Viimeiset kaupunkipurojen koekalastukset

Auringon helliessä Rktl:län tutkijat Ari Sauran johdolla koekalastivat Mätäpuron. Koekalastus alkoi Kauppalanpuiston alaosissa sijaitsevalta puudolta josta saatiinkin ensimmäinen kirkas lohikala. Taimenhan se ei ollut vaan keväällä istutettu kirjolohi. Piikikalojen lisäksi muita kaloja ei padon alueelta tullut.

Kauppalanpuistonkosken alaosa huusi tyhjyyttään ja vasta läheltä putkia saatiin saaliiksi muutama taimenen nollikas. Puiston kalojen mittauksen jälkeen suunta kävi Hämeentien yläpuolella olevalle koskialueelle. Sama meininki jatkui tälläkin alueella, taimenen poikaset loistivat poissaolollaan.

Iloksemme onnistuimme saamaan kuvattavaksi kaksi kuvankaunista naarastaimenta ja näiden potentiaalisen sulhasehdokkaan.

Mellunkylänpurolle oli alustavan suunitelman mukaan tarkoitus mennä vasta perjantaina. Kuitenkin huonon sääennusteen takia päätti tutkijat käydä pika visiitillä purolla heti Mätäpuron jälkeen.

Mellunkylänpurolla oli kolme koealaa, Ojapuistonkosken padon alapuoli ja yläpuoli, sivupuron yhtymäkohta hieman ylävirtaan edellisestä sekä metroputkien ylä -ja alapuoli.

Ilahduttavaa koekalastuksien tuloksissa oli muutamien emokalojen saanti ja näin ollen voi todeta purossa luonnonlisääntymisen onnistuneen purossa.

Kommentit

janne sanoi…
kuinka isoja noi muutamat emokalat oli tuolla mellunkylänpurossa,kiinnostaa vaan tosi paljon tietää,kun vieressä asun ja melkee joka päivä meen puron ohi vilkasemassa näkyykö taimenia.
Juha Salonen sanoi…
Nämä on sellaisia tietoja joita ei täällä julkisesti kerrota. Löysimme talkoissa ongenkohoja purosta ja ymmärrät varmaan.
janne sanoi…
vai että sellasta touhua.käyn aika usein vilkasemassa puroa joten jos nään joskus onkijan/onkijoita niin sanon kyllä kiellosta.
Juha Salonen sanoi…
Jos käyt purolla nyt kutuaikaan niin ilmoittelpas heti kun kutukaloja näkyy. Kutupaikat ovat yleensä virrassa paikassa jossa pohja on soraa.

Esim vanhanpadon ylä -ja alapuolella on potentiaalisia kutupaikkoja. Itse en ehdi repeämään joka visiisillä kaikille puroille ja ulkopuoliset havainnot helpottaisivat urakkaa.
janne sanoi…
joo,ilman muuta kerron,jos näkyy!
jos ootte muuten kävelleet siitä vanhanpadon luonta alavirtaan noin 30-40m niin siellä näkyisi olevan aivan upeita paikkoja taimenille(kivikkoista,mutkittelevaa ja pengertä),kesällä käveleminen puron alavirtaan on kyllä aika mahdotonta puron vierellä olevan mahtavan kasvillisuuden takia.
otan muuten kameran aika useasti mukaan sitten aina kun käyn purolla,joten lähetän vaikka spostilla jos näkyy kutupuuhia tms..
Juha Salonen sanoi…
Hyvä homma. Padon alapuoli on todella hienoa poikasaluetta. Matkalla alavirtaan on useita potentiaalisia kutusoraikkoja.

Siirrettiinkin juuri tuon kosken alapuolelta penkoiksi kertynyttä soraa lähelle metroputkia josta saatiin yksi soraikko sillekin alueelle.