24.3.2015

Vantaanjoki ansaitsee olla vapaa, kuten ennen Helsingin perustamista


Arvoisa liikuntalautakunnan jäsen.
Olette varmasti saaneet kymmeniä sähköposteja Vanhankaupungin kosken padon purkamista koskien. Tässä sähköpostissani haluan puhua koko valuma-alueesta ja ihmisistä jotka nauttivat joesta varrella virran.

Sain aikoinaan seurata mukana kun Kari Soveri kuvasi Neljä matkaa Vantaanjoella dokumenttia. Tuo dokumentti avasi silmäni ja ymmärsin kuinka upea ja monipuolinen Vantaanjoki on.
Olen saanut seurata Malmilla virtaavalla Longinojalla kuinka paikalliset ihmiset ovat muuttaneet suhtautumisensa "kuraojaan" kun olemme kertoneet heille purossa asuvista taimenista. Olen pitänyt purosta myös asukasillassa esitelmän purosta. Esitelmä on avannut monen paikallisen asukkaan silmät lähiluontoa kohtaan.

Vastaavanlaisia puroja laskee Vantaanjokeen sadoittain ja erityisesti joen latva-alueille sekä sivujoissa Skes ry ja Virtavesien hoitoyhdistys on tehnyt hyvää työtä jalokalojen lisääntymisen turvaamiseksi.

Vantaanjoki on jo nyt yksi Suomen parhaimmista taimenjoista, eikä paljoa vaatisi, että siitä tulisi paras. Poistamalla pato alapuolelle hyppimään jäävät nousutaimenet pääsisivät jokeen jatkamaan matkaa kohti ylävirran kutualueita. Padon yläpuolella vapautuisi satoja kilometrejä jokia ja sivupuroja joissa lisääntyä ja jatkaa sukuaan.

Tehdään yhdessä Vantaanjoesta pääkaupunkiseudun ja Suomen paras joki. Joki jonka veden väri ei kerro koko totuutta sen hienoudesta ja ainutlaatuisuudesta. Joki joka tarjoaa monen kaupungin ihmisille palasen luontoa keskellä kasvavia kaupunkeja.

Luodaan yhdessä Helsingforsin palauttamisella Suomalaista historiaa ja tuetaan samalla muiden turhien patojen poistoa ympäri rakasta kotimaatamme.
Vantaanjoki ansaitsee olla villi ja vapaa, ei kahlittu!

Liikutaan yhdessä Vantaanjoen varrella.

Juha Salonen
Virtavesikunnostaja, vapaa-ajankalastaja, luonnosta nauttija
www.facebook.com/longinoja

Ps. Linkin takaa löytää pitämäni Longinoja esitelmä:
http://www.monitaituri.fi/Longinoja-juhasalonen.pdf

Ei kommentteja:

Suositut tekstit