26.7.2015

Myllykosken karppilammella elämänpiste jahdissa

Opaskyltti kertoo, että olemme perillä.

Tiimin kesken emme ole yhtään yön yli kestävää kalareissua tehneet jos Kalamaratonia ei lasketa mukaan. Alunperin mukaan piti lähteä koko tiimi. Matkan lähestyessä kyydistä tippui Markus ja Mikko pois ja lähdimme lopulta Timin kanssa kahdestaan. Vaikka meitä oli autossa vain kaksi, saimme takapenkkiä myöten auton täyteen tavaraa.

Helsingistä lammelle ajaa reilut kaksi tuntia kun käy matkalla kaupassa. Hyvä pysähdyspaikka on kauniita ja mukavia myyjiä vilisevä Pyhtään ABC. Ostimme samalla Keski-Kymijoen kalastusalueen päiväluvat (15 €) koska tavoitteemme oli sunnuntaina yrittää toutainta Kymijoen koskista.
Valmiina taistoon.

Ensimmäinen tunti lammella tarjosi välineiden virittämistä. Timi laittoi kolmeen virveliin yksi kerralla onkilaitteet ja niihin syötiksi maissin sekä madon. Itse laitoin kaksi vapaa karppivarustuksella ja syötiksi kelluvan boilien, kolmanteen vapaan laitoin kelaongen jossa syöttinä iso nippu matoja.

Virittelyä tehdessä vastarannalla ulkolijat heittelivät frisbeegolffia ja lammen toisessa päässä lapsiperheet nauttivat maauimalan lämmenneestä vedestä. Kesäpäivä kauneimmillaan lämmitti ulkoilijoiden mieltä pitkään jatkuneen sadekauden keskellä.

Timi oli saanut kaksi viritystä valmiiksi kun ensimmäinen koho sukelsi hiljaa kohti syvyyksiä. Vastaiskun jälkeen saaliiksi nousi vajaa kilonpainoinen suutari. Upea kala, lajin ennätys lammelta on painanut 2130g.

Lampi kätkee sisäänsä kalalajeista mm. karppi, sampi, sorva, ruutana, lahna, ahven, salakka, turpa, hauki ja salakka.

Ensimmäisen kerran minun hälärit huusivat kunnolla. Kala tuntui vahvalta ja veti suoraan kahden muun vavan siimat mukanaan. Onnistuimme haavitsemaan sammen, valitettavasti kala oli ohi uidessaan napannut kiinni kelluvan boilien nostattamaan koukkuun joka oli iskeytynyt vedon voimasta suoraan mahaan kiinni.

Ensikosketus lammen sampiin on saavutettu. Koukku iri, kala kosteaan punnituspussiin, nopeat valokuvat ja kala takaisin elementtiinsä.

Mörkö - mikä nuo pyörteet aiheuttaa?

Timin koho liikahti ja nyt se sukelsi. Timi nousi nopeasti ja teki vastaiskun. Nyt on iso, en ole koskaan pitänyt näin isoa kalaa siiman päässä. Toteaa Timi. Kala möyrii rannan tuntumassa auheuttaen upeat pyörteet pinnalle. Painaa massalla kohti syvyyksiä pitäen meidät jännityksessä.

Lopulta Timi saa kalan pintaan ja paljastuu totuus, että saalis on sampi nimeltä Christa ja Make. Muutama valokuva kalasta ja takaisin kasvamaan. Harmittavasti Timin ensimmäinen sampi oli tarttunut evästä kiinni eikä näin pistekala.


Kesän kylmin yö

Te fixummat kalastajat. Ottakaa teltta ja makuupussi autosta, virittäkää ne lammenrannalle ja nauttikaa makuupussin suomasta lämpimästä yösijasta. Älkää tehkö kuten me; makuualusta ja liian vähän vaatetta. Vaikka elettiin helteistä heinäkuuta oli yöllä lämpötila vain 10 asteen luokkaa.

Yö meni palellessa ja herätessä tasaisin väliajoin kuuluviin häläreiden piippauksiin. Piippauksien aiheuttajat olivat siimoihin osuvat kalat. Timin vavoista yksi hälytin piippasi kaksi kertaa, kunnes aloitti armottoman piipityksen jota säesti puolan armoton pyöriminen. "Timi, kala!", huusin ja nousin makuualustalta ylös valmiina haavitsemaan saaliin. Timi nousi hieman unenpöpperössä ylös, nappasi vavan ja tempaisi vastaiskun.

Syöttinä vavassa oli kelluva mansikkaboilie. Aikaisemmin päivällä olimme jutelleen Vantaalaisen Jounin kanssa joka käy vuoden aikana useasti lammella ongella. Hänen tiedossa ei ollut, että joku olisi saannut sampea boiliella. Jännitimme, pitikö hänen puheensa paikkansa ja oliko siiman päässä sittenkin karppi.

Vapa oli luokilla ja siima juoksi puolalta. Kala ei vaan suostunut tulemaan esille. Otsavalojemme keilat seurasivat siimaa jonka päässä jokin taisteli oiken urakalla. Lopulta kalan pää vilahti, pitkä kuono paljasti, että kala oli tavoitelajeistamme sampi. Nyt pää kääntyi hieman ja näimme kuinka boilie roikkui nätisti suupielessä. Suukala! Kala väsyi selvästi ja oli aika koukata se haaviin. Se on siinä! Onnittelin Timiä uudesta elämänpisteestä.

Katso tästä Jounin saaman kolmen kilon sammen väsytysvideo.

"Tomas" niminen siperian sampi oli Timin elämänpiste kala.

Bolt rigi ja hair rigiä käyttämällä kala tarttuu nätisti suupielestä.
Tutkimme hetken ennen koukun irroittamista, miten sampi oli itsensä koukuttanut. Koukku oli tarkasti keskellä takahuulta. Käyttämämme ongintatekniikka on tuttu karpinkalastuksesta jossa paino on kiinteästi kiinni perukkeessa. Näin karpin imaistessa syötin suuhun ja sylkiessä sitä ulos kääntyy se vastakkaisessa suunnasta tulleen vedon ansiosta oikein päin koukun iskeytyen nätisti kiinni kalan alahuuleen.

Timi oli yhtä hymyä kun nosti käsiinsä upean saaliinsa. Nämä hetken kun kaveri saa uuden elämänpisteen muistaa pitkään. Siperiansampi on omalla karuudellaan todella kaunis kala. Harmaan erisävyt, suuri kyhmyin varustettu kylkiviiva ja erikoisen näköinen pää.
Onnistunut sampijahti, Jussi ylhäällä. Onnea Timille uudesta elämänpisteestä! (Kuvan kala ei ole elämänpiste yksilö.)

Myllykosken karppilammikko Ponni on kokeilemisen arvoinen paikka jokaiselle lajikalastuksesta vähänkin kiinostuneelle. Luvat maksaa 20€/vuorokausi ja 50€/kausi.
Luvat maksetaan seuran tilille. FI53 5200 1020 036914, laita viestiksi karppilupa 2015. kalapaikasta lisätietoa Myllykosken Jokamieskalastajien sivuilta.

Mummolan madot
Vaihdoin yhden vavoista kohtaan joska Timi oli onnistunut koukuttamaan kolme sampea. Pätkin vielä "Mummolan madot" ja heitin ne samaan kohtaan kuin boilieni laskeutui. Lähdin laittamaan tavaroita nippuun kun Timi huusi, JUHA KALA! Tätä ilmoitusta säesti hälärin jatkuva huuto.

Onko siiman päässä minun elämänpiste kala? Tätä jännäsimme kalan uidessa syvyyksissä. Arvuutteluksi tämä jäi kun yhtäkkiä siimassa ollut paino väheni ja sain kelata käsiini hylätyn syötin.
Ahvensaaliin lisäksi jäi oma saaliini laihaksi.

Retkeä ennen tiedustelin Hakkaraisen Janilta vinkkejä lammelle. Tärkein info oli, että kaloja ei tarvitse etsiä lammen keskeltä vaan pari metrin etäisyydeltä rannasta. Tällä etäisyydellä vettä on jo yli 2m ja tältä etäisyydeltä saimme kaikki kalamme. Kiitos infosta!

Sijainti ja infot lammelle menijälle
- Aja auto Koivusaarentien puolelle
- Varustaudu kunnon solmuttomalla haavilla sekä vapautusmatolla
- Pidä paikat siistinä, roskis löytyy matonpesupaikan kohdalta.
- Kesällä voi myös olla kylmä, ota lämpimästi vaatetta mukaanKehitysehdotus alueen ylläpitäjille. Onkialueiden sisääntulokohtiin voisi pystyttää opaskyltit. Kylteissä kerrottaisiin alueen perussäännöt ja kalankäsittely asiat. Alue on hieno ja toivottavasti saa jatkossakin pysyä erityiskalastusalueena.

Vastaavanlaisia paikkoja kaivattaisiin Suomen kalavesille useampia.


Vuorokauden retkemme päättyi Suomessa tavattavaan erittäin harvinaiseen sääilmiöön, eli vesisateeseen.Ei kommentteja:

Suositut tekstit