Skessille demareiden ympäristöpalkinto



Perustelut palkinnon myöntämisestä:

Sosialidemokraattinen puolue luovuttaa tänään ”Vuoden virta” –palkinnon merkittävälle ympäristövaikuttajalle. Palkinnon saa tänä vuonna Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura SKES ry.

SKES ry on perustettu vuonna 1994. Se on kaikki nämä vuodet toiminut vapaaehtoisvoimin ja on puoluepoliittisesti sitoutumaton järjestö. SKES on vuosien myötä tehnyt monipuolista neuvonta- ja käytännön kunnostustyötä kalakantojen elvyttämisessä. SKES on myös kannustanut erilaisia nuorisoryhmiä jalon harrastuksen pariin.

SKES ehkäpä tunnetaan parhaiten ideoimastaan ja toteuttamastaan Kalamaraton –kisasta, joka järjestetään ensi vuonna jo kymmenennen kerran. Perinteisistä kalastuskilpailuista poiketen Kalamaratonissa ei tavoitella raskainta saalispussia, vaan vuorokauden kisassa jokainen saatu kalalaji suurimmasta pienempään antaa yhden kisapisteen. Se on houkutellut kalastajia sellaistenkin kalalajien äärelle, jotka muuten jäisivät pyytämättä. Kisa edellyttää paitsi kalastustaitoja, myös luonnon monimuotoisuuden ymmärtämistä ja tuntemista. Kalamaraton on synnyttänyt aktiivipiireissä myös ”kalafongauksen”, jossa kalastajat pitävät itsellään vuosilistaa saamistaan kotoisista kalalajeista.

SKES on myös vuosittain jakanut kunniapalkinnon vuoden kalamiehelle ja vuoden kalastusoppaalle antaen näin tunnustusta erilaisesta kalastuksen eteen tehdystä työstä ja kannustanut kalastusoppaita vaativassa ammatissaan.

SKES ja erityisesti sen nuorisoporukka Taimentiimi ovat jo useiden vuosien ajan olleet itse suunnittelemassa ja toteuttamassa pienvirtavesien kunnostuksia eri puolilla Suomea. Tämä työ on toteutettu talkoovoimin sananmukaisesti käsityönä, kun isoja kivimääriä ja sorakärryllisiä on siirretty erityisesti uhanalaisten taimenkantojen elin- ja lisääntymisolojen kohentamiseksi.

SKES:n ensimmäinen ja merkittävin kummiprojekti on ollut pääkaupungissa Vantaanjoen ensimmäisen sivuhaaran Longinojan vuosittainen kunnostus aina vuosituhannen alusta asti, mutta muuallakin Suomessa tätä työtä on tehty, esimerkiksi hiljattain Mäntyharjun Outisissa. Tällä työllä SKES ja Taimentiimi ovat voineet osoittaa, että kaloille tärkeiden lisääntymisalueiden kunnostusta voidaan toteuttaa jopa vapaaehtoisvoimin ja pienin sponsorointituin.

Kesällä 2009 SKES toteutti Vantaan pienvesissä kalastoselvityksen, jonka tuloksena kaupunki sai arvokasta uutta tietoa pienvesiensä kalalajeista, joista aiemmin ei ollut olemassa ainakaan virallista tietoa. SKES teki tässä yhteydessä myös ehdotuksia tärkeimpien pienvesien kunnostamiseksi. Selvityspäivän aikana saatiin saaliiksi mm. Suomen ennätysmitat täyttänyt seipi. Toisesta kohteesta löydettiin peräti seitsemän eri kalalajia, joista aiemmissa viranomaisselvityksissä ei ollut tietoa. Näin SKES antoi erinomaista esimerkkiä siitä, että luonto on lähellä urbaaneissakin ympäristöissä, vaikka sitä ei aina tule ajatelleeksi.

Tänä vuonna 2009 SKES osoitti myös ennakkoluulottomuutta käynnistämällä Vimpan päälle –projektin. Merivaelluksen tekevä särkikala vimpa on erinomainen ruokakala, joka on muuttunut tuntemattomaksi kalaksi monissa paikoissa sen takia, että laji on hävinnyt erilaisten nousuesteiden takia. Vimpaprojektissa nostettiin 562 kutukalaa vanhoille parhaille Vantaanjoen kutupaikoilleen ja ensimmäiset tiedot kertovat onnistuneesta kudusta Vantaanjoessa yli sadan vuoden jälkeen. Näin tulevaisuudessa voi odottaa arvokasta tietoa vimman poikasvaiheista, joka tieto Suomesta puuttuu juuri edellä mainituista syistä.

Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseuran puheenjohtajana on toiminut sen perustamisesta lähtien toimittaja, kirjailija Jukka Halonen. Taimentiimiä on vetänyt Juha Salonen.

Lähetä kommentti

1 Kommentit

Anonyymi sanoi…
Onneksi olkoon! T:Mikael