Yhteenveto vuodesta 2018 - joulukuussa kampelajahdissa

Lirkintä näyttää tältä sukeltajan silmin. Hyväksyykö piikkikampela tarjotun syötin? Kuva: Pekka Tuuri

Huikea vuosi 2018 alkaa olemaan takana. Viimeiset kolme kuukautta mennyt Longinojan taimenten kuduntarkkailussa ja muutenkin puroon liittyen asioiden hoitamisessa sekä edistämisessä.

Mitä siis vuoden yhdeksän ensimmäistä kuukautta tarjosivat?

Tammikuu

Käytiin Sampan kanssa jossain Hämeenlinnan takamailla ismete-reissulla talven ensjäillä.

Helmikuu

...

Maaliskuu

Jarin kanssa ABC:llä matkalla kalaan.
Airistolla käytiin, osa nappasi härkäsimpun. Itse jäin valitettavasti ilman, listalle nousi kivinilkka, kolmipiikki ja pasuri. Kävimme nappaamassa Timin ja Jarin kanssa elämänpisteet Kokkolasta muikusta. Samalla reissulla nousi myös kuore, siika, ahven, särki ja kiiski. Lue tästä muikun fongausreissustamme.

Huhtikuu

Kalamaraton treenien onnistumisia

Kalamaraton treeniä, joitain uusia lajeja listalle. Etsin mustatokkoa Helsingin rannoilta ja löysinkin useamman yksilön uusista kalapaikoista.

Toukokuu

Timi, Mikko, Markus, Orvokki x 2, Antti ja minä.

Kalamaraton treenit, säyne, seipi, mustatokko, vaskikalat ja monta muuta peruslajia listalle. Kalamaratonit Kotkassa ja Helsingissä jatkoivat peruslajien kerryttämistä. Sijoitukset Kotkassa toinen ja Helsingissä kolmas. Ei huonosti, lajilistalle nousi lisäksi useita peruslajeja.

Kesäkuu

Lievestuoreen lahja Suomen Fongareille. Harri, sydämellinen ihminen.
Tampereen Pahalampi tarjosi hienon onki-illan Timin kanssa. Paikalle saapui myös lammen hoitamisen veturi, jonka kanssa tuli rupateltua pitkät tovit. Lajipisteeksi karppi listalle.

Kävimme Timin kanssa Keski-Suomessa sulkavajahdissa, oppaana oli Harri. Elämänpisteet pohjaongella molemmille. Kotimatkalla napattiin vielä puronieriät listalle Jyväskylän kupeesta. Retkitarinan voi lukea tästä.

Kävimme myös perheen kanssa kirppisretkellä Lohjalla ja itse keskityin kirppislöytöjen sijaan fongaamaan viisipiikin sekä allikkosalakan lajilistalle.

Heinäkuu

3/4 tiimistä Konkämäenolla

Perinteinen lomareissu lappiin. Lajilistalle nousi uutena elämänpisteena kirjoeväsimppu ja samalta rannalta vielä lajipisteeksi made. Reissulla onnistuin myös jallittamaan uuden ennätysharjuksen, mittaa nyt reilusti yli 40 cm.

Myös rautupisteen jallitus onnistui Saanajärveltä. Espoon vesiltä uisteltiin Mikon kanssa kuhapiste listalle. Lue lapin reissusta tästä.

Elokuu

Historiallinen hetki, lajipiste nro 50 Timin käsissä!
Vuoden upeat retket jatkuivat elokuussa kun retkikuntamme kävi kalassa Märketin -majakkasaarella. Elämänpisteet koko porukalle isosimpusta ja minulle, Jarille sekä Petri T:lle turskasta. Märketin retken blogitekstin voi lukea tästä.

Elokuu päättyi Hangon ja Padvan niemen lirkkikeikkaan jolla tehtiin historiaa kun Timi nappasi 50 lajipisteensä kuluvalle vuodelle, Mikolle ja minulle vain piikkikampelapojo listalle. Tämän historiallisen retken tarinan löydät tästä.

Syys-loka-marraskuu

Syyskuussa kalastusretkistä eniten panostusta vaati Lajikalastuksen SM-kisat Kotkassa. Kisan alku lähti ihan kivasti liikenteeseen ja lajeja nousi. Lopulta kisatahti hyytyi ja olotila siinä samalla. Kotiin päästyä sijoitus oli kahdeksas, 11 eri kalalajilla. 

Voittoon nousi ensikertalainen kisoissa Juuso Triipponen 13 eri lajilla.
Kotiin päästyäni kuumemittarin lukema läheni 40 astetta... Lue voittajan kisatarina tästä. Kilpailusta voi lukea tästä.

Vuoden kohokohtia. Longinojan luontopolun avajaiset ja nauhan leikkaus Olivian toimesta. Kuva: Henrik Kettunen

Longinoja
ja perhe. Elämä on valintoja, jos haluaa olla edes osan ajasta kotona pitää tehdä valintoja. Nyt päätin näin ja tyydyn saavutettuun 45 lajiin... Tai näin luulin.

Joulukuu, kerta vielä kielonpäälle


Kuitenkin vedenalaiskuvaaja Pekka Tuuri heitti lauantaina 15. joulukuussa messangerissa kuvan kampelasta tekstillä:
Tästä se idea sitten lähti...

"Padvassa eilen. Ei piikkareita, kaksi kaunista tavallista."

Tästä se idea sitten lähti, laitoin Kotkassa asuvalle Petrille sunnuntaina viestiä, että kiinnostaisiko kampelareissu ja jos kiinnostaa niin mikä päivä ensi viikolla mennään? Tiistai sovittiin lähtöpäiväksi, vinkkasin retkestämme myös Pekalle joka sai vaimoltaan luvan sanomalla; "Salonen pakotti".

Oli epätodellinen tunne kun ajoimme Bromarvin kylän lävitse, lunta satoi hiljalleen. Lyhtypylväissä jouluntähdet loistivat upeasti luoden pehmeän tervehdyksen hiljaa leijaileville hiutaleille. Olimmeko oikeasti menossa lirkkimään kampeloita joulukuussa?

Saavuimme rantaan. Autossa oli ollut lämmin, nyt päällä on kahluukamat, kädessä lirkki ja toisessa haavi. Otsalamppu valaisee rantamatalaa. Tästä se lähtee. Heti ensiaskeleet kertoivat, tästä tulee kylmä ilta. Muoviset kahluusaappeet eivät kylmyyttä estä ja vaikka alla oli kolme housukertaa ja kahdet sukat eivät ne riittäneet eristämään kylmän pääsemistä iholle.

Missä naamioväri? Kuva: Pekka Tuuri
Pakko kahlata kun tänne asti tultiin. Kävelen ensimmäisen lenkin rannasta ulos ja päätän mennä vyötärösyvyyteen, näillä syvyyksillä Pekka oli isoja kampeloita edellisella reissullaan nähnyt.

Ei havaintoja, käännyn takaisin kohti rantaa. Petri on kahlannut rantaa eikä ole löytänyt kampeloita. Saavun hänen viereen ja ohitan vasemmalta, "tossa on sulle kampela". Vinkkaan Petrille joka tulee viereeni katsomaan mahdollista elämänpistettään.

"Tiputa vaan, ota siitä elämänpiste. Mulla on jo piikkikampela", tokaisen ja kuin käskystä syötti tippuu kalan pään eteen.

Nykäisy ja ylös. Se oli kymmenen minuutti ja ensimmäinen uusi elämänpiste Petrille ylös. Samalla Pekka saapui sammakkopuvussaan rantaan.

"Miten menee äijät", kuului metsästä kömpivän Pekan suusta.
"Ämpärissä on piikkikampela odottamassa", vastasi Petri. "Hienoa", jatkoi Pekka. 

Hänen viisi edellistä piikkikampelan kuvausreissua ovat olleet huteja, saaliiksi muistikortille oli saatu ikuistettua vain normikampeloita, taimenia, tokkoja ja merikasveja sekä äyriäisiä. Nyt oli vihdoin oikea laji odottamassa ämpärissä kuvausmalliksi pääsyä.

Pieni on kaunista. Onnea Petri uusista elämänpisteistä.

Lopulta näen itsekin selvästi kapeamman ja soikeamman mallisen kampelan. Edelliset ovat olleet selvästi piikkikampeloita joita olen jallittanut kuvausmalliksi tai kutsunut Pekan kuvaamaan niitä ilman koukutusta.

Myös Petri löytää viimein normi kampelan ja ilman suurempia ongelmia lirkkii reissun toisen elämänpisteen listalleen.

Tämä yksilö hyväksyy tarjotun kärpäsentoukan palasen samantien ja nousee kohti haavia. Jesh, 46 laji vuodelle 2018 on kampela. Myös Petri onnistuu saamaan normi kampelan ja näin hänen reissunsa saldoksi tulee upeat kaksi uutta elämänpistettä jotka samalla nostaa hänen vuosipistemääränsä 39.

Pekka seurasi pohjassa yhtä piikkikampelaa ja tässä lopputulos. Kala laskeutui saappaalleni :D Kuva: Pekka Tuuri
Kahlailemme rantaa Petrin kanssa ristiinrastiin kun Pekka on kuvaamassa piikkikampelaa syvemmässä vedessä. Laskeskelemme nähtyjä kaloja ja päädymme useaan kymmeneen ja kun tähän laskee vielä koukutetut päästään luvussa yli kolmeen kymmeneen.

Petrin elämänpisteet. Piikkikampela (vas) ja normi kampela.

Upeaa on tietää, että molempia kampelalajeja on näin joulukuussakin Padvalla lirkittävissä jos jäät eivät tätä estä.

46 lajia, pitkä ei olisi ollut matka 50 lajiin. Näin tänä vuonna, ensi vuonna elämänpistejahtiin teistin osalta ja ehkä parin muun lajin osalta jos jaksaa.



Listalta jäi uupumaan kirjolohi, toutain, härkäsimppu, lohi ja ankerias ja muutama muu laji. Harmittavia omia kämmejä oli rantanuoliainen. Lajia tarjottiin kuin tarjottimella, mutta Kotkan Kalamaraton treenitkin oli kisaa edeltävänä iltana jossain vaiheessa lopetettava ja nyt kävi näin. Kisassa onneksi Markus sai elämänpisteen ja Timi treeneissä.

Huikea vuosi Fongareille. Timi (52 lajia) ja Mikael Jaakkola (51-lajia), Juuso perässä 49 lajilla ja minä 46 lajilla. Useita yli 30 lajirajan ylittäjiä.

Upeimpia retkiä oli ehdottomasti useamman päivän kalastusreissut huikeissa porukoissa, Kalamaratonit, Märkett, Lajikalastuksen SM, Konkämäeno sekä Timin kanssa tehty Keski-Suomi roadtrip.

Timin vuoden 50 laji - piikkikampela.

Hienoa, että uusi Suomen ennätys on Timin nimissä. Olen saanut seurata hänen ennätyksen tavoittelua usealla reissulla, joilla olemme yhdessä saaneet uusia elämänpisteitä ja lajipisteitä listoillemme.

Timin listalle elämänpisteitä vuonna 2018 tuli muikusta, rantanuoliaisesta, miekkasärjestä, kirjoeväsimpusta, isosimpusta ja lohesta. Huikea lista.

Toivottavasti mahdollisimman moni lähtee kokeilemaan Fongausta tosissaan ja tutustuu sitä kautta upeisiin kalavesiimme sekä niiden lajirikkauteen.

Vuosi 2019 on itselleni "välivuosi"... kuten piti tämänkin vuoden olla ;)

Vuoden kohokohta ja upein onnistuminen - turska Märketin -majakkasaarelta.

Huikeaa fongausvuotta 2019 kaikille ja kireitä siimoja!

Vuoden 2018 aikana fongaamani kalalajit

1. Hauki 13.1. Metsälampi Hämeenlinnassa, pilkillä
2. Kuore 3.3. Kokkola, pilkillä
3. Ahven 3.3. Kokkola, pilkillä
4. Muikku 3.3. Kokkola, pilkillä [elämänpiste]
5. Siika 3.3. Kokkola, pilkillä
6. Kiiski 3.3. Kokkola, pilkillä
7. Särki 3.3. Kokkola, pilkillä
8. Pasuri 24.3. Parainen, pilkillä
9. Kivinilkka 24.3. Airisto, pilkillä
10. Kolmipiikki 24.3. Airisto, pilkillä
11. Kivisimppu 21.4. Helsinki, lirkillä
12. Hietatokko 28.4. Helsinki, lirkillä
13. Mutu 28.4. Helsinki, lirkillä
14. Kymmenpiikki 29.4. Helsinki, lirkillä
15. Silakka 30.4. Helsinki, litkalla
16. Mustatäplätokko 1.5. Helsinki, lirkillä
17. Vaskikala 1.5. Helsinki, lirkillä
18. Salakka 5.5. Kotka, ongella
19. Kivennuoliainen 5.5. Kotka, ongella
2o. Vimpa 6.5. Helsinki, ongella
21. Mustatokko 7.5. Helsinki, ongella
22. Ruutana 13.5. Helsinki, ongella
23. Sorva 18.5. Kotka, ongella
24. Törö 18.5. Kotka, ongella
25. Seipi 19.5. Kotka, ongella
26. Lahna 19.5. Kotka, ongella
27. Liejutokko 20.5. Kotka, lirkillä
28. Turpa 20.5. Kotka, ongella
29. Säyne 21.5. Helsinki, ongella
30. Suutari 22.5. Helsinki, ongella
31. Piikkimonni 22.5. Helsinki, ongella
32. Sulkava 16.6. Saarijärvi, ongella
33. Puronieriä 17.6. Saarijärvi, ongella
34. Allikkosalakka 27.6. Porla, ongella
35. Viisipiikki 27.6. Porla, ongella
36. Karppi 29.6. Tampere Pahalampi, ongella
37. Hopearuutana 30.6. Helsinki Viikki, ongella
38. Kirjoeväsimppu 8.7. Enontekiö Naimakkajärvi, lirkillä [elämänpiste]
39. Made 8.7. Enontekiö Naimakkajärvi, lirkillä
40. Harjus 10.7. Könkämäeno, Saarikoski, pintaperholla
41. Rautu 11.7. Saanajärvi, perholla
42. Kuha 13.7. Espoo, vetouistellen
43. Isosimppu 18.8. Märket, jigillä [elämänpiste]
44. Turska 18.8. Märket, jigillä [elämänpiste]
45. Piikkikampela 31.8. Padvanniemi, lirkillä
46. Kampela 18.12. Padva, lirkillä

En saanut, mutta joku Fongari sai vuonna 2018
47. Miekkasärki
48. Lohi
49. Rantanuoliainen
50. Ankerias
51. Valkoevätörö
52. Toutain
53. Kirjolohi
54. Taimen


Lähetä kommentti

0 Kommentit