Voitto on mahdollisuus johonkin suurempaan

Nopein kymmenenlajia, aika 13.23
Helsingin Kalamaratonista kirjoittaminen on joka vuosi entistä hankalampaa. Tänäkin vuonna tämä tuotti vielä enemmän miettimistä meidän upean voiton takia. Voitto oli kipparina oloni aikana toinen.

Nykyinen tiiminä on täynnä kokemusta Kalamaratonista sekä kalastuksesta. Tässä lyhyt esittely.

Timi

Kolmipiikille miljoonas kalapaikka löydetty. Timi ja Mikko vauhdissa...
Timin paikkojen löytämistaito perustuu tarkkaan tutkimukseen ja paikanpäällä käymiseen. Uusien paikkojen lisäksi olemme käyttäneet aikaisemmissa kilpailussa hänen joukkueen kisapaikkoja. Hän on itse rauhallisuus.

Vaikka me muut välillä panikoimme voi Timin rauhallisuuteen luottaa. Tämä vakaa pakkaus on taktikoinnin mestari jonka koneisto raksuttaa koko kilpailun ajan miettien mahdollisia muita vaihtoehtoja ja niiden onnistumisprosentteja.

Timi täydentää meitä, jokainen liike ja sana on tarkkaan mietitty ja hänen rauhallisuus on tarttuvaa, tämän olemme huomanneet lukuisissa yhdessä vietettyjen treeni ja kilpailutuntien aikana.

Voin olla ylpeä siitä, että hän on joukkueemme huoltaja. Monella ei kantti kestäisi jatkuvaa juoksuttamista tai kahvien hakemista rantaan. Timillä kestää, voinkin sanoa että meidän kilpailustamme puuttuu osa jos hän ei ole mukana.

Kampelalitka toiminnassa ;) Markuksella ei hymy hyydy

Markus

Tiimistämme hän saa ongittua eniten tietoa muilta ihmisiltä. Leppoisaa rupattelua kalastuksen lomassa on tuottanut toivottuja tiedon jyväsi monilta eri tahoilta.

Hän taitaa myös kampelan pyytämisen litkalla kuten kuvasta voi havaita. Harva kisaaja onnistuu saalistamaan kolme kiiskeä yhdellä heitolla ;) Markus on yksi harvoista ihmisistä joka onnistuu pyydystämään kampelalitkalla kaikkea muuta kuin kampelaa. Kyseisestä litkasta saimme monet hyvät naurut kilpailumme ja treeniemme aikana.

Mikko

Mikon tehtäväksi jää kuullostella netin ja salakuuntelulaitteiden avustuksella uusia paikkoja muilta kilpailijoilta. Lisäksi hänen tärkein tehtävä on ollut varmistaa ettei harjoittelureissuilla ole muiden tiimiläisten maha murissut eikä suuta kuivannut. Mikolla on outo taito noukkia taikalirkeillään joka kisassa jotain pinnoja mitä me muut emme millään saa ylös. Helsingissä nousi mm. mustatokko ja treeneissä suutari ihan oudosta paikasta.

Hän on myös meidän tiimin huumoriheikki jolle kuittailusta on tullut perinne jokaisella kalareissulla.


Mitkä treenit?
Itselleni jää kalassa käyminen ja muiden valokuvien tutkiminen. Tämäkin metodi on tuonnut monia uusia hyviä spotteja, osa on otettu kilpailulistalle, osa ei.

Tiedon jyvien lisäksi olemme saaneet tietoja muutamien vaikeammin pyydettävien kalalajien pyyntiin sekä sopineet kädestä pitäen oppitunnin lajin pyyntämisen saloihin. Tämäkään ei takaa saalista, lisää kuitenkin hieman onnistumisprosenttia.

Skes Taimentiimin, eli minun kipparoiman joukkueen tavoitteen on ennen varsinaista treenikautta viettää yhdessä hienoja hetkiä kalastuksen parissa. Välillä innostumme jopa etsimään uusia paikkoja lajeille.

Näin oli ennen, nyt on nyt! Tänä vuonna olemme päättäneet käyttää treenaamisessa myös hieman aivojamme.

Vuosi vuodelta Google Drive dokumenttimme taulukot täyttyvät uusista havainnoista ja suunitelmamme muuttuu niiden myötä.

Tavoitteemme

1. Saada lahna
2. Saada nopein 10-lajin tunnistusaika
3. Opastaa muita kilpailijoita parhaansa mukaan kilpailun lomassa

Olemme etsineet uusia paikkoja jo tutuille lajeille. Olemme onnistuneet löytämään usean paikan liejutokolle, kalat joita saimme käytimme tunnistettavana ja näin saimme tällekin varmistuksen.

Kalamaraton on kevään hienointa aikaa. Mikä muu kalastuskilpailu saa Fongaripiirit kuhisemaan samalla tavalla?

Aloittelijan opas

1. Tutustu kalalajeihin
2. Tutustu internetistä löytyvien Fongareiden blogeihin sekä facebook sivuihin.
3. Tutustu karttoihin, merkitse löydetyt kalalajit ja paikat karttaan
4. Pitkämatkalaiset, loistavia vinkkejä löytää ilmakuvista esim: http://www.bing.com/maps/ lintuperspektiivistä tarjoaa loistavaa materiaali
5. Kysy ja auta, näin saat tietoa. Useat joukkueet kertovat mielellään neuvoja ja antavat vinkkejä

Skes Taimentiimin joukkue on valmiina Joensuuhun, oletko sinä?


Ari ja elämänpiste kivisimppu
Taas se onnistui, Skes Taimentiimi tuli, meni ja voitti. Voittomme oli Y.A.A.S:än tulosta. Jokainen voi miettiä noiden neljän kirjaimen taakse liittyviä sanoja. Yhteistyössä on voimaa, olisimme jääneet kärjen ulkopuolelle ilman avuliaita kanssa kilpailijoita.

Kalamaraton on elämäntapa, se on yhteisöllinen kalastuskilpailu joka tiivistyy yhteen vuorokauteen. Itse kilpailuun valmistautuminen treenien ja yhdessä vietettyt hetket ovat osa tätä.

Oletko sinä tarjonnut joukkueelle apua jonka tulos jää vuosittain 12?
Me olemme, ja tarjoamme apua vastaisuudessakin. Tämä joukkue Tuhelot sai nyt nostettua lajimääränsä 17 ja kovasti ovat alkaneet treenaamaan esim turvan kalastamista.

"Olemme tukeneet Skes Taimentiimin Kalamaraton joukkuetta ilomielen koska he auttavat kisan edetessä muita joukkueita ja kertovat aloittelijoillekin hyviä vinkkejä. Kalastus on hieno harrastus ja Taimentiimin pojat ovat loistavia harrastuksen ilosanoman levittäjiä. -Tom Sirviö, Onkitukku.fi"

Miltä kuulostaisi grillailu ja chillailu kalastellen odottaen pimeää. Meidän tiimi tekee tätä, meidän tavoitteena on levittää lajikalastuksen ilosanomaa samalla tutustuen uusiin kalastajiin joita kätellä Kalamaratonissa vuosittain.

Meille on ihan sama voitammeko vai emme, autamme kilpailijoita kilpailun aikana mm. opastamalla lahnamäski paikallemme. Joukkueet jotka tulevat vuosittain mukaan saaden saman lajimäärän jaksavat kilpailla onnistumisien kautta.

Tästä johtuen olemmekin päättäneet järjestää Suomen Lajikalastajien liiton kanssa tulevana syksynä historian ensimmäisen yökalastusretken. Retkellä grillataan, nautitaan yhdessä kalalajien etsimisestä jostain päin Helsingin lähialueita fiilistellen ja opettaen miten kalat löytää.

Itse Kalamaraton 2014 kilpailusta voisi kirjoittaa kirjan jossa olisi 32 lukua. Kirjoitan nyt jokaisesta lajista pienen tarinan ja vinkin nopeaan kymmeneen lajiin.

Aikaa on 24 tuntia, lajeja enemmän...
10-lajia huippuajassa
- Etsi hyvä peruskalalajipaikka meidän paikasta nousi (sorva, särki, kolmipiikki, MTT, ahven, salakka, 10piikki)
- Käy Viikinlammella onkimassa vähintään kaksi lajia
- Pasurin saa Honkaluodosta ;)
- Aika 13.23, ensi vuonna tavoite vähintään -20min.
- Meidän lajilista: allikkosalakka, hopearuutana, kymmenpiikki, mustatäplätokko, sorva, pasuri, kolmipiikki, ahven, salakka ja särki)

Lajit eivät ole oikeassa saantijärjestyksessä ettei tarkkaan hiomamme taktiikka paljastuisi ;)

Seipi
Seipi on tuottanut meille päänvaivaa parina viime vuotena. Olemme onnistuneet sen ajoittain tavoittamaan eräästä purosta ja onnistuimme siinä treeneissämme. Tänä vuonna olimme saaneet lajia myös Mustikkamaalta. Tässä paikka ja tekniikka oli olennainen, kuten Markus näytti ;)

Törö
Jokikala joka viihtyy virtaavassa vedessä. Tämmöisiä paikkoja missä saa onkia ei ole monia Vantaan -ja Keravanjoessa, kahden minuutin laji kun treenaa.

Hauki
Mätäjoki, tuo pieni joki pahanen joka piristää monen Länsi-Helsinkiläisen elämää. Joelle kun menee ensimmäisten joukossa voi nopeasti saada hauen, tai sitten ei. Meillä se oli 5 heitto kuten viime vuonakin.

Kivennuoliainen
Liukas oli kallio, meinasi tulla märkä yö kun liukastuin ja lähdin liukumaan kohti jokea. Onneksi Mikko nappasi ensimmäinen nuljun minkä näki.

Turpa
Kuten törö, nopea laji kun paikka on oikea. Kävimme tätäkin lajia mäskäämässä ja karkuutinkin todella ison kalan mäskikohdasta. Oliko turpa, vai kenties jokin muu...

Lahna
Kyläsaari, tälle lajille saimme Onkitukusta special edition mäskisekoituksen sekä koordinaatit. Luvattiin 5 minuutissa lahna. Saimme sen 10 minuutissa, ennen lahnaa nousi kymmeneittäin pasureita.

Vimpa
Tekniikkalaji, ja täsmäpaikka. Tätä voi harjoitella vesisateessakin kun Suvannolla ei muita ole...

Kiiski
Meinasi tuottaa päänvaivaa, saatiin vimman onginnan yhteydessä VKS:sältä.

Säyne
Lämmin lahti sekä mäski. Tälle paikalle olen monet ohjannut monena vuotena ja näin tapahtui tänäkin vuonna. Meidän säyne oli komea puolikiloinen, pussissa kala vielä oksenteli suustaan mäskiämme.

Suutari
Kisahistorian salaisuuksia, missä sitä suutaria on kun moni sitä tuo? Tiedon löytää varmasti netistä jos osaa kaivaa tai sitten pitää kysyä jotain joukkueelta joka sen on saanut. Vaihtareita kannattaa pitää takataskussa ;)

Mustatokko
Hiljalleen vaikeimmaksi kilpailukalalajiksi muodostuva laji. Mustatäplätokon (MTT) valtaamia rantoja löytyy Helsingistä entistä enemmän ja paikkatiedot ovat kultaakin arvokkaampia vaihtareita kilpailussa. Onneksi paikkoja on tiedossa nyt kolme joita treenata ennen kilpailua.

Silakka
Juoksuta kippari sillalle, ja heti kun hän on päässyt perille huuda "Ala tulla sieltä, me saatiin jo".

Piikkimonni
Paikan tietää vain muutama joukkue. Ehkä sen ensi vuonna tietää jokainen? Me emme sitä kerro, koska paikka ei ole meidän löytämä.

Mutu
Kalalaji jota on monilla rannoilla, kukaan ei vaan kalasta sitä oikeasta "paikasta". Harjoittele tekniikka ja paikka niin löydät nappaat lajin varmasti.

Hietatokko
Yö lajeista helpoimpia jos välineet ja paikka on oikea.

Liejutokko
Kilpailun pienin kalalaji. Vaikea löytää pohjalta, meidän tiimin treenilajeista tärkein. Ongi useampi pieni tokko purkkiin jos et ole varma saalistasi. MTT:n poikasia on ruvennut näkymään samoilla rannoilla, ei hyvä :(

Kivinilkka
Ajoimme lajin "noutamaan" toiselta puolelta Helsingiä, vain sen takia että tiesimme saavamme sen meganopeasti ko. paikasta.

Kivisimppu
Yö lajeista helpoimpia jos välineet ja paikka on oikea. Aloittelijoiden kannattaa kokeilla Mustikkamaan rantakivikkoja yöllä. Päivälläkin mahdollinen kuten meidän simppu osoitti.

Kuha
Meille tuottanut ongelmia vuosittain. Sitä on jokapaikassa, mutta mistään sitä ei nouse. Kiitos txt-viestin löytyi paikka. Toinenkin uusi paikka saatiin kisan tiimellyksessä. Toinen heitto ja...

Made
Kisahistoriassa aikaisemmin vain yksi made. Nyt useampia, kiitos tässä kuuluu: Y.A.A.S:sälle.

Ruutana
Veräjämäen lammikot, prkl! Nämä "kultakalat" näytti meille P:tä ja oli syömättä vaikka niitä tunti yritettiin. Kangaslammelta sen sijaan meni vain hetki :D No ei pummia tästäkään.

Kirjolohi
Kiitos AC Nappasko, en olisi jaksanut lähteä etsinään paikkaa joten kiitos kun sain tulla teidän vierestä onkimaan tämän pisteen pois.

Mitä lajeja emme saaneet
Toutain, itselläni kaksi kiinni, Mikolla kolme. Ruutinkoskella kala kääntyi vieheen perään hyläten sen kuitenkin. Täysin mahdollinen ja moni joukkuehan onkin lajin tuonnut aikaisempina vuosina näytille.

Karppi, viikon mäskäyksen aikana vain torstaina oli havaintoja mahdollisesta karpista.

Kampela, ensi vuonna sitten.

Vaskikala
Monta kuvaa löytyy netistä, ainakin toistaiseksi vain Turkulaiset uskoo niiden olevan meidän pyytämiä ;)

Helsingin ja Kotkan Kalamaratonien tulokset

Seuraavana Turku, mitähän kaikkea kivaa sieltä löytyy ;)

Kiitos Onkitukku, kiitos kilpakumppanit ja kiitos järjestäjät

Tätä kirjoittaessa Turun Kalamaraton on takana, kotiin tuomisena voitto 24 eri kalalajilla. Kilpailu oli rauhallisuuden, taidon ja tuurin siivittämä. Seuraavana vuorossa Joensuu, mahdollisuus on huikeaan Grand Slammiin.

Helsingin voitto opetti meille sen olennaisen opin jonka nyt teille kaikille kerron.
Niin kauan kuin kilpailuaikaa on jäljellä on kaikki mahdollista. Kivisimpun saa päivällä, kuten myös kivinilkan.

Usko itseesi ja tiimiisi. Kun paniikki iskee, istu alas ja hengitä syvään. Mieti mitä teet seuraavaksi ja lähde toteuttamaan tätä tavoitetta. Älä yritä, vaan ota.

Kun olet avoin, ollaan sinulle avoimia ja kaikille jää hyvä mieli. Auta aloittelijoita, näin he näkevät miten paljon enemmän Kalamaraton on kuin vain pelkkä kilpailu. Juttele hetki, vaihda kuulumiset kysy heidän lajimäärä, unohda kiire.

Katsotaan tuottaako kahden edellisen kilpailun tuomat kokemukset toivoton tuloksen myös Joensuussa.

Helsingin kilpailu, kuninkuus kilpailu! Parhaat Fongarit joita vastaan taistellaan, kiitos koko Skes Taimentiimin puolesta. Teitä kaikki vastaan oli ilo kalastaa. Viimeistään ensi vuonna tavataan, toivottavasti myös ennen sitä mm. Sprintin ja Mustatäplätokon ongintamestaruuskilpailuiden merkeissä.

Tässä vaiheessa välikiitos sponsorinamme toimivalle Onkitukulle. Onkitukusta saaduilla mäskeillä ja vinkeillä olemme onnistuneet nopeuttamaan lajien pyytämistä huomattavasti. Mäskien teho on huomattu Helsingin ja Turun Kalamaratoneissa mm. säyneen, turvan, sorvan lahnan ja muiden peruslajien kohdalla.

Viime vuoden Joensuun kilpailussa mäskimme oli niin tehokas, että monta joukkuetta sai samoilta jalansijoilta suuria suutareita. Tänä vuonna mäskipaikka vaihtuu :P

www.skes.fi | www.facebook.com/kalamaraton | www.facebook.com/fongaus | www.onkitukku.fi

Lähetä kommentti

0 Kommentit