Kalamaraton kilpailutaktiikkoja

Kampelalitka toimii erinomaisesti kiiskille ;)

Ensikertalaiselle Kalamaraton -taktiikan hiomisella ei ole suurta väliä. Kerron nyt kuitenkin muutanan hyvän perusasian mitkä kannattaa ottaa huomioon kilpailutaktiikkaa miettiessä.

10 –lajin tunnistusaika – tasatilanteessa ratkaiseva


10 –lajin saantiaika, tämä aika määrittää sijoituksen jos päätyy samaan lajimäärään toisen joukkueen kanssa.

Tämä etappi kannattaa miettiä huolella. Hyvä perusaloitus rundi on Helsingissä seuraava: puistolampi (2-4 lajia), Vanhankaupunginkosken suvanto (4-7 lajia) + joku kolmas paikka.

Tällä taktiikalla tunnistusaika voi jäädä alhaiseksi kun noukkii ensiksi pari varmaa lajia pois listalle. Toinen vaihtoehto on napsia laji sieltä täältä ja saada määrän kasaan. Tässä vaihtoehdossa on hyvät ja huonot puolensa.

Hyviä puolia on lajien saantivarmuus jos paikat on harjoitellut etukäteen ja tietää lajikirjon, huonona puolela on se, että ajomatkat ja niihin menevä aika joka kasvattaa tunnistusaikaa.

Kolmas vaihtoehto on unohtaa hyvä tunnistusaika ja lähteä vain kalaan katsoen mitä lajeja sieltä nousee.

Kaksi kalastajaa - kolme vapaa

Kaksi kalastajaa kolme vapaa, kolme kalastajaa kolme vapaa.

Tämä sääntö tasoittaa tilannetta jos joku joukkue haluaa lähteä kisaamaan parivaljakkona eikä triona. Lyhyesti, kilpailussa yksin ei saa kalastaa, kaksi voi kalastaa ja käyttää kolmatta vapaa.

Tämä mahdollistaa myös yhden nukkumisen tai ruoan haun eikä kalastus kärsi siitä paljon esimerkiksi pohjaongintaa tehdessä.

Tunnista saamasi lajit – älä heitä lajeja pois!

Särki, turpa, seipi, salakka, säyne... Tunnistatko sinä mikä laji on kyseessä?

Tämän virheen on moni joukkue tehnyt. Kun saat kalalajin jonka kohdalla vähänkin epäilet tunnistustasi niin ota se talteen.

Hyvä apu lajien säilyttämiseen on minigrip -pussit. Jokainen epäselvä ja tunnistettu laji omaan pussiin, niin se on helppo esitellä kilpakumppaneille ja tuomaristolle. Ylimääräiset kalat päätyvät Helsingissä Korkeasaaren eläinten ruoaksi.

Luo lajilista Kalamaraton  -lajeista

Kun kaikki osuu nappiin näyttää lista tältä.
Tekemällä listan etukäteen mahdollisista saaliiksi joutuvista kalalajeista helpotat omaa kilpailuasi.

Lajilista kannattaa rakentaa seuraavalla jaottelulla:
- Varmat lajit, näihin kuuluu esimerkiksi ruutana, ahven, salakka, mustatäplätokko, särki, pasuri, kiiski, kivisimppu…

- Epävarmat, mutta todennäköiset lajit: lahna, sorva, törö, silakka, kivinilkka, kivennuoliainen

- En usko, mutta yritetään: mustatokko, seipi, säyne, toutain, turpa, karppi, hietatokko…

Tekemällä listan ja miettimällä lajien kohdalle niiden potentiaalisia pyyntipaikkoja voit paniikin iskiessä katsoa listalta seuraavan lajin ja lähteä sitä lajipistettä tavoittelemaan. Tekstin lopusta löydät pdf-tiedoston jossa potentiaaliset kisalajit on listattuna taulukkoon valmiiksi.

Toinen hyvä listaustapa on merkitä lajit kartalle. Tällöin voi minimoida turhat ajot ja kerätä lajeja loogisessa järjestyksessä ympäri kaupunkia.

Muista, ensimmäinen lajin saaminen on tulos jonka jälkeen lähdet lajimäärää kasvattamaan. Kymmenen lajia on rajapyykki jonka rikkoutuminen on upea saavutus, osa suomalaisista ei tunnista edes kymmentä kalalajia ja sinä pyydystit ne vuorokaudessa.

Lajimäärän ylittäessä 20 olet saavuttanut jotain hienoa tiimisi kanssa. 20 lajia vuorokaudessa on kova tulos ja antaa aihetta hymyyn. Tämä lajimäärä riittää korkeaan sijoitukseen Kotkan ja Turun kilpailuissa.

Lajimääräsi ylittäessä Helsingissä 25 olet kärkikahinoissa, tästä on vain lyhyt matka korkeimmalle korokkeelle.

Millaisissa paikoissa ja miten kannattaa Kalamaratonissa kalastaa

Kilpailussa kannattaa etsiä kalapaikkoja missä pyydettäviä kalalajeja on useita. Hyvä esimerkki tällaisestä lajirikkasta kalapaikasta on Ruoholahden kanava. Lajilistalle voi peruslajiston lisäksi nousta myös mustatokko, kivinilkka ja säyne.

Meidän 10-lajin kalapaikka löytyi vuonna 2014 vain pari päivää ennen kilpailua hirveällä tuurilla. Lajilistalle samoilta jalansijoilta on noussut ahven, kiiski, kolmipiikki, mustatäplätokko, pasuri, lahna, säyne, sorva, särki, salakka, suutari ja turpa.

Kalastuksessa tiimiläisten kannattaa valita eri pyyntisyvyydet ja näin mahdollistaa eri lajien pyynti. Jos tavoite lajina on esim mustatokko kannattaa kaikkien pistää syötit pohjaan joko ongella tai pilkillä ja kannattaa myös muistaa lirkintävaihtoehto jos ranta sen mahdollistaa.

Voiko ensikertalaiset onnistua Kalamaratonissa yli odotusten?


Kalamaraton 2/3 voitto vuonna 2014 tuli Turusta.
Ensikertalaiset Urpoerämies Production sai 25 eri kalalajia vuoden 2015 kilpailussa.

Tämä Urpoerämiesten suoritus osoittaa kuinka pienellä treenillä lajimäärä voi nousta suureksi ja ensikertalaisetkin voivat yllättää.

Vuoden 2016 treenit joukkue on jo aloittanut (31.3.2016) ja matka kohti seuraavaa Kalamaraton –kilpailua on alkanut.

Me yllätimme historian ensimmäisessä Turun kilpailussa paikalliset ja pokattiin voitto Helsinkiin.

Edellisvuoden lajimäärä on se jonka ylittämällä tiedät, että nyt vain taivas rajana.

Kalamaratonin hienous on siinä, että hyvän sijoituksen saamiseksi tarvitset tiedon ja taidon lisäksi tuuria.

1, 10, tai 20 lajia...


Mitä väliä, tule ja kokeile mihin omat ja tiimisi taitosi riittävät!

Lue vinkkisarjan aikaisemmat tekstit: Kalamaraton välineet - näillä pärjäät! ja Kalamaraton on enemmän kuin kilpailu se on elämäntapa! sekä Viisi vinkkia Kalamaratoniin.

Lataa tästä pdf-tiedostona potentiaaliset Kalamaratonissa pyydystettävät kalalajit

Kaivoin varastojani ja löysin noin 40 kpl onkilaitteita. Lahjoitan onkilaitteita kilpailijoille joilla on ongessa punainen pulppakoho tai ihmisille jotka haluavat osallistua, mutta pelkäävät välineistön puolesta osallistumista.

Onkilaitteita voi tiedostella kommentti kentän kautta tai suoraan minulta sähköpostitse taimenmies[ät]gmail.com

Lähetä kommentti

0 Kommentit