Hauenkalastus: Hyrräkelan siiman puolaus ja jarrujen säätö

Välineet kuntoon

Hyrräkelan siiman puolaus elämäni ensimmäiseen hyrräkelaan onnistui, eli kela oli valmis ensireissulle. Uuden oppiminen on yksi tärkeimmistä Suomen surkein hauenkalastaja opintomatkalla tavoiteltavia asioita ja nyt on mm. hyrräkelan puolalle siiman laittaminen opittu.

Settinä käytössä on kelana Daiwa Prorex XR300PL -hyrräkelan ja vapana Daiwa Prorex AGS Bait sarjan Big Allround

Hyrräkelan siiman puolaus – Onko pohjasiimalle tarvetta?

Kysyin ennen puolausta vinkkejä siiman työkaveriltani Tuomakselta. 

”Ihan sama, kuin avokelaan eli monoa alle sopivasti. Pyörimistä estävä ja samalla pohjasiimaa, kun se 125 m rulla kuitua ei täytä puolaa kokonaan. Varaudu tekemään se pari kertaa, ei aina osu ensimmäisellä kerralla puola riittävän täyteen. Oikea siiman kokonaismäärä on, kun puolan yläreunasta jää vain pieni rantu näkymään, usein puolan yläreunassa on tässä kohdassa taitos tai merkkiviiva. ”


Jälleen uusia asia, jonka opin kalastuksen saralta. Avokeloihin olen laittanut kymmenkunta metriä monofiiliä ja loput kuitua, tämä on estänyt siiman pyörimisen puolalla. Osassa puolissa on pehmeä muovi estämässä kuitusiiman pyörimistä ja tällaisissa keloissa ei tarvita monofiiliä tai teippiä pitämään kuitusiimaa paikalla.

Puolanakselijarrun säätö

Hyrräkelan puolanakselijarrun säätö. Puolanakselijarru säätää kuinka paljon puola saa pyöriä akselinsa ympärillä vaakatasossa. Mitä kireämmällä jarru on sitä vähemmän puola pyörii ja vähentää näin myös heittopituuksia.

Omat säätöni ovat, että puola ei klonksu vaakasuunnassa, kelan magneettijarru hoitaa puolan jarrutuksen heitoissa.
@taimenmies Hyrräkelan puolanakselijarrun säätö. Puolanakselijarru säätää kuinka paljon puola saa pyöriä akselinsa ympärillä vaakatasossa. Mitä kireämmällä jarru on sitä vähemmän puola pyörii ja vähentää näin myös heittopituuksia. Omat säätöni ovat, että puola ei klonksu vaakasuunnassa, kelan magneettijarru hoitaa puolan jarrutuksen heitoissa. #daiwa #hyrräkela #kalastusta ♬ original sound - Taimenmies

Hyrräkelan väsytysjarrun säätö 

Tiedätkö kumpaan suuntaan hyrräkelan jarru kiristyy?

Muistisääntö:
- kalaan päin kiristyy
- kalastajaan päin löystyy
@taimenmies Tiedätkö kumpaan suuntaan hyrräkelan jarru kiristyy? Muistisääntö: - kalaan päin kiristyy - kalastajaan päin löystyy #hyrräkela #kalastus #daiwa ♬ original sound - Taimenmies


Kela on nyt valmis kalastusreissulle, lue tästä lisää vinkkejä Happyangler.fi verkkokaupan kalastusvinkeistä.

Lähetä kommentti

0 Kommentit