Stadin edustalla lohijahdissa - keskustelua Fongauksen säännöistä

58 cm Stadilaista hopeakylkeä. (C&R)
Lajikalastajia on moneen junaan. On sunnuntai Fongareita jotka noukkii lajin sillon tällöin. On Kalamaraton -Fongareita jotka kalastaa lajeja vain kilpailun aikana. Elämänpiste Fongareita jotka jahtaavat vuosittain vain uusia elämänpisteitä. Sitten on vuosipisteiden jahtaajia kuten minä.

Kuvan taimen ja kommenttini aiheuttivat kiivaan keskustelun;


Upea ilta vietetty lohijahdissa Helsingin edustalla. Tuomas toimi kipparina ja mentorina hienolla reissulla jonka saalis...
Posted by Juha Salonen on 15. heinäkuuta 2015
Jokaisella meillä on omat sääntömme ja näistä saimme hienon keskustelun aikaiseksi Fongaus -ryhmässämme kun loin kysymyksen jossa kaksi vastausvaihtoehtoa:


Lasketko Fongauksessa lajipisteeksi alamittaiset kalat?

Kyllä, laji on pyydetty vaikka olisi alamittainen

"Tarmo Muuri Fongauksessa alunperin kiehtoi juuri se, että kalan koolla ei ole väliä vaan kaikki kalat ovat yhtä arvokkaita. Alamittasäädösten soveltaminen fongaukseen olisi aika ongelmallista, kun luonnontieteilijänä tykkään, että vertailtavuus säilyy. Tulevaisuudessa tullaan siirtymään alamitoista välimittoihin jollakin tasolla myös valtakunnallisesti. Voihan se olla, että itekin tulee joskus lisättyä exeliin oma rivi mittakaloille, mutta silloisia lainsäädännön mukaisia mittoja on vielä tässä vaiheessa mahdoton ennustaa."
"Otto Alanen Ihan mielenkiintoinen keskusteluketju. Huomaa, että kun laji saa suosiota, sille tulee myös sisäsyntyinen tarve sääntöihin ja rajoihin. Ymmärrettävän inhimillistä. smilehymiö Itse olen poikieni kanssa harrastanut lajikalastusta oikeastaan koko esikoisen elinajan, kauan ennen kuin huomasimme että tällä lajilla on jotain laajempaa kannatusta. Tarkoituksena on aina ollut yhdessäolo, luonnossa kulkeminen ja kalastus. Olemme pyrkineet nauttimaan yhdessäolosta, kalastamaan mielenkiintoisia kaloja niitä kunnioittaen ja keräämään ainutlaatuisia muistoja. Sääntöjä ei ole koskaan ollut kuin oikeastaan se, että kalat saadaan aktiivivälineillä kalastaen. Tietyt rajatut kisatilanteet ovat aivan oma erillinen juttunsa mutta toivoisin, ettei kalastajia arvotettaisi kalastustyylin tai -tavan perusteella ja pyrittäisi pakottamaan joihinkin sääntöihin tai niiden tulkintoihin."
Noudatan Kalamaratonin sääntöjä ja alueellisia alamittoja
"Fredrik Kankare Saahan siitä enemmän haastettakin touhuun kun laskee vaan mittakalat. Itse saanut aika monta alamittasta harria etelästä. Mutta sehän tarkottaakin vaan sitä että on taas pätevä syy lähteä vähän kauemmas kalaan."
"Olli Varhimo Vastasin, että alamittaisia ei lasketa pinnoiksi. Mutta enpä nyt muutenkaan esim vuosipinnoista ole pahemmin stressannut. Jos sellainen sattumalta tulee, se on sitten itsestä kiinni, laskeeko vai ei.
Kokonaisuutena mielipiteeni on kuitenkin se, että tietoisesti pinnan vuoksi esimerkiksi 10cm purossa syntyneen taimenen kalastaminen esimerkiksi Mätäjoesta ei ole millään tasolla kestävää ja moraalista kalastusta, vaikkei taimenta muuten pinnaksi jostain syystä saa. Tietoisesti alamittaisten kiusaamista pinnan vuoksi en siis periaatteen tasolla hyväksy - ja sen vuoksi lasken omat pinnat vain mittaisista.
 Kalastustavat on taas toinen kysymys - muikkuja olen verkoilla mökiltä kalastanut, mutta en sitä ole pinnaksi itse laskenut - mutta jos esimerkiksi jossain kilpailussa verkot olisi hyväksyttävä kalastustapa, totta kai sen ilmoittaisin. Tänä keväänä taas sain siikaongella siloneulan, kun tuli painoon jääneen ison leväklöntin mukana (tähän on kaksi todistajaa) - enkä osaa sanoa, pitäisikö se laskea aktiivikalastetuksi pinnaksi vai ei.
 Jotenkin alun perin fongauksessa itseäni innosti se, että tämä ei ollut kilpailu ja jokainen sai tehdä niin kuin omasta mielestä oli paras. Muita ei tuomittu tai muutenkaan mitään tiukkia sääntörajoja ollut. Jokainen taaplasi tyylillään - ja muut hyväksyi sen."

Lue koko kysymysketju tästä.

Itse olen vuosipisteiden jahtaaja ollut vuodesta 2010 alkaen. Vuosittaiset lajipisteet näet tästä. Vuodesta 2010 lähtien sääntöni ovat olleet lyhyesti seuraavat: Suusta koukutettu, alamitat täyttävä ja kalastus-sääntöjä -ja lakia noudatettava. Lyhyesti, kalastan lajeja pääosin Kalamaraton säännöillä ympäri Suomen.

Käsin tai haavilla pyydetyt esim pikkunahkiaisen tai siloneulan lasken elämänpisteeksi, mutta vuosipisteenä vain + lajiksi.

Kalan pituus mitataan leuan kärjestä suoraksi ojennetun ja yhteenpuristetun pyrstöevän kärkeen. Kalojen alamitoista on säädös kalastusasetuksessa.
Alamittoja:
  • Merilohi 60 cm (paitsi Perämerellä 50 cm) | Järvilohi 60 cm,
  • Meritaimen 60 cm | Taimen 60 senttimetriä 67 leveysasteen (67º00'N) eteläpuolella ja 50 senttimetriä sen pohjoispuolella. Leveysaste 67º00'N sijaitsee noin 50 km napapiiriltä pohjoiseen. 
  • Kuha 37 cm
  • Harjus 35 cm 67 leveysasteen eteläpuolella, pohjoispuolella 30 cm. 
Kalastusalue voi tietyllä vesialueella määrätä alamitan myös muille kuin kalastusasetuksessa määritetyille kala- tai rapulajeille, tai määrätä, että alamitta on suurempi kuin asetuksessa on määrätty. Lähde: MMM.fi Kalastajan ABC-tärkeimmät termit selityksineen

Hieno hetki!
Ollin viimeiseen kappaleeseen sisältyy lajikalastuksen hienous; "Jotenkin alun perin fongauksessa itseäni innosti se, että tämä ei ollut kilpailu ja jokainen sai tehdä niin kuin omasta mielestä oli paras. Muita ei tuomittu tai muutenkaan mitään tiukkia sääntörajoja ollut. Jokainen taaplasi tyylillään - ja muut hyväksyi sen.Muita ei tuomittu tai muutenkaan mitään tiukkia sääntörajoja ollut. Jokainen taaplasi tyylillään - ja muut hyväksyi sen."

Ollin kappaleen sisältöön ei tarvitse mitään lisätä, eikä siitä voi mitään poistaa. Se on lyhykäisyydessään täydellinen kuvaus lajikalastajien ajatusmaailmasta.

Paras paikka on kalassa. Nautitaan siitä mitä teemme, jokainen omalla tavallamme.

Loppuun vielä kiitos Suomenlahden uistelijoiden hallituksen jäsenelle Tuomas Mustoselle joka otti minut kyytiin opettelemaan lohen uistelua. Nyt tiedän miten 12 vavalla voi vetää uistimia takiloita ja plaanareita avuksi käyttäen.

Ensi vuodeksi asetettu tavoitteeksi kalojemme kuninkaan pyytäminen uistelemalla Stadin edustalta.


Lähetä kommentti

0 Kommentit