23.8.2008

Mistä tietää että syksy on tulossa?


"Pitkän" kesän jälkeen puista tippuvat lehdet alkavat olemaan ensimmäisiä syksyn merkkejä, toinen varma merkki on jokavuotisten virtavesitalkoiden alkaminen.

Joku voisi luulla talkoiden järjestämisen olevan pikkujuttu, tekemistä on kuitenkin paljon jo ennen talkoita.

1. On hankittava luvat talkoille ja tehtävä suunitelmat mitä tehtään
2. Selvitettävä mistä saa ja kuka maksaa talkoomateriaalit (kivet / sorat)
3. Järjestettävä ilmoitukset talkoista nettiin ja paikallislehtiin
4. Haalittava ympäriinsä talkoovälineitä
5. Järjestettävä talkoolaisille eväät
6. Rukoiltava lähes viikon ajan hyvää säätä talkoopäivälle jotta myös aktiiviporukan ulkopuolelta tulee ihmisiä

Omalla kohdalla omien talkoiden lisäksi organisoin ja avusta myös muissakin talkoissa. Fiskarsilta saamamme työvälineet ovat tätini Railin luona varastossa kuten myös Malmin Rautialta saamamme kolmet kottikärryt. Aikaisemmin on talkoovälineitä tuotu milloin mistäkin, nyt kaikki löytyy omasta takaa ja helpottaa näin itse talkoiluun keskittymistä.

Myös oman kunnostuskohteen Longinojan talkoojärjestelyt on hyvässä vauhdissa vaikka niihin on vielä kuukausi aikaa. Materiaalit tulevat tänä vuonna kaupungilta eikä taakakseni ole tullut tukirahojen järjestämistä menneiden vuosien tapaa. Kuitenkin puron kohdalla on yksi suuri projekti menossa ja kerään siihen sponsoreita parasta aikaa. Tästä lisää kunhan aika on kypsä.

Huomenna se alkaa Ari Virtasen järjestämillä talkoilla Helsingin Mellunkylänpurolla. Talkookohteita on kaksi, toinen sijaitsee Untamolantiestä ylävirtaan olevalla suoralla alueella ja toinen alavirrassa kohdassa johon yhtyy sivuhaara.

Seuraavana vuorossa 31.8 klo 10 alkaen Maunulanpuro. Kaikki tämän vuoden talkoot löytyvät täältä.

Toinen varma syksyn merkki alkaa olemaan tihenevä sydämen tykytys johtuen odotuksesta taimenten hääkarkeloiden alkamisesta. Sitä miettii menneiden syksyjen seurantakohteet ja sen mistä kulmasta tulee parhaita valokuvia ja mihinkä aikaa. Toivoo sateita jolloin tietää merivaelluksella käynneiden kalojen pääsystä puroihin ja jokiin. Viime syksy oli vaisu ja parhaita kuvia kertyi vain muutamia mutta hienoja havaintoja sitäkin enemmän.

Innolla odottejen Johannes Sipposen kutukuvia, hän hankki nimittäin vedenalais pussujan ja jo menneiden vuosien kuvien laadusta ja hienoudesta tietäen tuleva setti voi olla jotain... Sipposen galleria.

1 kommentti:

Johannes Sipponen kirjoitti...

Saa nähdä pääseenkö tänä vuonna itse ollenkaan kutukaloja kuvaamaan, kun menee syksy täällä Rovaniemellä. Tältä alueelta mulla ei oikein ole tiedossa kirkasvetisempiä kutupuroja, missä kuvaus onnistuisi.

Yksi paikka kylläkin on ollut mielessä, missä pitäisi olla taimenpopulaatio ja suht kirkasta vettä. Toivottavasti ehtii siellä jonkun kerran käymään ainakin katselemassa.

Suositut tekstit