25.5.2014

Kalamaraton Turku 2014

Valmiina Turun valloitukseen
Miltä kuulostaisi lähteminen tuntemattomaan kaupunkiin kisaamaan Suomen vaativimpaan kalastuskilpailuun nimeltä Kalamaraton? Me otimme jälleen haasteen vastaan kun Turku saapui kilpailukartalle.

Ennakkovalmistautuminen Kalamaratoniin
Moni on kysynyt kuinka valmistuimme vieraassa kaupungissa järjestettävään kilpailuun. Metodi oli täsmälleen sama kuin Joensuun kanssa.

Tutki kilpailualueesta löytyvät tiedot, keskustelut ja julkaisut. Surffaa ilmakuvat esim http://www.bing.com/maps/ palvelulla läpi. Bing maps on hyvä koska sieltä löytyy myös lintuperspektiivi joka kertoo enemmän potentiaalisesta kalapaikasta kuin pelkkä ilmakuva. Etsi netistä keskustelufoorumeilta tietoa alueen kalastuksesta, tarkista saalistilastoja Kalasaalis.com palvelusta. Yritä varata päivä harjoittelulle, käy tutustumassa livenä kalapaikkoihin joita olet saanut selville.

Jokaisessa paikassa ei tarvitse kalastaa, esimerkiksi turha lirkkiä kivisimppuja tai tokkoja ylös kun tiedät varmasti mitä ne ovat. Pelkästään rannan näkeminen voi antaa sinulle sen varmuuden, että täältä minä löydän sen kaivatun kivinilkan.

Kalamaraton on kilpailu joka vaatii neljää T-kirjan alkuista sanaa.

Tieto: Tunnet kilpailualueella esiintyvät kalalajit, osaat etsiä lajeille soveltuvia elinalueita mistä lähdet etsimään lajia. Tietopakettisi kasvaa jokaisella harjoittelukerralla ja lopulta osaat ennalta sanoa uudelle kalapaikalle tultaessa voisiko täältä nousta kyseinen kalalaji.

Taito: Kun kyseinen laji on löydetty, on aika miettiä miten pystyt nappaamaan kyseisen kalalajin. Taito kasvaa harjoittelun mukaan ja lopulta lajeista muodostuu ”nouto” lajeja. Taito tietää miten kalalajit käyttäytyvät eri keliolosuhteissa.

Tuuri: Kilpailun tiimellyksessä on oltava tuuria mukana. Ilman tuuria kaksi edellistä kohtaa ovat toissijaisia.

Tyyli: Kalamaraton kilpailu on kilpailu jossa tyylikkäästi pelaten voit pelata itsellesi parempia sijoituksia. Pohjatyö ei anna paljon etua paikallisia vastaan, jotka pääsevät harjoittelemaan kisa-alueella halutessaan päivittäin.

Paikallisissa on aina mukana kilpailijoita joilta voit saada paikkatietoja. Sinulla voi olla takataskussa jokin ”ässä”laji ja nämä ovat hyvää kauppatavaraa. Kirjoittamaton sääntö on, omia paikkoja voi jakaa. Muilta kuultuja ei.

Joskus aloittelevan joukkueen vinkki voi olla se kilpailun kannalta ratkaiseva, tästä syystä pidä vastaanotin avoinna ja ole myös itse sopivassa suhteessa avoin.

Esisanojen myötä lyhyt tiivistelmä Turun Kalamaratonista

  1. Treenipäivät to ilta ja pe koko päivä: Lajilista todella mitätön, ei antanut suurta toivoa kilpailupäivällä (18-potentiaalista lajia + pari tuuri lajia)
  2. Kisastartti: neljällä minuutilla hävittiin 10-lajin saantiajassa paikallisille 13:18 vs 13:22. Onnea Janin joukkue LT Barbatula kisahistorian nopeimmasta ajasta.
  3. Usko itseesi, kilpailun vaikeilla hetkillä ongittiin tyhjää. Uskoimme itseemme ja etsimme, löysimme ja kaivoimme tarpeelliset lajit
  4. Päätökset. Uskalsimme tehdä järkeviä päätöksiä, ajaako takaisin paikkaan mistä tulimme vain sen takia, että sieltä saamme lajin nopeammin kuin tästä epävarmasta.
  5. Tiimihenki, ilman tiimiään kapteeni ei ole mitään. Meidän tiimissä yhteistyö pelittää ja jokainen tietää mitä tehdä kun saavutaan kalapaikalle.

Nauttikaa, niin mekin teimme
Upeimpia hetkiä oli kun heittelimme kiviä tolppaan Pyöräilevien Lahnojen kanssa. Jotenkin tämä hetki kuvastaa parhaiten sen miten paljon enemmän Kalamaraton on kun vain kilpailua toisia vastaan. Rupattelimme nuorten Kalamiehien kanssa nostaen hattua heidän suoritukselleen. Kilpailun jälkeen juttelin Olli Salosen kanssa (ei sukua) ja hän kertoi matkaa kertyneen 70km.

Pimeän laskeudettua ryhduimme jokainen tahollamme kalastamaan yölajeja. Suuri hetki pienen ihmisen elämässä jonka muistaa pitkään, kiitti jätkät.

Lajit jotka onnistuimme pyydystämään olivat allikkosalakka, Ahven, Hopearuutana, Kiiski, Kymmenpiikki, Ruutana, Salakka, Särki, Törö, Turpa, Lahna, Pasuri, Kolmipiikki, Hauki, Mustatäplätokko, Hietatokko, Kivennuoliainen, Kivinilkka, Kivisimppu, Liejutokko, Kirjolohi, Sorva, Säyne ja Silakka.

Kiitos hienosta taistelusta, se oli jännä loppuun asti!
Pieni kuvakollaasi road trip to Turku

Alku matka meni karttoja tutkien, loppumatkan lätkää katsoen

Treenipäivänä kosahti autosta vilkun johtonippu.

Ensimmäinen treenipäivä takana klo 02.00, pitsaa odotellaan

Kisavälineet kuntoon pari tuntia ennen kilpailua

Pyöräilevät Lahnat, The Kalamiehet!


Toiseksi nopein kymmenen lajia. Enää ei riitä tasatulos vaan lajeissa saatava yksi enemmän.
Kilpakavereita autetaan, tässä etsitään yhdessä tokkoja.
Täplätön mustatäplätokko


2 tuntia jäljellä, kukaan ei paina ohi kolmella lajilla!
Professori matkalla velipoikansa seuraksi
Kiitos Turku, hieno kilpailu ja mielenkiintoiset vedet. Taktiikkamme tuleviin kisoihin on nyt selvillä, nyt alkaa hiominen ja entistä nopeampien kalapaikkojen etsiminen. Vajaan vuoden päästä katsotaan tuottaako se toivotun tuloksen uudestaan. Skes Taimentiimi kuittaa.

Turun Kalamaraton kilpailun tulokset kokonaisuudessaan löydät täältä.

"jos sulla kerran on, taskussasi suuri unelma. Niin tämä hetki jää, ja vain se mitä teet on tärkeää..."

Seuraavana Joensuu, sama teema jatkukoot. Rauhallisuus ja usko omaan tekemiseen.

Ei kommentteja:

Suositut tekstit