ja syötillä varustettu koukku kuljee juuri halutun kivenkolon eteen. Jokaisella Fongarilla on omanlaisensa lirkki, omassa lirkissäni on seuraava rakenne.

- Kinetic pilkkivapa
- Punottu valkoinen siima jonka päässä lukkoleikari. Tämä yhdistelmä ei katkea
- Lukkoleikariin pujotan valmiiksi kotona tehdyn perukkeen jossa lisäksi pieni paino sekä koukku.

Ja hifistelijät huomio; ”Owner New Half Moon ja Owner Smallest on aika identtiset - jos sä kysyt multa niin NHM onkeen ja Smallest lirkkiin. JA Gamakatsu Ultimate on lirkkiin ihan järjetön.” –OV

Lajit: Allikkosalakka, Hietatokko, Liejutokko, Mutu, Kolmipiikki, Kymmenpiikki

Virveli – Pakollinen?

Kuhan jigaan kuhan jigillä
Silakan voi saada ongella kuten hauenkin, kuhan voi saada ongella… vai voiko? Itse laskisin virvelin pakolliseksi välineeksi kisaan lähtevälle. Virvelilajeja ei ole montaa, mutta eri pyyntitekniikoilla voi lajimäärää lisätä huomattavasti.'

Must välineitä on mm. silakkalitka, jigit kuhan päänmenoksi sekä pari ottiviehettä hauelle.

Lajit: Hauki, Kuha, Silakka, Kirjolohi, Toutain, Karppi, Säyne, Siika, Kampela

Välineet kalastuspuolella oli siinä. Näiden lisäksi tarvitset tasku –tai otsalampun sekä reilusti evästä.

Otsalampun valossa lajijahdissa 

Onneksi kilpailut käydään kaupunkioloissa ja aina löytyy joku avoinna oleva ruokapaikka.
Hyvänä vinkkinä suosittelemme kaupunkien snägäreitä ennen baarien valomerkkejä, näin välttää pahimmat jonotukset ja pääsee jatkamaan matkaa nopeasti masuntankkauksen jälkeen.
Lajit: baarista ulos eksyneet ”Bubiruusut” tai ”Urhot”.


Pohjaonki tarjosi saaliiksi komean särjen.

Lähetä kommentti

0 Kommentit