Etelä-Suomi road trip
Jälleen reissaamassa ympäriinsä, seurana Aki. Tavattiin Mätäpurolla jossa veden korkeus oli noussut sateista johtuen useita kymmeniä senttejä ja paikoin tulvi yli äyräiden... kaloja ei tietenkää näkynyt.

Mätäpurolta suuntasinne Krapuojalle Tuusulaan jossa tilanne oli lähes sama, veden väri vaan muistutti enemmän maitokahvia.

Hetken mielijohteesta päätimme lähteä kohti Hollolaa ja Hammonjokea. Matkalla bongattiin pari kivaa kirkasvetistä puroa ja itse Hammolla oli yllätys aikamoinen... vesi oli sameata ja joki tulvi viime päiväisten sateiden johdosta.

Eipä onnistunut tällä kertaa ikuistaa yhtä hyviä kutukuvia kuin pk-netissä näytillä olevat Sipposen kuvat.Hammon lisäksi käytiin kotimatkalla muutamalla muullakin purolla. Kaverin kertoma puronieriä-puro tuotti tulosta ja saimme seurata lukuisien 7-25cm kokoisten kalojen kutupuuhia kristallinkirkkaassa vedessä.

Nieriöiden touhuja tarpeeksi seurattuamme lähdimme huristelemaan kohti Epranojaa.

Epranojalla oli myös vesi noussut ja hieman samentunut, pikaisesti tienvieriset alueet tarkastettuamme lähdimme ajelemaan kohti Helsinkiä ja Longinojaa.

Longinojalla oli sateista johtuen vesi noussut mutta se ei kuitenkaan ollut hirveän savisameata. Perinteiseltä kutupaikalta saunankosken sillan alapuolelta bongattiin kutukuoppa ja sillan alapuolelta kolme yli 50cm taimenta kylkikyljessä ja neljäs hieman pienempi yksilö.

Latokartanontien alapuolella oli molemmilla niskoilla pientä säpinää, ylemmällä niskalla oli soraikolla odottelemassa hieman isompi kala, pienempi seuranaan.

Uudenmaan ympäristökeskuksen kunnostamalla alueella lähellä Kehä 1:htä putkesta ylöspäin katsottaessa oikealla olevan puun kohdalla olevalta niskalta säikytimme arviolta 60cm kirkkaan kalan alapuoliseen suvantoon.

Lähetä kommentti

2 Kommentit

Ari Virtanen sanoi…
Täytyypä käydä itekkin kattelee,kunhan tulva hellittää. Myös Mellunkylänpurolla vesi korkealla ja sameaa,joten taimenten bongailu hankalaa.-Tosin ensimäinen havainto jostain piikkikalaa suuremmasta,eräältä niskalta metroaseman puusillan läheltä.
Anonyymi sanoi…
Missä päin Hammonjokea kävit? Yleensä koveroistenlammen alapuolisella osalla on kirkkaampaa vettä, vaikka sekin sateiden myötä samenee.

Noi Puronieriäkuvat taitaa olla siltä toiselta purolta? Mahtaako olla Hammon latvavesiä vai kokonaan toinen puro?