27.6.2015

Kohti 40 lajia...

Porlassa on lintuja mitä syöttää

Viisipiikki on saapunut suomeen salamatkustajana POhjois-Amerikasta pikkubassin poikasten mukana. Kyseistä lajia esiintyy Suomessa vain Porlassa ja mahdollisesti Lohjanjärvessä.

Porla on aikoinaan toiminut kalanviljelylaitoksena ja altaissa on kasvatettu mm. taimenia, lohia ja siikoja. Nykyisin altaista löytyy viisipiikkien lisäksi allikkosalakoita, karppeja sekä näyttäviä kultasäyneitä.

Porlan puistoalueella asuvan puistovahdin kanssa on sovittu, että fongarit käydät pyytämässä lajipisteeksi ainoastaan viisipiikin. Muut lajit on jätettävä rauhaan ja nautittava niistä vain rannalta katsellen.Alueena puisto tarjoaa nähtää fongareiden lisäksi bongareille sekä lapsille. Kun perheen kanssa kävimme "jätskireissulla" näimme monen vesilinnun untuvikkoja.

Oli pieniä heinätavin, nokikanana, heinäsorsan ja variksen poikasia. Linnut olivat tottuneet ihmisiin ja söivät melkein käsistä niille tarjottuja leivänpalasia.

Fongarille pojon saaminen ei tuota ongelmia jos välineet ovat oikeat. Viisipiikin löytää suojaisesta kohdasta lampea puiston keskialueilta.

Itse löysin kalat nopeasti, mutta niiden pyytäminen meinasi tuottaa hermoromahduksen. Vaikka kohon alla killui koon 32 koukku ja mikroskooppisen pieni madon palanen ei kalat silti jääneet satimeen.

Lopulta sain piikin satimeen ja lajipisteen 36 tälle vuodelle ikuistettua.

Alle 7 kk mennyt ja melkein tavoitteessa. Lajeista uupuu vielä kirjolohi, toutain, piikkikampela, puronieriä, rantaneula ja valkoevätörö. Sulkava ehkä haaveissa ja alustavissa suunnitelmissa myös lohi sekä taimen.
Salamatkustaja napattu
Olen lähellä tavoitetta, mutta niin kaukana.

Ei kommentteja:

Suositut tekstit