Dataa tutkijoille - havainnot talteen ja vinkkejä lajijahtiin

Helsingissä havaittu särmäneula tallennettu järjestelmään.

Miten me fongarit eli lajikalastajat voisimme auttaa Suomen eri instanssien ja tahojen kalalajistotiedon kartuttamisessa? 


Kalamaratonit ovat ihan oma maailmansa, niistä selviää Helsingissä ja Kotkassa tietyn lajiston yleisyys ja tutkijat saavat arvokasta tietoa esiintymisisestä. 

Kalamaratoneissa on kärkitiimien osalta marginaaleista ja ratkaisulajeja kärjessä ovat esim vaskikala ja mustatokko. On ymmärrettävää, että näiden osalta omat kalapaikat halutaan suojata eikä tietoa jakaa.

Kalamaraton piireissä Helsingin ja Kotkan kalapaikat ovat arvokasta tietoa ja esimerkiksi mustatokon tai vaskikalan esiintymiä Helsingissä ja vastaavasti kivinilkan elinalueita Kotkassa ei hirveän mielellään jaeta kilpakumppaneille.

Olemme ympäristöhallinnossa juuri päivittämässä Suomen merenhoitosuunnitelman seurantaohjelmaa vuosille 2020-2026, ja sen yhteydessä on itseasiassa mainittu kansalaishavaintojen (mm. fongaus) merkitys ei-kaupallisten kalalajien seurannassa. 
Anu Lastumäki Os Hirvonen, meribiologi

On hienoa kuinka kalastus ja kalat yhdistää ihmisiä, en edes muista mistä Anuun tutustuin mutta hänen kautta saimme järjestettyä vedenalaiskuvaaja Pekka Tuurille imukaloja kuvattavaksi.


Omat havainnot - ilmoita ilman julkista sijaintietoja

Vaskikala -havainnot Kalahavainnot.fi palvelussa

Lajihavainto tietokantoja on kalapuolella muutamia joita kannattaa käyttää kalajien esiintymiä etsiessä ja näistä Laji.fi -palveluun voit tallentaa omat havaintosi ilma sijaintitietoa joka näkyy muille käyttäjille. Hienoa palvelussa on, että sijaintitiedot näkyvät ilmoituksen tekijälle sekä palvelun ylläpitäjille.

Haastetaan fongarit ja lajikalastajat sekä kaikki muut kalavesillä liikkuvat lahjoittamaan tietomme viranomaisten käyttöön. Itse laita jatkossa Laji.fi ilmoitukset joista en halua tarkkaa paikkatietoa jakaa ja Kalahavainnot.fi palveluun lajit joiden paikat eivät ole salaisuuksia. 

Ensimmäinen ilmoitus meni Vuosaaressa havaitusta särmäneulasta. Ottaako muut haasteen vastaan ja alkaa käyttämään palveluita?

Lähetä kommentti

0 Kommentit