Kiitos ja kumarrus Joensuu. |
Torstai ja perjantain treenipäivät Joensuussa antoivat osviittaa vaikeasta kisasta. Päätimme jo harjoittelun alkuvaiheessa unohtaa kuhan sekä suutarin harjoittelun ja keskittää pääpaino muiden särkikalojen esiintymispaikkojen etsimiseen. Särkikalojen lisäksi halusimme etsiä lisää pelipaikkoja kivisimpulle sekä kivennuoliaiselle. Molempina päivinä käytimme myös muutaman tunnin kymmenpiikin paikallistamiseen, tässä kuitenkaan onnistumatta.
Treeneissa tapasimme joukkueen nimeltä Joukkue |
Lauantai aamu valkeni aurinkoisena. Aamupalan jälkeen otettiin suunta kohti suunniteltuja mäskipaikkoja. Mäskit veteen lahnalle sekä särkikaloille ja kohti kisakeskusta. Matkalla pysähdyimme kokeilemaan Pielisjoelta pari kohtaa ja yksi näistä oli Kesäkahvila Rennon kohdalla.
Rennon yrittäjä oli juuri virittelemässä kahvilaa auki ja päädyimme vaihtamaan sanan jos toisenkin. Lopulta joimme kahvit ja saimme ikuistettua kuvassa näkyvän hetken ennen kilpailua.
Ilosaaressa näkyikin jo tuttuja. Perinteitä kunnioittaen olivat Lesnan Naputtajien joukkueet sekä Joukkue –niminen joukkue Kerubin terassilla bissellä. Liityimme heidän seuraan ja kättelimme kaikki kilpakumppanimme.
Startti kajahti, nopea koukkaus ruutanasta ja kohti särkikaloja. Särki! kuului kauempaa rannalta, Ahven!, Salakka ja seipi. Mikko onki lahnamäskiltä kun hänen kohonsa sukelsi nopeasti. Komea säyne oli napannut kärpäsentoukkiin ja taisteli viimeisistä hetkistään siiman päässä. Onneksi Markus sai haavittua kalan nopesti ja nosti lajimäärämme kuuteen. Edellisvuosien tapaan lahna mäski kelpasi säyneelle, ei lahnalle :D
Joukkue nimeltä Joukkue veti huiman kisaennätyksen Joensuusta 7-lajin saantiajaksi. Aika 52 minuuttia osoittaa, että harjoittelulla on merkitystä tämän ajan tavoittelussa.
Seipi vai salakka, 6- vai 7-lajia
Kopilla oli Lesnan Naputtajien 1 joukkue, joka sai todeta kuinka meidän seitsemän lajia vaihtui pettymyksen myötä kuuteen. Olimme onkineet salakoita useamman joista yhtä olimme luulleet seipiksi. Aloittelijoiden virhe joka ei saa toistua jos haluaa kärkisijoista taistella.
Hikipisarat hiipivät otsalleni kun kävelin paahtavassa auringonpaisteessa kohti kalakamojani. Sama rouvakatras ihmettelee jälleen touhujani ja pyörittelee ihmeissään päätään. Matopurkissa oli valmiiksi varaamani Vibraxin lippa. Sidoin perukkeen sekä lipan siimanpäähän kiinni ja päätin heitellä hauen toivossa hetken.
Ensimmäinen heittoni lensi juuri siihen ainoaan oksaan joka kaartui veden ylle.
Toinen heitto tipahti haluttuun kohtaan ja heti ensimmäinen kammen kierrätys antoi toivotun tuloksen. Laguunin pieni hauenpulikka hyväksyi tarjotun lipan ja nousi kevyesti siimasta nurmikolle ilman haavia.
Takaisin kävellessä ajattelin istahtaa hetkeksi rouvien seuraan kertomaan mitä oikein touhuamme.
Vastaanotto oli lämmin ja sain tervetuliaislahjaksi kylmän huurteisen. Annoin hengityksen tasaantua hetken ja kerroin sen jälkeen heille Kalamaratonista ja syyn miksi juoksin ensiksi kalapussin ja hetkeä myöhemmin hauki kädessä kohti mikserikoppia.
Päätimme 7-lajin jälkeen hakea ”dippilaji” seipin ja jatkaa matkaa kohti mutupaikkoja. Seipi nousi hetkessä ja käsiä pestessäni huomasin, että vedessä uiskenteli lieromaisia kaloja. Päättelin, että ne olivat pikkunahkiaisia enkä jäänyt niitä sen enempää tuijottelemaan.
Mutupaikalle saapuessa taivaan valtasivat tummat sadepilvet. Onneksi olin keskiviikkona kalareissulla poikkennut purolla ja löytänyt mutujen piilopaikat. Paikat olivat totaalisesti eri alueilla kuin edellisvuosina. Tämä harjoittelu toi tuloksen kun vain minuutin onkimisella ensimmäinen mutu oli ylhäällä. Kuulimme kisan jälkeen, että ukkoskuuron aikana mudun onkimiseen meni useita tunteja. Onneksi ennätimme ennen kuuroa tämän pisteen haussa.
Matkalla Liperiin Mikko ehdotti, että kävisimme kokeilemassa pari kivenkoloa jossa edellisenä iltana olimme simppuja nähneet. Viritin Mikon havaitsemalle simpulle ansan ja jäin odottamaan. Pieni eloisa madon palanen pyöri kolon edessä.
Vieressä isä ja poika ihmetteli mitä touhusin. Tuijottelin koloon minuutin jos toisenkin, noin 15 minuutin kohdalla jokin liikahti kolon suulla. Pieni simppu tuli kurkkaamaan matoa ja samalla ”slurps” hävisi mato simpun suuhun.
Sarjakuvan viesti osui ja uppos kuten salaatti Markuksen masuun. |
Ukkoskuuron pauhatessa päätimme ajaa Liperiin sorvaongelle. Onkipaikalla satoi vettä, onneksi Savage Gearin -kalastusasut pitivät vettä 100% ja lippiksien päälle vedetyt huput pitivät kasvomme kuivina.
Sorvan kalastamisessa vierähti pieni tovi, onneksi ennen sorvaa nousi pieni pasuri Markuksen toimesta lajiksi nro 11.
Tähän väliin pieni ruokatauko ABC:llä ja matka jatkuu kohti kuhan jigausta…
Suutari nimeltä Raimo
Tänä vuonna olis minun vuoro onkia suutari |
Herrat onkivat armottomassa vesisateessa neljä tuntia suutaria ja lopulta onnistuivatkin vihreän kaunokaisen koukuttamisessa. Meidän suutarin saamiseen vaadittiin salainen mäskimme ja vajaa tunnin onkiminen.
Markus risti saadun kalan Raimoksi, annoin kalalle pusun ja toivotin hyvää loppuelämää laskiessani suutarin elementtiinsä. Kalamaratonissa ei kaikkia kaloja tarvitse tappaa. Valokuva kisapassin kanssa riittää tästä lajista tuomaristolle.
Ankerias vai ankerias?
Päätimme kopasta kohdan missä olimme kalat nähneet ja katsoa lamppujen valossa näkyykö kaloja. Kalat löytyivät ja tiputin syötit suoraan oikeaan koloon. Vaikka syötti oli kalan suun edessä, ei tämä kelvannut. Päätin varmistua epäilyksestäni ja pyysin Markusta tuomaan haavin.
Laitoin haavin kiven taakse ja kepillä sörkkimistä koloon. Hetken päästä haavissa oli liero joka käteen ottaessa imaisi itsensä kiinni sormeen. Olin saanut uuden elämänpisteen pikkunahkiaisesta. Tästä lajista ei lisäpisteitä Kalamaratonissa irtoa joten kala takaisin ja kohti seuraavaa etappia. Eipä vaivaa tämä havainto enää päätä.
Näihin hetkiin kiteytyy Kalamaratonin hienous vaikka saalista ei saisikaan. |
Näimme yhden mateen joka hylkäsi syöttimme, nuljuja emme nähneet koko neljän päivän aikana yhtään. Lopulta päädyimme hieman ennen kolmea ottamaan hetken aikaa itsellemme ja menimme majapaikkaamme nukkumaan muutamaksi tunniksi. Tämä oli ratkaisuna oikea, unten jälkeen jaksoimme stempata ja yrittää uudestaan nuljun etsintää.
Lajit jotka onnistuimme pyydystämään Joensuun Kalamaratonissa vuonna 2015. Suluissa lisäksi kilpailussa muut kilpailussa saadut lajit. Yhteensä lajeja pyydettiin 19. Uupumaan jäivät edelleen harjus, kuore ja siika sekä huhupuheiden karpit.
Ruutana, Särki, Ahven, Salakka, Säyne, Lahna, Hauki, Seipi, Mutu, Kivisimppu, Sorva, Pasuri, Suutari ja kiiski. (Kirjolohi, Kivennuoliainen, Kuha, kymmenpiikki ja made.)
Onnea voittajille, kiitos Kaitsulle hyvin hoidetuista Kalamaraton kilpailuista Joensuussa. Muistan ikuisesti ensimmäisien kisojen iloisen vastaanottokomitean, jossa opiskelijanaiset yönpimeinä tunteina stemppasivat kilpailijoita suut hymyssä suin. Lue Lesnan Naputtajien 1 –joukkueen kisatarina tästä.
Hetki aikaa itselleen. |
Touhujamme voi seurata facebook-sivuiltamme.
Haastakaa kaverinne, haastakaa itsenne ja kertokaa kaikille millainen kilpailua Kalamaraton kilpailuna oikeasti on. Lesnan Naputtajille pointsin työstä mitä heidän aktiivit ovat tehneet Joensuussa ja toivotaan, että työ tuottaa tulosta osallistujamäärissä tulevaisuudessa.
Kausi 2015 on Kalamaratonien osalta taputeltu. Iso kiitos kaikille joiden kanssa olemme kokeneet kolmessa eri kaupungissa upeita hetkiä. Näitä muistellessa tietää, että Kalamaraton on elämäntapa ei kilpailu.
Kiitos Markus, Mikko ja Timi. Vajaa vuosi ja taas mennään Kalamaratonin tiimoilta...
Ei väsytä. Klo 2:40 |
Kiitos Markus, Mikko ja Timi. Vajaa vuosi ja taas mennään Kalamaratonin tiimoilta...
0 Kommentit