1.11.2009

Kulttuuri miljöötä ja kauniita puroja
Hienon sunnuntai päivän kunniaksi päätimme lähteä vaimoni kanssa katsomaan näkyisikö Fiskarssissa kutupuuhia. Matkalla Fiskarssiin poikkesimme Ingarskilanjoen myllykoskella katsomassa olisiko sielä kaloja kutupuuhissa, eipä ollut. Muutamia soraikkoja oli kunnolla möyhitty kosken alaosassa. Yläosaan emme menneet kun talon pihassa oli auto...

Fiskassiin löytää melko helposti jos tulostaa ruukkialueen sivuilta ajo-ohjeet.

Perille saavuttuamme kävin jututtamassa Orvis Pro Shopin pitäjiä ja kyselemässä onko kutukaloja jo näkynyt tälle syksylle. Edellisvuoden kutuvideo oli kuvattu 10 päivä lokakuuta ja tänä syksynä on näkynyt vasta muutama kutukala. Pyysin ilmoittelemaan sivuillaan koska kutukaloja rupeaa kunnolla näkymään, jos sitä yrittäisi sitten uudestaan :D

Puitteet kudunseurannalle on mahtavat, kristallinkirkas vesi, selkeät paikat mistä kalat löytää ja matala vesi. Kaikki seikat jotka edesauttavat hyvien kutukuvien ottamiseen... niin ja tietysti merestä nousevat suuret taimenet.

Ruukkialueen tutkimisen jälkeen lähdettiin metsästämään Rislanputouksia, nämä Etelä-Suomen korkein putous tippuu padon jälkeen porras, portaalta 18m alaspäin. Kosken pauhu on hienoa kuuneltavaa ja se kuuluukin parkkipaikalle asti.

Aluksi menimme pienemmän toisesta lammesta laskevan kosken luokse, komea oli sekin ei tosin yhtä suuri kuin varsinainen.

Hienon kuusimetsän uumeniin on väsätty betoninen ruma pato, onneksi padon luukut on auki ja patolammikko tyhjä. Kaunis helmi kätkeytyy luonnonsuojelualueen sisään. Sammaleiset kivet ja tuuheat kuuset luovat hienot puitteet joillekin kalastaa. Alueelle nimittäin myydään lupia ja kerralla paikalle pääsee yksi kalastaja oppaan kera.Padon yläpuolella lenteli lintunen jonka tunnistin koskikaraksi, onnistuin tästä sukeltajamestarista nappaamaan pari fotoakin... ehkä nämä jaa kuitenkin vain muistoksi.


Kosken alaosa kiinnosti ja satsasin panokset sille että sielä olisi taimenia kudulla... näin ei kuitenkaan ollut. Hienot hiekka -ja sorapatjat odottivat kutijoita tyhjillään. Olisi tämäkin aika hot paikka kuvat kutupuuhia, ehkä joskus toisten sitten.

Kilometrejä auton mittariin tuli reilut 250, hieno paikka ja voin suositella tutustumista alueeseen, muutenkin kuin fisujen bongausmielessä ;)


Kuumaa glögiä kosken rannalla...

Ei kommentteja:

Suositut tekstit